Sõstrtšup ehk vürtsikas sõstraketchup
No selle retsepti üles kirjutamisega ma suutsin küll kuidagi nii kaua venima jääda, et suurem sõstrahooaega on juba läbi, aga ehk kuskilt veel õnnestub punaseid sõstraid saada. Ja kui ei saagi, siis vähemalt järgmiseks aastaks on retsept kirjas.
Lugu lühidalt selline – sain punaseid sõstraid ja ei osanud nendega esimese hooga miskit peale hakata. Magusad hoidised, olgu nendeks siis mahl, moos või kompott ei ole eriti minu teema. Täpsustan – ma valmistan neid hea meelega, aga söömiseni pigem ei jõua. Samas soolased hoidised, eriti need, mis ka tšillit sisaldavad meeldivad mulle väga. Kuna mul oli juhuslikult ka mõnusaid kodumaiseid tšillikaunu, aga mitte piisavalt palju, et ainult nendest hot sauce teha (appi, just avastasin, et seda retsepti mul polegi kirjas, aga proovin selle vea varsti parandada), siis minu loogika ütles, et sõstrad võiksid koos tšilliga mõnusalt vürtsika kastme moodustada, samal ajal nii osa äädikat kui ka osa suhkrut asendades.
Mõeldud – tehtud. Tulemus ei tulnud absoluutselt selline, nagu minu peas ettekujutus oli, vaid märkimisväärselt paksem. Aga ühtlasi ka nii hea, et esimene ports sai kodust paari päevaga otsa ning sain esimese purgi lõppedes elukaaslase käest keset päeva sõnumi “Kus ülejäänud sõstrtšup on?”. (Proovi nüüd valjult “sõstrtšup” öelda, ei ole lihtne sõna, aga mulle meeldib :)). Ja see tuli mehelt, kes punastest sõstardest üldse mitte üheski vormis ei hooli.
Novat ja siis tegin teise portsu veel. See tuli sama hea. Ma vanemate sõstrapõõsa korjasin tühjaks (aitäh!) ja ei välista, et kui turult veel punaseid sõstraid leidma peaksin, siis teen seda veel. Kuna hoidises on ka tiba äädikat sees, siis minu loogika ütleb, et korralikult steriliseeritud, õhukindlates purkides peaks see kenasti ületalve seisma. Aga no praegused paar purki nii kaua ei seisa, sest saavad lihtsalt enne otsa 🙂
Millega sõstrtšupit süüa? Sisuliselt kõigega, millega tavaliselt ketšupit sööksid – juustuvõileival, mõne grillitud roa kõrval, ahjukartulitega ja nii edasi.
Sõstrtšup ehk lihtne sõstraketšup
Vaja läheb
- 2 kg punaseid sõstraid puhastatult
- 500 g punaseid tšillikaunu
- 500 ml vett
- 1.5 spl soola
- 2 spl 30% äädikat
Kuidas?
- Puhasta punased sõstrad kobaratest ning tšillikaunad otstest. Tükelda tšilli jämedateks ratasteks.
- Viska sõstrad, tšillirattad, sool ja vesi potti ning kuumuta keskmisel kuumusel 30 minutit kuni sõstrad on katki keenud ja tšilli pehmenenud. Kui tundub, et hoidis hakkab põhja külge kinni jääma, siis võid lisada veel pisut vett – sõstrad annavad lihtsalt erineva koguse vett välja olenevalt oma valmimisastmest, seega vee kogus võib ka pisut suurem olla.
- Lase segul pisut jahtuda ning töötle siis saumikseriga nii ühtlaseks, kui saad.
- Suru segu läbi peene sõela teise potti (sõela peale jäävad kestad saad kasutada mõnes muus toidus – hautises või supis näiteks. Mul läks osa falafelite sisse ja osa suvikõrvitsakeeksi sisse – mõlemad said väga head).
- Lase sõstrtšup veel korraks keema, lisa äädikas, sega läbi, maitse ja lisa vajadusel veel soola või äädikat (või suhkrut, aga mina selleks vajadust ei näinud) ning tõsta siis kuumalt steriliseeritud purkidesse.
Ole esimene, kes kommenteerib