Hea toidu kodu

Väga otsast lõpuni ise tehtud ramen

Ramen on üks hea toit ning sobib eriti hästi just praegusesse pimedasse ja sombusesse aega. Selle tarbimiseks on vähemalt Tallinnas väga lihtsaid võimalusi – võta lihtsalt Wolt lahti ja valik on oi-kui-suur. Mõned neist uhketest supikaussidest on lihtsalt imelised (Kolm Sibulat ja Baojaam näiteks), mõned teised ei kannata mingit kriitikat. Aga loomulikult ei allu ma Woltimise lihtsusele kuigi tihti ning keedan puljongit sageli ise. Tänane isend on täiesti taimne nii, et seda retsepti saavad edukalt kasutada ka veganid. Puljongil maitsest küll päris kindlasti midagi puudu ei ole ning minu meelest maitsebki kausitäis ka täistaimselt suurepäraselt, aga lisanditega saab supi iga toitumise eelistajale sobivaks tuunida – kasvõi eilsest ülejäänud seaprae õhukeste viiludega.

Kui puljongi nullist keetmine on minu kodus üsna tavaline tegevus, siis nuudlitega ma nii tubli ei ole ning need tulevad tihti pakist. Ka valmisnuudlid on täiesti head ning kindlasti kasutan neid ka edaspidi aga täna said isegi nuudlid nullist tehtud. Olen sarnast retsepti nüüd juba mõned korrad kasutanud ja olen sellega vägagi rahul, kuigi siin mässamist on tõesti omajagu. Nuudlid on põnevamad tänu sellele, et kasutan retseptis küpsetatud soodat. Ei mäleta enam, kust ma selle retsepti algselt leidsin, aga seal oli tegelikult kasutatud Aasias müüdavat ülialuselist vett, millega nuudlite tekstuur tugevam jääb. Kuna mul sellist vett Eestist leida ei õnnestunud, siis googeldasin kiiresti alternatiivi välja ja tulemuses on ikka vahe sees küll võrreldes lihtsalt jahu kasutamisega.

A vot ja jahu osas – tegin sel korral isegi selle nullist. Just. Asi on nii kaugel, et mul on kodus väike veski, millega värskelt jahu jahvatada. Okei, tegelikult pole veski päriselt minu oma vaid Viljapea poest laenuks, aga olen seda nüüd juba mitu kuud kasutanud ja sellega erinevaid terasid jahuks jahvatanud. Täitsa mõnus! Vürtse purustan juba pikki aastaid võimalusel alati vahetult enne toidule lisamist, et need võimalikult värsked oleks – just samal põhjusel on ka jahu värskelt jahvatatuna oluliselt parem, kui kuude kaupa poeriiulil seisnuna. Keda kodus miniveski omamine kõnetas, siis piiluge Viljapea e-poodi. Keda ei kõnetanud, siis loomulikult saate nuudleid teha ka tavalise poest ostetud jahuga. Maitsvad on need igal juhul!

Seega oma variandi rameni valmistamiseks leiab igaüks – kes tahab lihtsama vastupanu teed minna kasutagu poe puljongit ning valmisnuudleid. Kel aega palju või on lihtsalt samasugune fanaatik, nagu mina, siis võib supitegu alustada ka puljongi keetmisest ning sooda küpsetamisest. Valikuid jätkub!

Valikuid jätkub ka ramenile sätitavate hõrgutiste osas. Olen retsepti kirja pannud mõned oma lemmikud, aga loomulikult võib ka selles osas rohkem fantaasiat rakendada ning sättida supile täpselt seda, mis antud hetkel kõnetab. Head isu!

