Lihtne küpsetamata kirsi-juustukook (täitsa ilma toorjuustuta)
Minu meelest on alati tore, kui õnnestub magustoit nii tervislik teha, et seda ka hommikusöögiks nautida saab. Just selline see juustukook on. Juustukook on see muidugi ainult nime poolest, sest toorjuustu siin tegelikult kasutatud ei ole, aga nii tekstuur kui ka maitse meenutavad kõige rohkem just juustukooki. Õigupoolest pole ma selles koogis ei täidist ega põhja klassikaliseks jätnud. On ju tavapäraselt juustukoogi põhjaks digestiivküpsiste puru ning täidises ohtralt toorjuustu, suhkrut ning külmade, tarretatud variantide puhul tihti ka vahukoort ja valget šokolaadi. Aga mitte täna!
Digestiivküpsiste asemel kasutan Jassi seemneleiva puru, mida hoiavad koos sulavõi ning mesi. Täidises laulavad harmoonilises ühendkooris kohupiim ning Saare Kreeka jogurt koos kirssidega. On ju kõik ideaalselt hommikusöögiks sobivad koostisosad!
Kuigi mureli- ja kirsihooaeg on täies hoos ja ma pakuks, et sel hooajal on neid minu kodus värskena ära tarbitud vähemalt 30 kilo, siis koogi sees kasutan ikkagi just külmutatud kirsse. Need lihtsalt aitavad aega kokku hoida, sest kirsside puhastamine on üks tüütu tegevus. Pluss nii saab seda kooki aastaringselt teha. Kindlasti sobivad siia koogi sisse ka mustikad, maasikad ja vaarikad, seega kui sul hoopis neid kodus ootamas on, siis katseta julgelt!
Kokkuhoid teadupärast meeldib mulle väga ning see retsept on inspireeritud just Prisma lettidelt leitud pööratud hinna toodetest. Vist peaaegu kõik koostisosad ongi selle kampaania raames eriti soodsaks muutunud tooted. Ilmselt on see kokkuhoidlikkus minus vanaema käest pärit, kes vahel ka 10 pakki võid korraga ette ostab, sest “kampaaniahind oli nii soodne”. Nii suureks koonerdajaks ma veel muutunud ei ole ja tõsi – näiteks värske kraami ja vabalt peetud kanade munadelt ma kokku ei hoia. Ka turul ostan vahel juba tuttavatelt talunikelt natuke kallima hinnaga rohelist sibulat kui kõrvalletist saaks, aga kõikvõimalikud soodushindade sildid toidupoes saavad küll korralikult läbi uuritud ja näiteks enamus lihatooteid (mida ma muidugi palju nii ehk naa ei tarbi) saavad ostetud just viimase päeva soodushinnaga toidu päästmise tähe all. Enamus neist jäävad siis sügavkülma oma õiget aega ootama. Õigeks ajaks osutub tavaliselt see päev, mil ma puljongit keedan 🙂.
Novat, suutsingi jälle oma jutuga toidu päästmise ja säästmiseni jõuda. Säästke ja päästke teie ka!
Aga see kook ausõna on mõnus ja soovitan seda katsetada ka neil, kes muidu želatiiniga töötamist kardavad – kõik käib ülimalt lihtsalt ning kooki vussi keerata on praktiliselt võimatu.
Prisma pööras üle 200 toidu- ja esmatarbekauba hinnad aasta võrra tagasi – hinnatõusu eelsesse perioodi. Pööratud hinnad kehtivad vähemalt oktoobri lõpuni, kuid Prisma jätkab ka edaspidi eesmärgiga pakkuda soodsaimat ostukorvi oma kaupluste külastajatele. Sooduspakkumised leiab nii Prisma kauplustest kui ka ePrismast.
Lihtne küpsetamata kirsi-juustukook
Vaja läheb
Koogipõhi
- 3 viilu Jassi seemneleiba (ca 120 g) Sobib hästi ka juba kõvemaks muutunud leib
- 40 g võid
- 50 g mett
Täidis
- 400 g maitsestamata kohupiima (5%)
- 380 g Kreeka jogurtit Saare
- 70 g suhkrut
- 200 g (külmutatud) kirsse
- 4 lehte želatiini
- Väike näpuotsatäis Himaalaja roosat soola
Kaunistuseks
- Pisut värskeid kirsse või mureleid
- Mõni söödav lilleõis või mündileht
- Paar supilusikatäit kreeka jogurtit
- Maitse järgi mett
Kuidas?
- Kata koogivormi põhi ja küljed kas toidukile või küpsetuspaberiga – siis saad koogi pärast ilma vaevata vormist kätte. Mina kasutasin kandilist keeksivormi, aga mõistagi sobib ka väiksem, 20-22 cm diameetriga ümar vorm.
Põhi
- Purusta leivaviilud köögikombainis peeneks pudiks.
- Sulata pannil või ning pruunista selles leivapuru keskmisel kuumusel mõne minuti jooksul kuni see on kergelt krõbe.
- Keera kuumus kinni ning lisa pannile mesi. Sega kõik ühtlaseks
- Suru leivapuru ühtlaselt koogivormi põhja ning jäta lauale jahtuma kuni täidist valmistad.
Täidis
- Pane želatiinilehed külma vette paisuma.
- Kalla külmutatud kirsid ja suhkur väiksesse potti ning säti see keskmisele kuumusele. Vahepeal sega ja vajuta juba sulanud kirsse lusikaga kergelt katki.
- Sega suuremas kausis omavahel kohupiim ja Kreeka jogurt. Vahustada pole vaja, lihtsalt sega need omavahel läbi.
- Kui kirsid ja suhkur on sulanud, siis keera tuli maha. Pigista želatiinilehed käte vahel kuivemaks ning lahusta need siis kirsside juurde tekkinud vedelikus korralikult segades. Lisa segule ka näpuotsatäis soola.
- Sega umbes kolmandik kohupiima-jogurtisegust kirsiseguga kokku, et temperatuure ühtlustada. Seejärel kalla poti sisu ülejäänud kohupiima-jogurti segu juurde ning sega kõik ühtlaseks.
- Vala täidis pisut jahtunud koogipõhjale ning tõsta külmkappi tarduma. Tardumiseks kulub mõni tund, kuid loomulikult võid koogil ka üleöö seista lasta.
Serveerimiseks
- Tõsta kook vormist välja – toidukile või küpsetuspaberi abil peaks see üsna lihtne olema, aga vajadusel saad noaga mõne ääre vabaks aidata. Tõsta serveerimisalusele.
- Sega kokku kaunistuseks mõeldud jogurt ja maitse järgi mett. Ma ise piirdusin ainult jogurtiga, aga mulle meeldivad ka üsna vähe magusad magustoidud, seega lähtu julgelt iseenda eelistustest.
- Tõsta teelusikaga koogi peale väikesed jogurtikuhjakesed (kui soovid, võid loomulikult ka pritskotti kasutada, aga lusikast täiesti piisab – ei ole vaja eraldi varustust ostma tormata).
- Säti koogile kaunistuseks poolitatud ja/või neljaks lõigatud värsked kirsid/murelid, söödavaid lilleõisi ning piparmündilehti.
- Naudi!
Postituse valmimist toetas Prisma Peremarketid.
Ole esimene, kes kommenteerib