Superlihtsad kõrge valgussisaldusega seenekotletid
Jagan teiega täna üht täiesti taimsete kotlettide retsepti, mis samas on mõnusalt kõrge valgusisaldusega. Seenekotletid on väga mõnus vaheldus tavalistele lihast kotlettidele ja loomulikult võib seeni ka täitsa tavalisse kotletitaignasse lihtsalt juurde lisada, aga täna jätsin liha ja kõik muu loomse täiesti mängust välja. Seeni toetavas rollis on siin herneproteiini graanulid. Postitus ei ole kuidagi sponsoreeritud, aga kuna ma ise avastasin selle toote kogemata ja sellest midagi teadmata seda üles ilmselt ei leiaks, siis pakend näeb välja selline ning ma olen seda leidnud Selverist ning Prismast. Mul sojatoodete suhtes on teatud eelarvamus, aga samas enamasti taimselt toitudest jääb mul proteiininist tihti puudu ning olen viimasel ajal seda herneproteiini paljudes toitudes kasutanud. Erilist maitset sel minu meelest ei ole ja nii saavad seened selles retseptis mõnuga särada.
Arvutasin huvi pärast välja ka ühe portsjoni makrod – 335 kalorit, 30 g valku, 13 g süsivesikuid ning 19 g rasva. Olen ise sellega superrahul – salat kõrvale ja ongi täiuslik toidukord olemas. Sel korral tegin muidugi ka kartulipüree juurde ja kui aus olla, siis nii öelda praena süües piisab alltoodud retseptist vabalt ka neljale inimesele. Ma olen see veidrik, kes sööb tavaliselt kaks korda päevas, muidu ei mängi trennide ette piisavalt pika pausi jätmine kuidagi välja ja hommikul söömine ei ole niikuinii üldse minu teema, seega mu portsud on tõenäoliselt normaalse inimese portsudest suuremad 🙂
Mõned märkused retsepti kohta ka. Lisaks sibulale sobib siia lisada ka teisi köögivilju – mulle näiteks väga meeldib seller, sobib ka porgand ning peet – viimased soovitan peenikeselt riivida. Minu jaoks on siin retseptis ülitähtsalt kohal värskelt jahvatatud must pipar – annab mõnusalt maitset juurde ning seda lisan ikka väga helde käega. Sina muidugi tee enda maitse järgi, aga koonerdamine ei ole siinkohal voorus. Ja viimase asjana rõhutan seda, et kui herneproteiini lisades tundub, et seda on liiga palju ning segu jääb kuiv, siis ausõna, tegelikult ei jää. Oota minutike ja näed, kuidas segu täiuslikult kokku jääb – seened ise annavad piisavalt vedelikku välja.
Kotletid on parimad otse pannilt tulnud – siis on need väljast veel mõnusalt krõbedad. Võid neid korraga ka suurema koguse valmis teha ja järgmistel kordadel soojendada, kuid pead arvestama, et esialgset krõbedust tõenäoliselt tagasi ei saa.
Kõrge valgusisaldusega seenekotletid
Vaja läheb
- 40 g päevalilleseemneid
- 1 väiksem sibul
- 350 g shampinjone
- 60 g herneproteiini graanuleid VegeSun, müüakse näiteks Selveris ja Prismas
- 1 spl rapsiõli praadimiseks
- Soola ja pipart
Kuidas?
- Koori ja haki sibul ning tõsta see koos seemnetega lõiketeradega köögikombaini ning surista paarkümmend sekundit kuni saad jämeda puru. Kui sul on väike köögikombain, siis tõsta see sealt kõrvale, kui suur, siis jäta sinnasamasse.
- Lõika seened 4-6 tükiks ning tõsta kõik köögikombaini ning töötle neid seal korraga umbes 5 sekundit, siis raputa kannu, ning jätka samasuguse tegevusega kuni seened on kõik pudistunud (ma saan aru, et see pole päris sõna, aga paremat pole võtta :)). Kui sul on väike köögikombain, siis pead seda ilmselt mitmes osas tegema ning kalla töödeldud osa lihtsalt suurde kaussi ümber.
- Kui kõik seened töödeldud, siis maitsesta need soola ning ohtra pipraga ning sega kokku herneproteiini graanulitega. Jäta minutikeseks seisma, et segu saaks ühtlustuda.
- Kuumuta suurel pannil õli keskmisele kuumusele. Vormi käte vahel segust kotletid ning prae mõlemalt poolt umbes 3-4 minutit kuni need on mõnusalt krõbedad.
- Serveeri kohe näiteks kartulipüree ning salatiga.
Ole esimene, kes kommenteerib