Hea toidu kodu

Soolane suvikõrvitsakeeks

Sel aastal olen saanud oma suvikõrvitsataimedelt juba päris hea saagi ja lasknud paar kõrvitsat kogemata isegi liiga suureks kasvada. Ühest sellisest kollasest päris jurakast tegelasest tegingi selle suvikõrvitsakeeksi. Ma ei oska seda kuidagi paremini, kui keeksiks nimetada, seega kui see keeksikujuline sai, siis las jääda nimi samasugune.

Küpsetama hakates ma ei olnud ausalt öeldes liiga kindel, kas sellest ka midagi head välja tuleb. Tavaline nisujahu oli mul kodus otsa saanud, aga kõikvõimalikke muid jahusid ja eriti paki lõppusid oli kõvasti, seega kasutasin oma klassikalist stiili ja usaldasin sisetunnet – sel korral õnnestus lausa esimesel korral, ainult tiba soola oleks võinud rohkem olla ja allapoole retsepti panen juba kirja sellise koguse, mida ise edaspidi kasutan.

Muide – selles keeksis on kasutusel 9 erinevat taime! Püüdes toituda viisil, et igal nädalal söön vähemalt 30 erinevat taime on see minu jaoks päris hea tulemus. Eks lisanditega saaks taimede kogust veelgi suurendada. Ilmselt sobiks siia väga hästi ka eelnevalt kergelt läbi praetud sibul ja mõistagi erinevad pähklid-seemned. Ka ürtidega võib mängida ja rosmariini asendada näiteks oreganoga – võimalusi on lõputult, aga baasretseptina jääb see taigen mulle igal juhul kasutusse!

Ära karda, kui koostisosade nimekiri kilomeetrine tundub. Neid küll ongi päris palju, aga protsess ise ei ole sugugi keeruline. Vaja ainult natuke riivida, kokku segada ja vormi kallata. That’s it!

Muide – kuna see keeks on üsna hiiglaslik jätkus mulle sellest ka sõpradega jagamiseks (kiitsid heaks) ja veel mitu päeva hiljem söömiseks, seega saan kinnitada, et see maitseb ka kolmandal päeval peale küpsetamist hästi ning on endiselt mahlane. Eriti mõnus on viilud pannil kergelt üle röstida ja mõne mõnusa määrdega katta.

NB! Kui soovid teha keeksi gluteenivabana, siis asenda täisteranisujahu mõne gluteenivaba jahuga, kasuta gluteenivabasid kaerahelbeid ja lisa 5 grammi psülliumit lisaks (see aitab lihtsalt paremini kerkida). Kui sa aga ei soovi endale miljonit erinevat jahu kokku osta, siis vabalt võid kasutada nisujahu nii herne- kui riisijahu asemel. Sel juhul võid nii küpsetuspulbri kui sooda kogust pisut vähendada ja lisada mõlemat vaid 0.75 teelusikat.

NB2! Kui valdavalt soovitan suvikõrvitsa alati enne küpsetistesse lisamist soolata, nõrutada ja välja väänata, siis siin see ei ole vajalik, sest olen selle koguse juba vedeliku sisse arvestanud.

Soolane suvikõrvitsakeeks

Ette valmistamiseks15 min
Keetmiseks-küpsetamiseks50 min
Aeg kokku1 hour 5 min
Portsjoneid: 16

Vaja läheb

  • 3 muna ainult vabalt peetud kanadelt, eks!
  • 150 g Skyri
  • 60 g oliiviõli või õli päikesekuivatatud tomatite purgist
  • 600 g suvikõrvitsat ma kasutasin kollast, koorida ei ole vaja
  • 100 g hernejahu
  • 100 g riisijahu
  • 100 g täisteranisujahu
  • 10 g psülliumit
  • 50 g kaerahelbeid
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soodat
  • 1.5 tl soola
  • 1 tl hakitud rosmariini See on paar värsket oksa taimelt
  • 130 g parmesani sobivad mõistagi ka muud juustud
  • 100 g päikesekuivatatud tomateid õlist nõrutatud
  • 50 + 20 g päevalilleseemneid

Kuidas?

  • Pane ahi 180 kraadile eelsoojenema ning vooderda suur keeksivorm küpsetuspaberiga ning vajadusel määri lisaks ka või või õliga). Mulle meeldib panna keeksivormi küpsetuspaber kahe ribana – üks pikkupidi ja teine ristipidi – nii on kogu vorm kaetud, üleliigseid volte ei ole ja paberi abil saab keeksi lihtsalt vormist välja tõsta.
  • Löö suures kausis munad lahti. Vahustada ei ole vaja. Lisa Skyr ja oliiviõli.
  • Riivi suvikõrvits jämeda riiviga, lisa samasse kaussi ning sega läbi.
  • Teises kausis sega omavahel kokku kõik jahud, küpsetuspulber, sooda, psüllium, sool, rosmariin, kaerahelbed 50 g päevalilleseemneid.
  • Riivi juust väga jämedalt ning tükelda päikesekuivatatud tomatid.
  • Nüüd sega kõigepealt omavahel lohakalt kokku kuivad ja märjad ained, siis lisa juust ja päikesekuivatatud tomatid ning sega veelkord kiirelt läbi. Üle segada ei ole mõtet – piisab sellest, kui enam jahu taignas märgata ei ole.
  • Vala tainas vormi, raputa peale ülejäänud päevalilleseemned ning küpseta pöördõhu režiimil umbes 50 minutit (sõltub veidi ahjust ka, eks) kuni keeksi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb).
  • Peale ahjust võtmist lase keeksil vähemalt veerand tundi vormis jahtuda, seejärel tõsta restile ja lase veel vähemalt pool tundi jahtuda enne, kui noa sisse lööd.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>