Röstsaia next level ehk kodune sourdough avokaado, seente ja seesamiga
Mõned kooslused lihtsalt on geniaalsed ja üks minu kõigi aegade lemmikutest on kindlasti avokaado, krõbeda koorikuga, soovitatavalt ise küpsetatud sai, sool ja natuke laimi. Sinna juurde klapib veel superhästi ka värske koriander ja natuke tšillit. Ja vahel sätin selle otsa veel ka koheva munapudru. Täiesti geniaalne hommikusöök!
Eile küpsetasin oma uue köögi esimese sourdough ja peab ütlema, et nii hästi see mul varem vist veel välja pole tulnudki. Kerkis ikka mehe moodi ja koorik sai mõnusalt krõbe ning sisemus uskumatult pehme ja õhuline. Oma rolli mängis kindlasti see, et mul oli sel korral aega juuretisel korralikult jõudu koguda, aga ma usun, et ka ahjul, mille temperatuur lausa 300 kraadini kerkib, on oma roll. Kes ise saia küpsetamist katsetada tahab, siis siin olen sellest pikemalt kirjutanud.
Tavaline avokaadoga sai on mul siin blogis juba ammu kirjas ja kuigi seda retseptiks nimetada oleks selge liialdamine, on see siiski üks populaarsemaid postitusi läbi aegade. Järjekordne tõestus sellest, et lihtsuses peitub võlu.
Tänane retsept on eelneva edasiarendus ning lisasin mõnusad krõbedad seened, mis seesamiõlist sutsukese vunki juurde on saanud. Seesamiõli kasutasin mina umbes pool teelusikat, aga need õlid on erinevad ning ma soovitan seda alati väga ettevaatlikult lisada, sest juurde panna saab alati, aga ära võtmine on võimatu. Seesamiõliga on üsna lihtne oma toit ära rikkuda, sest see on väga intensiivse maitsega, aga tagasihoidlikult lisades annab see ülimõnusa nüansi. Ja muidugi täiendasin siis ka avokaadot juba röstitud mustade seesamiseemnetega, kui seesami kasutamiseks läks. Kui sul seesamiseemneid ei ole, või on heledaid, siis ära üldse muretse. Kasuta seda, mis käepärast on ning selle sutsukese pärast eraldi poodi minna pole küll tarvis.
Eraldi pole vaja poodi minna ka nende kaunite söödavate lilleõite jaoks, aga ma olen siiski superrõõmus, et need uuesti Prisma lettidele jõudnud on. Mõned aastad tagasi olid salatilehtede lilleõitega segud saadaval, aga siis kadusid kuskile jäägitult kuni ma neid alles nüüd uuesti märkasin. Minu arvates annavad need paljudele muidu lihtsatele toitudele mõnusa särtsu juurde!
- 2 suurt viilu kodust sourdough saia (kui kodust ei ole, siis ilmselgelt ei ole poe oma keelatud)
- 10 keskmist shitaake seent
- 1 tl rapsiõli
- 0,5 tl seesamiõli
- 1 väiksem küps avokaado
- Pisut laimimahla
- Soola
- Pipart
- Natuke röstitud seesamiseemneid
- Mõned salatilehed
- Viiluta seened ning prae neid keskmisest sutsu kõrgemal kuumusel mõlema õliga kuni need on mõnusalt kuldsed (nii viis minutikest umbes), siis soola ja piparda ning lükka ühte panni äärde.
- Teisel panni äärel rösti saiaviilud mõlemalt poolt krõbedaks.
- Praadimise ajal lõika avokaado pooleks, eemalda kivi ja koor ning viiluta see.
- Säti saiale avokaadoviilakad, pigista peale laimimahl, maitsesta soolaga ning puista peale seesamiseemned.
- Avokaado peale tõsta seened ning selle peale omakorda mõned salatilehed.
Ole esimene, kes kommenteerib