Hea toidu kodu

Lihtne paella mereandidega

Pearoog | 8. mai 2022 | By

See on küll päris piinlik, et ma siia pea pool aastat ühtegi retsepti kirja pole pannud. Asi pole selles, et ma süüa ei teeks. Teen ikka. Aga retseptide kirja panemiseni kuidagi ei jõua, sest pidevalt on sada muud asja teha. Vabandused vabandusteks, eks ma olengi oma elu selliseks elanud, et teen täpselt seda, mis hetkel kõige toredam tundub ja viimased pool aastat järelikult on töö tegemine ja muud asjad (aga eriti ikkagi töö tegemine) toredam tundunud, kui retseptide kirja panemine 🙂 Eks millalgi saab jälle teisiti olema!

Igal juhul seda paellat olen ma nüüd viimase paari kuu jooksul vähemalt 5 korda teinud ja teen ilmselt veel ja veel, sest nii lihtne ja hea on! Üleüldse on riis üks mu suur lemmikuid ning ei oskagi lausa otsustada, kas kõige parem on risotto, paella, mõni sushikauss või lihtsalt karri kõrvale nauditud basmati riis – kõik meeldivad üliväga!

Mõnus on selle juures ka see, et peaaegu kõik koostisosad on mul alati kodus olemas – ilma sibula ja sidrunita ei oska ma peaaegu ühtki toitu teha, mereannid ootavad sügavkülmas kasvõi mitu kuud kuni neid kuskil vaja läheb ja ka paprika on päris tihti olemas. Ehk siis minu puhul on see tihti menüüs just siis, kui külmkappi vaadates on tunne, et justkui polegi midagi süüa. Ideaalis sobib siia lisada ka pool klaasi valget veini, kuid luban, et ka selleta tuleb endiselt hea!

Enne seda, kui ma retsepti juurde asun tahtsin veel öelda ainult seda, et tegelikult spetsiaalset paellapanni tarvis ei ole. Ise kasutasin esimestel kordadel kõige tavalisemat praepanni ja tegelikult ei osanud üldse kurta. Küll aga kui siiski soovid paellapanni, siis mina sain enda oma Gemossist, kus neid on saadaval igas võimalikus suuruses ja ostsin ainult sellepärast, et see ei maksnud praktiliselt midagi. Äkki oli umbes 5€. Mina võitsin kahe inimese portsu jaoks muidugi 30cm diameetriga panni, mis päriselt vist kuuele mõeldud on, aga tegelikult on saadaval ka veel väiksemaid ja isegi normaalse isuga ühe inimese pann 🙂

Lihtne paella mereandidega

Aeg kokku30 min
Portsjoneid: 2

Vaja läheb

  • 1 suurem sibul
  • 1 vars sellerit
  • 1 punane paprika
  • 1 suurem tomat
  • 2 spl oliiviõli
  • 200 g hispaania riisi kui seda ei leia, siis risotoriis sobib hästi
  • 1 dl kuiva valget veini kui pole, siis ära stressa ning lisa rohkem puljongit + tiba rohkem sidrunit
  • 0,5 tl safranit
  • 0,5 l puljongit kana või köögivilja
  • 1,5 tl paprikapulbrit mulle meeldib terav, vali oma lemmik
  • 1 tl soola
  • 0,5 sidrunit
  • 100 g krevette kasutades külmutatud sulata eelnevalt
  • 100 g kalmaari kasutades külmutatud sulata eelnevalt
  • 100 g karpe kasutasin vongole karpe, sobivad ka teised

Kuidas?

  • Haki köögiviljad peenelt ning pane need oliiviõli ning soolaga keskmisele kuumusele kümbeks minutiks pehmenema. Aeg-ajalt sega.
  • Samal ajal kuumuta puljong ning lisa sellesse ka safran, et maitsed juba imenduma hakkaksid.
  • Kui köögiviljad pannil on juba pehmemad, siis lisa pannile paprikapulber ning riis. Sega kõik läbi ning lase veel minutike podiseda. Seejärel vala peale valge vein ning lase sel aurustuda.
  • Lisa pannile ka puljong, sega kõik läbi ning maitse. Kui sa veini ei kasutanud, siis soovitan lisada juba siia pisut sidrunimahla. Kui tunned, et on vaja midagi lisada, siis tee seda nüüd, sest kui soovid paella põhja krõbedat koorikut (soccara), siis hiljem enam segada ei saa.
  • Jäta pann keskmisele kuumusele umbes 15 minutiks podisema. Selle aja jooksul imendub kõik vesi riisi sisse ja nii peabki olema.
  • Kui riis on peaaegu pehme, siis lisa pannile mereannid ning proovi need ettevaatlikult riisi sisse susserdada. Siis kata pann kaanega veel viimaseks 4-5 minutiks.
  • Kui mereannid on kergelt küpsenud (ära üle küpseta, eks!), siis serveeri sidrunisektoritega ning kindlasti sobiks hästi ka peterselli peale raputada (mul polnud).

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>