Täidetud kõrvitsaõied
Peaaegu igas Eesti aias kasvab kõrvits. Või suvikõrvits. Või need mõlemad. Ja fakt on see, et nendel taimedel on õied, millest kõigest sugugi viljad edasi ei kasva, sest osad õied on lihtsalt isased. See aga ei tähenda üldse seda, et need lihtsalt ära peaks viskama. Kõigepealt on need muidugi vajalikud selleks, et emasõitest üldse viljad edasi kasvaks – mesilased teevad siin oma töö, küll aga võib õite tolmnemisele ka ise kaasa aidata murdes ära ühe isasõie ja siis sellega emasõisi tupsutamas käia.
No igatahes saab neid õisi ka süüa. Selleks, et see aga hästi läheks, on vaja teada mõnda nippi. Oma kogemusele tuginedes olen leidnud kaks tähtsat punkti.
1. Ole õisi korjates ettevaatlik, sest need meeldivad väga mesilastele ja muudele putukatele. Püüa võimalikult delikaatselt kõikidest putu-mutudest juba kõrvitsapeenra kõrval vabaneda ja ära neid oma linnakoju kaasa vea.
2. Kindlasti eemalda enne kõrvitsaõitega edasi toimetamist õie keskel asuvad tolmukad. Need eemalduvad sealt kergelt murdes ja sikutades üsna edukalt, kui need aga sinna sisse jätta, siis muudab see kogu toidu mõruks.
Kui need näpunäited järgitud, siis võib kõrvitsaliste õisi niisama praadida, salati sisse hakkida, pitsa peal kasutada ja kindlasti nendega veel midagi toredat teha. Mina otsustasin täna nende ricottaga täitmise kasuks.
Mingi dieettoit see kindlasti ei ole, sest õli sees praadimine on ikka päris rasvane värk, aga see täidis on imemaitsvalt mahe ning ürdine ja ümber olev tainas ülimõnusalt krõbe. A muide – kui tainast üle peaks jääma, siis sibularõngad on ka selles praadides ülimõnusad!
Nii et ärge laske õitel lihtsalt ära närtsida – sööge need parem ära. Maitsevad hästi, näevad head välja, on erilisemad, kui tavaline õhtusöök ja on pealekauba ka täielik säästutoit, sest õied on ju tasuta käes! Ja äärmiselt südasuviselt maitseb see toit ka, kuigi ma sõin seda sel korral täieliku paduvihma-ilmaga 🙂 .
- 12 kõrvitsaõit
- 200 g ricottat
- 1 sidruni riivitud koor (umbes 1,5 tl)
- 1 tl sidrunimahla
- 1 tl hakitud piparmünti
- 1 tl hakitud basiilikut
- Soola-pipart
- 1 dl jahu
- Soola
- 2 dl õlut (kasutasin Põhjala Uus Maailma)
- Praadimiseks õli
- Puhasta kõrvitsaõied - eemalda kõikvõimalikud putukad ja kindlasti ka tolmukad, mis õie keskel on.
- Sega kokku kõik täidiseained. Maitse ja vajadusel lisa veel soola-pipart.
- Tõsta iga õie keskele umbes 1,5 tl täidist ning keeruta õied kokku nii, et kogu täidis kaetud oleks.
- Kuumuta äikse poti põhjas umbes 3 cm õli.
- Tõsta kaussi jahu ning sool, sega juurde õlu nii, et tainas on ühtlane, kuid mõned tükid veel sees. Ära üle sega.
- Kasta kõrvitsaõied ükshaaval taignasse, lase üleliigsel taignal maha voolata ning prae mõlemalt poolt kuldseks.
- Naudi kuumalt ja krõbedalt raputades peale veel pisut soolahelbeid.
Ole esimene, kes kommenteerib