Kõrvitsarisoto kurkumiga
Nagu lubatud, siis sai sellest hiiglaslikust kõrvitsast, millest siin rääkisin, veel igasuguseid asju teha. Muu hulgas siis näiteks risotot, kuhu uhasin sisse ka kurkumit, et ikka võimalikult tervislik ja kollane oleks. Ja kollane see ka sai, nagu pildiltki näha.
Tegemist on mõnusalt maheda ja soojendava toiduga – pikkadeks pimedateks sügisõhtuteks just õige kaaslane. Ja kui risoto enda kaaslastest rääkida, siis siia sobiks väga paljud erinevad asjad, sest maitselt on see tõesti ülimalt mahe. Mina sobitasin siia juurde mõnusad rosmariiniga ahjupeedid, aga kindlasti sobiks siia ka näiteks krõbeda nahaga kala või hoopis part – igal juhul võiks midagi krõmpsu ka lisandiks olla. Või on alati ka variant siia peale lihtsalt kõrvitsaseemneid röstida ja muudest lisanditest üldse ära öelda. Igatepidi on hea!
- 1 keskmine sibul, peenelt hakitud
- Pisut oliiviõli
- 2 dl arborio riisi
- 0,5 dl kuiva valget veini
- 2 dl röstitud kõrvitsa püreed
- 1,5 tl jahvatatud kurkumit
- 3,5 dl kuuma köögiviljapuljongit
- 50 g võid
- 50 g peenelt riivitud parmesani
- Soola-pipart
- Prae tükeldatud sibulat keskmisel kuumusel koos sutsu soola, umbes veerandi või ning tilga oliiviõliga kuni see on klaasjas.
- Lisa potti riis, sega hoolega ning kuumuta veel umbes minuti jooksul.
- Seejärel kummuta potti vein ning sega taas. Lase umbes minutike podiseda.
- Järgmiseks lisa kõrvitsapüree ja kurkum ning sega jällegi hoolikalt kuni see riisi sisse pisut imendub.
- Siis hakka väikese kulbitäie kaupa lisama kuuma puljongit ning sega aeg ajalt riisi. Uus kulbitäis lisa siis, kui eelmine on peaaegu imendunud.
- Kui kogu puljong lisatud on, siis peaks segu olema vedelapoolne ning riisiterad peaaegu pehmed, kuid mitte üle keenud.
- Viimasena sega hulka võikuubikud ning juust, sega need korralikult risoto sisse, maitse, kas on tarvis veel soola või pipart lisada ning jäta see siis umbes viieks minutiks kaane alla puhkama.
- Serveeri kohe kas omaette, mõne lihalisega või näiteks röstitud peetidega.
- * Röstitud kõrvitsa püree saamiseks lõika kõrvitsast sektorid, eemalda neilt seemned, aga mitte koort ning säti need ahjuplaadile.
- Rösti neid 200 kraadi juures umbes 40 minutit ning lase pisut jahtuda. Siis eemalda koor noa või lusika abil (see on nüüd palju lihtsam, kui oleks olnud toorest kõrvitsat koorida) ning suru kõrvitsa viljaliha kahvliga püreeks.
Ole esimene, kes kommenteerib