Nullist ise tehtud ramen

Aeg kokku2 hours
Portsjoneid: 2

Vaja läheb

Nuudlite jaoks

  • 180 g nisujahu
  • 1.5 tl küpsetatud soodat (vaata märkusi)
  • 1 dl vett

Puljongi jaoks

  • 1 spl rapsiõli
  • 1 suurem sibul
  • 1 suurem porgand
  • 100 g ingverit
  • 1 vart sellerit
  • 1 tähtaniis
  • 5 tera musta pipart
  • 1 l keevat vett
  • 1-2 spl heledat seesamiõli Ole väga ettevaatlik ja lisa pigem vähe korraga – mõni seesamiõli on väga vänge. Mina kasutasin heledat ehk mitte röstitud varianti.
  • 0.5 dl sojakastet

Serveerimiseks

  • Pehmeks keedetud mune
  • Pooleks lõigatud ning krõbedaks praetud keedukartuleid
  • Õhukeselt viilutatud noori tooreid šampinjone
  • Aasiapäraselt marineeritud šampinjone
  • Krevette
  • Tofut
  • Rohelist sibulat
  • Koriandrit
  • Tšillit
  • Röstitud seesamiseemneid

Kuidas?

Nuudlite jaoks

  • Sega kokku jahu ning küpsetatud sooda. Lisa vesi ning sega alguses kahvliga, seejärel liigu edasi kätega sõtkumise juurde.
    Tegemist ei ole pehme taignaga ning sõtkumine on päris raske. Ära anna alla ning umbes 5 minuti sõtkumisega peaksid saama enam-vähem ühtlase taignapalli. Kui tainas üldse kokku jääda ei taha, siis vajadusel lisa tibake vett, aga tõesti ainult teelusika kaupa.
  • Pane taignapall kilekotti ning jäta umbes pooleks tunniks puhkama.
  • Nuudlite jaoks kasuta pastamasinat. Jaga taignapall kaheks ning pressi üks osa kätega nii õhukeseks, kui suudad. Seejärel lase kõige laiema vahega masinast vähemalt 4 korda läbi. See laguneb alguses mitu korda koost, aga ära lase end sellest segada – suru see lihtsalt uuesti kokku ning jätka rullimist. Kui oled saanud enam-vähem koos püsiva taignariba, siis hakka masinat vaikselt õhemaks reguleerima. Minu masinal on 6 taset ning lõpetasin kolmanda juures – väga õhukeseks seda tainast ei saa ning ei peagi saama -tegemist on ju ikkagi nuudlitega.
    Lõika tainas nuudliteks kas käsitsi või kasutades kõige peenemat, linguinide tegemiseks mõeldud lõiketera.
  • Keeda nuudleid soolaga maitsestatud vees paar minutit.

Puljongi jaoks

  • Prae poti põhjas õli sees sibulat, porgandit, ingverit, sellerit ja vürtse mõni minut kuni sibul kergelt klaasjaks muutub ning terve tuba hästi lõhnab.
  • Lisapotti kuum vesi ning lase puljongil madalal kuumusel umbes 40 minutit podiseda.
  • Kurna puljong ning maitsesta seesamiõli ning sojakastmega.

Lisamärkused

  1. Küpsetatud sooda on aluselisem kui tavaline sooda ning see muudab nuudlite tekstuuri ramenile omapäraselt natuke tugevamaks, kui ainult tavalise jahuga tehtud nuudlid. Selle tegemine ei ole keeruline – lihtsalt võta tavaline söögisooda ning vala õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 120 kraadi juures tund aega. Kuna retsepti jaoks läheb seda vaja ainult natukene, siis säilita ülejäänut kaanega suletud purgis õhukindlalt. Igaks juhuks ära puhast küpsetatud soodat paljaste kätega puutu, sest see võib nahka ärritada (taigent sõtkudes on juba okei, siis see on muu kraamiga segunenud).
  2. Loomulikult võid puljongiks kasutada ka valmis köögiviljapuljongit ning selle ingveri ning tähtaniisiga parajaks timmida. Minu puljongipotti lendab alati kõikvõimalik kraam, mis parasjagu olemas on – tegelikult lisasin täna ka spargli otsi (neid, mis on nii kiulised, et neid toorelt süüa ei kannata), aga ei hakka neid eraldi retsepti kirja panema, sest need kindlasti ei ole hädavajalikud 🙂

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>