Piparmündibesee (vegan)
Aega võttis, aga asja sai. Selle postituse üles panemisest siis. Mustand ootab siin juba alates seitsmendast juunist, aga kogu aeg oli vaja panna üles midagi hooajalist või soolast või muidu põnevat. Aga nüüd on igatahes selle retsepti aeg ja see on ka põnev pluss on see nüüd ka hooajaline, sest jõulupakkidesse sobivad need pisikesed küpsised imeliselt!
Vegan beseed ongi võimalik teha. Katseid õnnestumiseks kulus küll kaks, sest esimene kord läks kõik kenasti vahtu küll, aga langes ahjus sama kiiresti kokku ka. Tänu sellele õppisin, et kui arvad, et besee on vahus, siis vahusta veel viis minutit edasi. 🙂
Aga millest need siis tehtud on? Põhimõtteliselt mitte millestki ja suhkrust. 🙂 Põhikoostisosaks on kikerherneste konservivedelik. Ise ma seda trikki loomulikult välja ei mõelnud, vaid see on pärit internetiavarustest ja ohtralt läbi katsetatud. Aga ikkagi tundus võimatu, et millestki sellisest, mis mu köögis niikuinii pea igal nädalal lihtsalt äraviskamiseks läheb, saab midagi mõnusat valmistada. Toiduraiskamine on mulle endiselt väga vastumeelne ja kuna kõik algab iseendast, siis proovin seda ise võimalikult vähe teha. Ja kui sa nüüd kardad, et beseele mingi hernemaitse jääb, siis võin kinnitada, et nii see sugugi ei ole ja tõesti ei ole üldse arugi saada, et millegi kummalisega tegemist oleks. Need tulevad mõnusad krõbedad ja head.
Ainuke mure on selles, et need sisaldavad kohutavalt suures koguses suhkrut aga no tavaline besee sisaldab ka hunnikutes suhkrut ja kahjuks seda kogust väga vähendada ka ei saa, sest siis ei toimi see jälle beseena. Aga no ega iga päev sellist asja niikuinii ei söö ja vahel harva ju võib.
Niiskust see besee ei armasta ja kui neid kohe ära süüa ei plaani, siis peaks neid kindlasti õhukindlas karbis hoida, sest need tõmbavad kogu toas oleva niiskuse paari tunni jooksul enda sisse ja muutuvad nätskeks. Samuti ei saa nendega mingit koorest magustoitu ette kokku segada, sest jällegi muutuvad need pehmeks. Aga vahetult enne söömist saab need küll mõne kreemi ja värskete marjadega kokku segada ja tulemus on äärmiselt mõnus.
Ja kui korralikult ära pakkida, siis jõulukingiks on need ka absoluutselt sobilikud. Ehk siis praeguseks aastaajaks absoluutselt sobivad 😉
- 1 purk kikerherneid
- 1 tl valge veini äädikat
- 0,5 tl piparmündiekstrakti
- 140 g tuhksuhkrut
- Kaunistuseks tumedat šokolaadi ja nisuorasepulbrit/machat
- Eelsoojenda ahi 100 kradini.
- Ava purk kikerherneid ning kurna vedelik suuremasse kaussi. Herned tõsta kõrvale ja tee neist näiteks hummust.
- Vahusta segu kõrgel kiirusel umbes kolm minutit, seejärel lisa pool suhkrust, piparmündiekstrakt ning äädikas ja vahusta veel kolm minutit.
- Seejärel lisa ülejäänud suhkur ning vahusta veel vähemalt 4 minutit, kui viitsid, siis pigem isegi kauem, sest mida tugevam vaht, seda parem tulemus.
- Kasuta pritskotti, et küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ilusad küpsised pritsida või tõsta lihtsalt lusikaga kuhjakesed.
- Küpseta beseed pöördõhurežiimil umbes kaks tundi, kuni beseed on täiesti kuivad. Täpne küpsetusaeg sõltub sinu ahjust ja sellest, kui suured küpsised sa teed. Täpset valemit kahjuks olemas ei ole.
- Pärast seda, kui beseed on valmis jäta need praokil uksega ahju täielikult jahtuma.
- Kui soovid, siis kaunista beseed niristades neile peale sulatatud šokolaadi ja sõelu kõrgelt pisut mõnda rohelist pulbrit.
Ole esimene, kes kommenteerib