Hea toidu kodu

Krõbe-pehme seakõht

Jõululauale, Pearoog | 28. juuni 2017 | By

Õues on peaaegu suve moodi asi, aga selle asemel, et grillida ja salatit süüa, teen mina hoopis ahjus siga. No tegelikult enamuse ajast söön siiski tomateid hetkel, aga jah, see siga sai igal juhul ka vahelduseks ahju pandud 🙂 Nii harva, kui liha mu lauale ka jõuab, siis krõbeda kamaraga saab mind küll alati ära osta. Madalal kuumusel mõnusalt suussulavaks küpsetatud liha ja krõbe-krõbe kamar on lihtsalt ülihead. Maitsetega saab mängida täpselt endale sobivas suunas. Olen teinud sarnasel meetodil liha nii Mehhiko kui ka Aasia maitsetega. Kasutades küpsetusvedelikuna siidrit, veini kui õunamahla. 

Täna sai ära kasutatud eriti lihtsaid ja üsna neutraalseid aineid – seale läks maitset andma suts soja, ohtralt fenkolit, natuke aedvilju ja küpsetusvedelikuna läks kasutusse puhas vesi. Tulemus sai lihtne mõnus – krõbe kamar ja ülipehme liha. Kuna ma olen kodus ainus, kes liha sööb ja mul pole mingit plaani küpsetada korraga ainult mõnisada grammi sealiha korraga (puhas elektri raiskamine ju), siis ahju käks ikkagi nii umbes kilone tükk, mis küll küpsedes oma kaalust korraliku koguse rasva kaotab, aga ikkagi jätkub seda mulle ilmselt nädalaks ajaks erinevatel viisidel söömiseks.

Soojalt on see hea söömiseks koos värske salatiga või ahjuköögiviljadega. Rasvase liha juurde ma kartuleid ise ei eelista – pigem midagi kergemat. Kui päris aus olla, siis kohe esimese raksuga sõingi ära lihast endast vaid õhukese viilu, aga kamar sai see-eest kõik otsa (ja süda sellega seoses ka natuke läikima, aga see oli täiesti seda väärt).

Külmalt saab ülejääke kasutada võileiva vahel, mitmetes salatites või hoopis koos ürtide, tšilli ja mõnusate krõmpsude taimedega koos riisipaberi sisse keerata. Või jätta riisipaber ära ja keerata samad asjad hoopis ekstra salatilehe sisse. Nii palju võimalusi! 

 

Krõbe-pehme seakõht
Hinda retsepti
Prindi
Vaja läheb:
  1. Umbes 1 kg seakõhtu, kindlasti koos kamaraga
  2. 0,5 dl tumedat sojakastet
  3. 1 porgand
  4. 2 sellerivart
  5. 1 suurem sibul
  6. 2 tl fenkoliseemneid
  7. 2 loorberilehte
  8. 1 tl soola
Juhtnöörid
  1. Tekita kamarasse üliterava noaga umbes 1x1 cm ruudustik - kõigepealt lõika selleks kamar "triibuliseks" ja siis teistpidi "ruuduliseks".
  2. Tükelda köögiviljad väikesteks tükkideks ning aseta ahjuvormi põhja. Pudista sinna ka 1 tl fenkoliseemneid ning loorberilehed ja sojakaste.
  3. Aja keema umbes liiter vett.
  4. Aseta liha köögiviljadele (nahk ülevalpool), ning kui vesi keema läheb, siis vala see aeglaselt üle liha nii, et see kerkib nii kõrgele, et umbes 1-2 cm lihast veega katmata jääb.
  5. Ideaalis võiksid liha nüüd sealsamas vormis ära jahutada ning üleöö marinaadis hoida. Vormi millegagi katta pole tarvis - eesmärk on kamar võimalikult ära kuivatada. Kui hoiad liha üleöö külmikus, siis lase sel enne küpsetama hakkamist toatemperatuurile soojeneda. Kui aga on kiire, siis kuivata kamar köögipaberiga ning lase lihal vähemalt 10 minutit jahtuda.
  6. Vahet pole, millist varianti kasutad, järgmiseks kuumuta ahi 250 kraadini ja keera grillrežiimile.
  7. Samal ajal uhmerda koos soolaga peeneks ülejäänud fenkoliseemned. Hõõru kamar kokku fenkoli-soola seguga.
  8. Lase kamaral ahjukuumuses krõbedaks muutuda - selleks kulub mul umbes 12 minutit, aga kuna grill võib kohati väga äkiliselt käituda, siis palun ära pilku väga pikaks ajaks eemale pööra ja jälgi kullipilguga - kui kamar paistab krõbe, siis ongi juba hästi.
  9. Seejärel alanda ahju kuumus 150 kraadini, keera tavalisele režiimile ning küpseta liha veel vähemalt 3 tundi, aga kui sul on rohkem aega, siis 5 tundi on parem.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>