Hea toidu kodu

Spargel sidruni, mandlite ja tüümianiga

Ma alustan sel korral juttu hoopis sellest, et Bestwinel on tulemas üks tore degustatsioon, millest kõik saavad kodus osa võtta. Hea variant oma maitsemeeli praegusel kodus istumise ajal treenida ning järgmisel sõpradega kohtumisel (loodame, et see tuleb varsti) oma uute teadmistega hiilata 🙂 Kui soovid ka osaleda, siis siin on selle kohta rohkem infot – lehel pead veidi allapoole scrollima, et kirjelduseni jõuda. Aga miks ma sellest üldse kirjutan? Aga vat sellepärast, et Bestwine palus mul veinide kõrvale sobivad toidud välja mõelda.

Eriline veiniasjatundja ma endiselt ei ole, aga kui keegi on veini ja toidu oskuslikult paari pannud, siis õnnestunud kombinatsioone hindan ma väga. Tihti on juhtunud nii, et veini üksinda proovides jätab see külmaks, aga koos õige toiduga on lausa fantastiline. Just sel põhjusel, et ma ise ei tea veinidest nii palju, ei hakka ma siinkohal ka veini omadusi üles loetlema. Kes soovib, siis Bestwine lehel on täpne kirjeldus olemas ja saate seda sealt lugeda.

Miks te siis üldse minu kombinatsioone usaldama peaksite? Lihte – sõbrad tulevad appi! Küsisin soovitusi oma lemmiksommeljeede käest, kes Eesti tipprestoranides väga tabavad veinid toitude juurde sobitanud (aitäh Kristjan ja Sander!) ning loomulikult andis Bestwine edasi ka enda sommeljeede ning tootja toidusoovitused. Selle põhjal tegin mõned katsetused kodus leiduva (ilma tungiva vajaduseta ma hetkel poes pigem ei käi) ning soovitustega haakuvate toiduainetega ning jagan ainult kombinatsioone, mis mulle endale meeldivad. Siit tuleb esimene (jah, mul oli juhuslikult sparglit kodus :)).

Aus olles ei oleks mul endal sparglite ning mandli kombinatsioon pähegi tulnud.Armastan kevadist sparglit väga, aga tavaliselt piirdun selle valmistamisel ainult või ja sidrunimahlaga ning on ka ette tulnud, et krõmpsutan paar vart lihtsalt toorelt ära. Aga kuna mandleid mitmelt poolt soovitati, siis tundus nende siia lisamine hea plaan oleva. Oligi, eriti röstituna. Mandlid, tüümian ja eriti sidrun sobisid siia kombinatsiooni aga suurepäraselt ning see retsept läheb tulevikus kindlalt kordamisele. Kõik, kelle käest soovitusi küsisin arvasid, et veini juurde klapiks ka türgi oad suurepäraselt. Mul ube hetkel ei olnud, kuid usun, et see mandlikate sobib ka ubadega imeliselt, seega kui soovid kaasa kokata ja sparglit ei leia, siis asenda lihtsalt ubadega, eks!

Ja veel üks tähtis märkus on see, et selle taldrikutäie pealt sobis minu arvates veiniga kõige paremini kokku värskelt küpsetatud sai, millega taldriku põhja jäänud kaste kokku riisuda. Kõik muu oli samuti suurepärane, aga just need viimased paar ampsu olid kõige mõnusamad.

Kui ei spargel, oad ega mandlid üldse sinu teema pole, siis veiniga peaks kokku klappima ka värsked mereannid nii toorena kui grillituna – kalamari, graavilõhe, kaheksajalg…. Mul endal on plaanis ka üks krevettidega pasta – hoian teid kursis, kuidas see veiniga klapib 😉

Spargel sidruni, mandlite ja tüümianiga

Ette valmistamiseks10 min
Keetmiseks-küpsetamiseks15 min
Portsjoneid: 2

Vaja läheb

  • 200 g rohelist sparglit
  • 30 g mandleid kooritud
  • 20 g võid
  • 0,5 sidruni mahl ja koor pigem suurem sidrun
  • Mõned oksad tüümiani
  • Soola-pipart

Kuidas?

  • Alusta sellest, et röstid kuival pannil mandlid kuldseks, kasuta keskmist kuumust ja raputa vahepeal panni, et need ühtlaselt pruunistuks. Aega läheb mõni minut. Kui sul on juhuslikult juba röstitud mandlid, siis saad selle sammu vahele jätta. Tõsta mandlid pannilt.
  • Tõsta kuumust ning säti samale pannile puhastatud spargel. Küpseta umbes 5 minutit vahepeal pöörates, kuni sel kerge jume peal on. Juhul kui sul on grill, siis sobib neid kenasti ka grillida. Ära üle küpseta, need mõnusalt krõmpsuvad jääma. Tõsta ka need kõrvale ja maitsesta soolaga.
  • Nüüd alanda kuumus kuumus keskmiseni. Lisa jälle samale pannile või, tüümianilehed, riivitud sidrunikoor ning mandlid, mille oled vahepeal jämedalt hakkinud. Lase võil vahuseks kerkida ja kergelt pruunistuda. Maitsesta soola ja pipraga ning pigista pannile ka sidrunimahl. Sega kõik ühtlaseks ning tõsta taldrikul puhkavatele sparglivartele. Tõmba peale veel mõned ribad sidrunikoort.
  • Naudi soojalt. Lisaks veinile sobib siia kõrvale ideaalselt ka värske sai.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>