Hea toidu kodu

Röstpaprika-mandlikaste

Lisand, Vegan | 21. juuli 2020 | By

On kaht sorti inimesi – need, kellele meeldib paprika, ning need, kes seda jälestavad. Mina kuulun kindlasti esimeste hulka ning naudin paprikat nii otse peenralt võetuna toorelt krõmpsutades, täidetult (läätsedega on lemmik) kui salatites ja vokiroogades. Tänases retseptis läheb see käiku hoopis ühe kastmekomponendina ning tulemus on lihtsalt vaimustav.

Kaste meenutab romescot, aga kuna minu versioon on nagu ikka oma maitse järgi, kodus olevaid komponente kasutades ja pooled ained välja vahetades sündinud, siis ei julge seda igaks juhuks uhkete nimedega nimetada ning usun, et röstpaprika-mandlikaste annab päris hea pildi sellest, millega tegu on.

Kastme valmistamises ei ole niikuinii midagi keerulist, aga kui soovid protsessi veelgi lihtsustada, siis võid kasutada poest ostetud röstitud paprikaid – sel juhul vali konserv, mis oleks võimalikult väheste lisaainetega ja soovitavalt õli baasil marinaadis. Kui aga niikuinii grillimine plaanis või on sul näiteks gaasipliit, siis värskelt röstitud paprika on ikkagi kõige mõnusam. Mul endal ei ole ei grilli ega ka gaasipliiti, seega mina röstin paprikad ahjus ning saab ka väga mõnus. Ehk siis inventari puudumine ei tohiks olla takistuseks 🙂

Ja siis kui kaste valmis on, siis on sel umbes miljon kasutusvõimalust. Mul on see seni käiku läinud lillkapsa ja rohelise oa salati kastmena (kirjutan varsti retsepti ka üles, hea oli!), võileival, ahjukartulite juures. Veel ei ole käiku läinud, sest lihtsalt pole jõudud, aga tundub imehea kaste ka mereandidega – näiteks krevettidega. Kindlasi on kasutusvõimalusi veelgi. Kaste seisab külmkapis mõnusalt mitu päeva, seega teen ise alati natuke suurema koguse ja söön paari päeva jooksul isu täis.

Röstpaprika-mandlikaste

Aeg kokku15 min

Vaja läheb

  • 400 g grillitud ja puhastatud paprikat
  • 200 g küpset tomatit
  • 100 g röstitud mandleid
  • 50 g kvaliteetset oliiviõli
  • 1 spl palsamiäädikat
  • 0.5 sidruni mahl
  • soola
  • tiba vahtrasiirupit soovi korral

Kuidas?

  • Tükelda paprika ning tomat väiksemaks ning viska köögikombaini. Lisa ka kergelt hakitud mandlid, õli ning natuke soola.
  • Surista kõik üsna ühtlaseks kastmeks. Maitse ning lisa alguses pool palsamiäädikast ning tiba sidrunimahla. Sega uuesti läbi.
  • Maitse veelkord ning lisa vajadusel veel palsamiäädikat, sidrunit, soola ning kui tundub, et kaste vajab tasakaalustamist, siis ka tibake vahtrasiirupit.
  • Säilita külmikus kaanega kaetud purgis ning söö 3-4 päeva jooksul.

Lisamärkused

Röstitud paprikad võid saada mitmel viisil:
  1. Aseta terved paprikad grillile või gaasipliidi lahtise leegi kohale ning rösti igast küljest kuni nahk on veidi söestunud ning viljaliha kergelt pehmenenud. Tõsta need kaussi ning pane kauss 10 minutiks kilekotti. Seejärel eemalda paprikalt nahk ning seemned.
  2. Pane paprikad ahjuplaadile ning rösti ahjus kasutades võimalusel grillrežiimi ning pöördõhku 250 kraadi juures umbes 15-20 minutit. Edasi tegutse samamoodi, nagu eelmise punkti juures.
  3. Ostad poest purgi juba valmis röstitud paprikat. Aga siis proovi kõige naturaalsem valida.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>