Tervislik kohupiimakook vaarika-õunakastmega
Nagu nii mõnigi teist juba teab, siis teen päris tööna (lisaks jooga õpetamisele ja siin selle retseptinurga pidamisele) turundust sellisele toredale ettevõttele nagu Fitlap. Ja selle kaudu puutun kokku paljude toredate koostööpartneritega. Viimati asusime just koostööd tegema Estover piimatööstusega ning just nende toodetest valmistas Eesti parim pagar Stanislav meile ühe toreda tervisliku koogiretsepti, mille ma loomulikult kohe ise ka ära pidin katsetama. Loomulikult ei saanud ma täitsa ilma muudatusteta kuidagi hakkama. Kes originaalretsepti vastu huvi tunneb, siis selle saab siit.
Olgu igaks juhuks ära öeldud, et sel korral ei teinud ma retsepti ümber mitte sellepärast, et sellel midagi viga oleks olnud, aga mul maasikaid kodus ei olnud ning õunakastme lõpp vajas ära kasutamist ning sellest sai koos külmutatud vaarikatega mõnusa kastme. Ja mee kogust vähendasin sutsukese, sest mu magusataluvus on viimasel ajal veel madalamale langenud, kui see tavaliselt on. Normaalsed inimesed peavad mu kooke tõenäoliselt ammu liiga vähe magusateks, seega võid julgelt oma maitse järgi teha. Ilma soolata ei valmi mul mitte ükski toit, ka magustoit mitte ning magusates juustukoogilaadsetes kookides (ja see maitseb sellele üllatavalt sarnaselt, on ainult miljon korda lahjem) on mul pea alati kasutusel ka vaniljepasta, sest muidu mulle lihtsalt ei tundu õige 🙂 Ja nii saigi kogemata juba jälle retseptis mitu väikest muudatust tehtud, kuigi iseloom jäi esialgsele ikka väga sarnaseks.
Selle koogi juures on minu meelest ülitähtis seda mitte üle küpsetada, ahjust välja võtmise ajal peab see keskelt veel korralikult võdisema ja enne noa sisse löömist lase sel kindlasti täiesti maha jahtuda – just nii jääb see minu meelest mõnus ja mahlane.
- 150 g kaerhelbed
- 70 g õunapüreed
- 1 tl kaneeli
- 1.2 kg Otto pagari kohupiimapastat
- 4 muna (ikka veel palun vabalt jooksnud kanadelt)
- 80 g mett
- 1 tl kaneeli
- 1 tl vaniljeekstrakti
- 100 g õunakastet
- 200 g (külmutatud) vaarikaid
- Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning kata lahtikäiva 20 cm diameetriga koogivormi põhi küpsetuspaberiga
- Jahvata kaerahelbed saumikseriga (jätsin need üsna jämedaks ja mulle väga meeldis), sega juurde õunakaste, kaneel ja sutsuke soola.
- Suru saadud mass ühtlaselt vormipõhja ning küpseta 7-10 minutit kuni see on kauniltkuldne ning jäta jahtuma (Stanislav käskis täielikult maha jahutada, mul tegelikult jäi leigeks ja see toimis ka)
- Täidiseks sega kokku toasoe kohupiimapasta, munad, vedel mesi,kaneel ja vaniljepasta.
- Kalla segu küpsetusvormi ning küpseta endiselt 180 kraadi juures 40-50 minutit. Jäta koogi keskosa kindlasti mõnusalt võbelevaks.
- Lase koogil enne söömist täielikult jahtuda (praeguse ilmaga läheb see rõdul päris ruttu:))
- Kastmeks surista saumikseriga kokku vaarikad ning ülejäänud õunakaste.
- Serveerida võid juba kastmega kaetud kooki või siis eraldi kooki ja kastet kõrvale.
- Kui mesi ei ole vedel, siis võid selle näiteks radiaatori peal tagasi vedelaks sulatada. Kuna kook läheb niikuinii ahju, siis mee tervislikest omadustest siin suurt midagi alles ei jää, aga kindlasti on see siiski parem variant, kui tavaline suhkur.
Ole esimene, kes kommenteerib