Ülikõrvitsane toorjuustu-plaadikook
Sügis on ilmselgelt päriselt kätte jõudnud ja sellega seoses taas kord ka aeg kõrvitsatoitude jaoks. Supi retsept mul siin blogis juba on, koogi oma ka tegelikult, aga siit tuleb nüüd lisaks veel üks koogiretsept. Tänane kook on eriti ohtra kõrvitsa kogusega – röstitud kõrvitsat läks plaaditäie sisse tervelt kilo!
Ja pärast selle kilo ära kasutamist on mul ikka kõrvitsat veel mitme supi ja risoto ja hautise ja ma ei tea mille jaoks veel. Tegelikult mulle meeldiks, kui kõrvitsad tuleks pigem kahe- kui kahekümnekilostena. Siis jõuaks ühe kõrvitsa paari korraga kenasti ära süüa ja ei peaks hullult planeerima, et mille arvelt sügavkülma ruumi saaks teha, et kõrvits ikka ära mahuks ja et kellele seda veel jagada saaks. Kuigi jagamine muidugi on tore 🙂
Kui tavaliselt on kõrvitsakoogid ohtralt vürtsitatud, siis see eksemplar siin on üsna lihtsa maitsega, ilma lisatud maitseaineteta ning laseb naturaalsel kõrvitsamaitsel (mida paljud siit siiski üleski leida ei pruugi) ning siia kõrvale sobib kenasti sättida kõiksugu lisandeid – röstitud pähkleid, seemneid, marju või puuvilju. Täpselt oma maitseeelistuste järgi.
Igal juhul lööge oma hiiglaslikesse kõrvitsakeradesse aga noad sisse ning nädalajagu kõrvitsatoite on garanteeritud!
- 400 g digestive küpsiseid
- 50 g sulatatud võid
- 600 g toorjuustu
- 2 dl suhkrut
- 0,5 tl soola
- 1 kg röstitud kõrvitsa püreed*
- 8 muna (ikka vabalt peetud kanadelt)
- 2 tl vaniljepastat
- 1 dl jahu
- 150 g 30% hapukoort (näiteks Saare smetana)
- Keera ahi 150 kraadi peale soojenema ning vooderda suur ahjuplaat küpsetuspaberiga.
- Purusta digestive küpsised peeneks puruks ning sega kokku sulatatud võiga. Suru segu ühtlaselt ja tugevalt ahjuplaadile ning tõsta see jahedasse kohta tahenema, kuni taignaga tegeled.
- Vahusta suures kausis toorjuustu koos soola ja suhkruga kuni suhkru lahustumiseni.
- Seejärel sega juurde kõrvitsapüree ning hakka ükshaaval lisama mune. Enne järgmise muna lisamist mikserda segu ühtlaseks.
- Koos viimase munaga lisa segusse ka vaniljepasta.
- Viimasena lisa sõelutud jahu ning sega kõik ühtlaselt segamini. Soovitan selleks alguses kasutada spaatlit, et jahu igale poole ei lendaks, aga kui see on enam-vähem segunenud, siis võid jälle mikseri appi võtte ja päris ühtlaseks segada.
- Vala segu ühtlase kihina koogipõhjale ning küpseta umbes 40 minutit kuni kook on tardunud, aga veel õrnalt keskelt võbeleb.
- Tee ahju uks lahti ning lase koogil seal umbes tund aega jahtuda.
- Seejärel määri koogile ühtlane kiht hapukoort ning lase enne söömist lõplikult maha jahtuda (soovitavalt lausa homseni, aga vaevalt sa nii kaua vastu pead :))
- Kaunistuseks võid sättida näiteks röstitud pähkleid, või marju või puuvilju või üldse mitte midagi, sest ilma on ka hea!
- * Röstitud kõrvitsa püree saamiseks lõika kõrvitsast sektorid, eemalda neilt seemned, aga mitte koort ning säti need ahjuplaadile.
- Rösti neid 200 kraadi juures umbes 40 minutit ning lase pisut jahtuda. Siis eemalda koor noa või lusika abil (see on nüüd palju lihtsam, kui oleks olnud toorest kõrvitsat koorida) ning suru kõrvitsa viljaliha kahvliga püreeks. Loomulikult võid kasutada ka saumikserit - mina seda siin vajalikuks ei pidanud.
- Võib juhtuda, et püreest eraldub seismise jooksul veel vett - see kalla enne kasutamist minema, et võimalikult kõrvitsast tulemust saada!
Kerli Salmu
20. veebr. 2019
Supper hea kook😃
kadri
21. veebr. 2019
Vahva, et maitseb! 🙂