Hea toidu kodu

Šokolaadi-kirsi toorkook (vegan)

Magustoit, Vegan | 1. juuli 2017 | By

Tegemist on järjekordse “kõigevaba” koogiga, ehk siis see on täiesti taimne, ei sisalda gluteeni, laktoosi ega ka ühtki grammi valget suhkrut. Ainuke asi, kus siin mingit töödeldud kraami sees on, on glasuuriks kasutatud šokolaad, seega suurimad tervislikkuse järgijad võivad selle lihtsalt julgelt ära jätta. Ehk siis rannahooajaks igati sobilik kook. Ja hea on see, et seda saab sügavkülmas säilitada ja nii on magustoit alati võtta.

Värsked murelid ja ohtralt toorkakaod teevad selle koogi pigem tervislikuks ja põhimassi moodustavad jällegi india pähklid, mis mul viimasel ajal leiavad igapäevast kasutust nii soolaste kui ka magusate retseptide juures. 

Murelid on turul juba tükk aega uskumatult odava hinnaga müügil ja need on lihtsalt niiiiii iiii iiiii head, et ilmselt pean homme uuesti turule minema 🙂 Enamuse neist leiavad oma tee otse kõhtu, aga tõenäoliselt saavad mõned ka kuskil retseptides kasutatud. Äkki mõned isegi kuskil soolases retseptis. Eks varsti saab näha – kui midagi eriti hästi välja tuleb, siis kindlasti jagan tulemust ka siin.

Seda konkreetset kooki tehes suutsin oma blenderi põhimõtteliselt läbi kärsatada või no igal juhul mulle tundus, et ma nägin suitsu ja veider kärsahais igal juhul kaasnes selle blenderdamisega küll. Aga no tegin siis vahepeal väikese pausi ja blenderdasin muudkui edasi 🙂 Praegu masin veel töötab aga järgmiseks pean vist mingi sutsu võimsama tegelase hankima. 

Otse loomulikult võid seda kooki teha ka väiksemates vormides. Mul osa tainast (kuigi väga veider on seda kreemi nõnda nimetada, aga paremat sõna ka pähe ei tule kohe mitte) läkski väiksematesse vormidesse – maitsev on igal viisil!

Šokolaadi-kirsi toorkook (vegan)
Portsjoneid: 8
Hinda retsepti
Prindi
Põhi
  1. 75 g datleid
  2. 75 g kookosjahu
  3. Vajadusel suts vett)
Täidis
  1. 300 g india pähkleid
  2. 60 g kakaovõid
  3. 0,5 dl agaavisiirupit
  4. 1 dl toorkakaod
  5. 3 dl vett
  6. Suts sool
  7. 300 g kirsse
Juhtnöörid
  1. Alustame sellest, et pane datlid ja india pähklid (eraldi kaussides) umbes 12 tundi enne koogi tegema hakkamist külmkappi ligunema. Kui tahad kooki rutem, siis leota mõlemaid lihtsalt soojas vees vähemalt 10 minutit.
Põhi
  1. Saumikserit kasutades püreeri leotatud datlid, seejärel lisa neile kookosjahu ning sega kõik ühtlaseks. Tulemus peaks olema märja liiva taoline puru - vajadusel võid lisada pisut vett.
  2. Suru põhi küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva 20 cm diameetriga koogivormi põhja.
Täidis
  1. Sulata kakaovõi madalal kuumusel.
  2. Samal ajal blenderda india pähkleid koos siirupi, vee, kakao ning sutsu soolaga, kuni saad ühtlase ja väga kreemise massi. Selleks kulub vähemalt 5 minutit.
  3. Viimasena lisa sulanud kakaovõi ning blenderda ka see ühtlaselt massi hulka.
  4. Puhasta kirsid kividest ning laota ühtlaselt koogipõhjale.
  5. Seejärel vala vormi ka pähklimass ning silu pealt ühtlaseks.
  6. Tõsta vorm vähemalt 4 tunniks sügavkülma, enne serveerimist võta vähemalt tund aega enne sulama. Pärast sulatamist säilita külmkapis.
Märkused
  1. Kui soovid pidulikumat varianti, siis kaunista sulašokolaadi kastetud kirssidega.
Hea toidu kodu https://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Inga
    24. apr. 2019

    Paraku india pähklid, mida poest saab osta, ei ole “toored”. Need pähklid on kõrgel temperatuuril aurutatud, et saada neist kätte inimesele ohtlik kemikaal nimega urushiol, mis on sarnane luuderohus olevate mürkidega ning tekitab tugevat nahaärritust.

    • Jäta kommentaar

      kadri
      29. apr. 2019

      Seda ma küll tõesti ei teadnud, aitäh jagamast! 🙂
      Minu teada neid toortoiduks siiski loetakse, aga eks teooriaid ole erinevaid.

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>