Tavalisest soodsam pesto
Ma arvan, et igaüks, kes on kunagi ise pestot teinud teab, et basiilikulehtedega on väga lihtne mustkunsti teha. Suuuuuuuuure hunniku basiilikulehtede peaaegu täielikult ära kaotamiseks ei ole vaja teha midagi muud, kui need lihtsalt pestoks teha. Tavalisest poes müüdavast basiilikutaime potist pole mõtet pestot tegema hakatagi, sest sellest saab heal juhul lusikatäie, aga head kraami tahaks ju ikka oluliselt rohkem!
Sel aastal kasvab mu enda basiilik aga vägagi tormiliselt, seega on ka pesto vägagi au sees ning ei pea end nende ühe lusikatäie suuruste kogustega lollitama.
Teine asi, mis pesto rõvedalt kalliks teeb on selle sisse traditsiooniliselt kuuluvad piiniaseemned. No ei tõuse mu käsi nende eest 50 € kilo eest välja käima, kuigi kahtlemata on need ülimaitsvad. Hea uudis on aga see, et kreeka pähklid sobivad pestosse imehästi ning on märkimisväärselt soodsamad.
Ja nende paari nipiga ongi tavaliselt pigem kallist pestost saanud mõistliku hinnaga määre, mida saab kasutada mistahes suviste toitude juures. Võileivad, salatikastmed, küpse tomati ja mozzarellaga, värske pastaga….. Ülimaitsev!
- 350 g basiilikut
- 100 g kreeka pähkleid
- 4 dl kvaliteetset extra virgin oliiviõli
- 100 g parmesani või mõnd muud laagerdatud juustu (näiteks Forte)
- 0,5 dl värskelt pressitud sidrunimahla
- Maitse järgi soola
- Korja basiilikult lehed ning korja need kõik lõiketeradega köögikombaini kannu.
- Lisa samasse kannu kreeka pähklid (ma sel korral isegi ei röstinud neid)
- Riivi juust ning lisa see kannu koos 3 dl oliiviõliga, poole sidrunimahla ning sutsu soolaga.
- Surista kõik ühtlaseks ning maitse. Vajadusel lisa veel soola ja sidrunit.
- Valmis pesto kalla steriliseeritud purkidesse ning vala üle oliiviõliga nii, et kogu pesto oleks ühtlaselt kaetud. Õli peale raputa veel pisut soola. Õli ja sool aitavad pestol kauem värskena püsida.
- Purke hoia külmkapis, kus need peaksid seisma vähemalt kuu aega, aga ma väga ei usu, et neid nii kauaks jätkub 🙂
Ole esimene, kes kommenteerib