Hea toidu kodu

Pärloder puravike ja lehtpeediga

Pearoog, Taimetoit | 31. aug. 2023 | By

Mul on tunne, et mul on väikestviisi sõltuvus. Seenel käimisest siis nimelt. Kohe, kui ilm on enam-vähem kena ja mingeid suuri kohustusi ei ole, siis peaaegu automaatselt rändavad kummikud jalga ja jalad ise hakkavad mind metsa poole sikutama. Kuna autoga ma ei sõida, siis enamasti pean rahulduma Tallinna lähedal olevate metsadega. Ka neis on muideks muljetavaldavalt palju seeni. No mitte kilode kaupa maha müümiseks, aga täitsa nii, et saab mõnusalt kohe süüa ja mõned purgid olen ka marineerinud ja soolanud. Ärge nüüd küsige, et kus täpsemalt – ma ju ometi olen eestlane ja kohe kindasti oma seenekohti ei reeda 🙂 Küll aga peaksin varsti kirja paneme seente marineerimise retsepti, sest igal aastal pean hoolega suhkru, soola ja äädika vahekorda meelde tuletama. Selle aasta esimene õnnestunud marinaadi retsept ootab hetkel paberi peal blogisse jõudmist, aga teen selle järgi igaks juhuks ühe satsi veel, et 100% kindel olla.

Igatahes olin just bussiga seenelt koju loksumas, saagiks mõned puravikud, pilvikuid ja tatikuid ja proovisin välja mõelda, mida nendega nüüd pihta hakata. Pastat on juba tehtud, risotot ka, piruka küpsetamine koos taigna tegemisega tundus liiga kaua võtvat…. ja siis meenus, et sain Gemossi käest hunniku Just Nature sarja tooteid (millest aprikoosid lihtsalt ära sõin. Mõtlesin, et proovin ühe ja siis need saidki enne otsa, kui ma välja mõtlesin, et mida nendest teha saaks. Ups!) ning seal oli ka mitmeid teravilju, kuskussi, riisi, kinoad ning muu hulgas ka pärlotra.

Ütlen ausalt, et pärlotra pole ma varem kasutanud. Aga tuleb välja, et tegemist ei ole mingi erilise odrasordiga, vaid see on lihtsalt töödeldud nii, et pealmine kiht on “maha lihvitud”. Tänu sellele küpseb see ka oluliselt kiiremini kui kruubid ning pehmeks kees see umbes 20 minutiga. Lisaks peab ütlema, et tegemist on megatoitva kraamiga. Ma arvasin, et teen süüa kahele inimesele (me oleme muidugi ka suure isuga), aga tegelikult sõime sama toitu kaks päeva järjest ehk retseptis toodud kogused on julgelt neljale.

Lisaks pärlodrale on siin superstaarideks loomulikult puravikud, sel korral haavapuravikud ning isekasvatatud lehtpeet, mis mul viimasel ajal pea iga hautise sisse rändab, sest esiteks on see lihtsalt megailus, aga teiseks maitseb see just sooja toidu sees korraks läbi kuumutatuna megahästi ja iseloomulikult kõikidele rohelistele köögiviljadele lihtsalt pakatab kasulikest ainetest.

Olgu öeldud, et kui sul ei ole aed lehtpeeti täis ja seenelkäimise sõltuvust ka pole (või siis lihtsalt puravikuõnne), siis võid julgelt asendusi teha – esimese asemel sobib kenasti spinat ning teise asemel kukeseened või šampinjonid.

Kui sul aga pärlotra pole, siis sain Gemossi käest ka sooduskoodi, millega saad kõik Just Nature tooted 10%-soodustusega. Tooteid näed siit ja kõiki neid, mida proovinud olen julgen väga ausa südamega soovitada ka.

Pärloder puravike ja lehtpeediga

Aeg kokku30 min
Portsjoneid: 4

Vaja läheb

  • 1 suurem sibul
  • 1 vars sellerit
  • 1 suurem porgand
  • 50 g võid vegn versiooni jaoks asenda õliga
  • 300 g puravikke või muid otse-pannile seeni
  • Paar oksa tüümiani
  • 200 g lehtpeeti asenda spinatiga, kui sul pole
  • 250 g pärlotra
  • 700 ml keevat vett
  • 1 VCube kanamaitseline puljongikuubik Või vee asemel kodune kanapuljong, aga mul polnud 🙁
  • Maitse järgi soola-pipart
  • Serveerimiseks värsket tilli

Kuidas?

  • Haki sibul, seller ja porgand ning pane need tüümianilehtede ning umbes 1/3 võiga potipõhja keskmisel kuumusel praadima. Aeg-ajalt segades lase neil umbes 5 minutit klaasistuda.
  • Kui kasutad lehtpeeti lisa potti ka jämedalt hakitud varred.
  • Samal ajal haki seened meelepärasteks tükkideks. Prae need ülejäänud võiga pannil krõbedaks. Maitsesta soola ja pipraga.
  • Lisa potti pärloder, keev vesi, puljongikuubik ning pooled praetud seentest. Sega läbi, keera kuumus madalamaks ning jäta see umbes 20 minutiks vaikselt podisema. Vahepeal sega ning kui tundub, et vesi hakkab otsa saama, aga pärloder veel päris pehme pole, siis lisa pisut vett.
  • Kui kõik on peaaegu pehme, siis lisa ka jämedalt hakitud lehtpeedi lehed, sega kõik kiirelt veel läbi ja jäta mahakeeratud kuumusel veel paariks minutiks puhkama.
  • Serveerimisel lisa kõige peale ülejäänud praetud seened ja hakitud tilli.

Postituse valmimist toetas Gemoss.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>