Go Back

Lihtne küpsetamata kirsi-juustukook

Ette valmistamiseks20 min
Aeg kokku5 hours
Portsjoneid: 8

Vaja läheb

Koogipõhi

  • 3 viilu Jassi seemneleiba (ca 120 g) Sobib hästi ka juba kõvemaks muutunud leib
  • 40 g võid
  • 50 g mett

Täidis

  • 400 g maitsestamata kohupiima (5%)
  • 380 g Kreeka jogurtit Saare
  • 70 g suhkrut
  • 200 g (külmutatud) kirsse
  • 4 lehte želatiini
  • Väike näpuotsatäis Himaalaja roosat soola

Kaunistuseks

  • Pisut värskeid kirsse või mureleid
  • Mõni söödav lilleõis või mündileht
  • Paar supilusikatäit kreeka jogurtit
  • Maitse järgi mett

Kuidas?

  • Kata koogivormi põhi ja küljed kas toidukile või küpsetuspaberiga - siis saad koogi pärast ilma vaevata vormist kätte. Mina kasutasin kandilist keeksivormi, aga mõistagi sobib ka väiksem, 20-22 cm diameetriga ümar vorm.

Põhi

  • Purusta leivaviilud köögikombainis peeneks pudiks.
  • Sulata pannil või ning pruunista selles leivapuru keskmisel kuumusel mõne minuti jooksul kuni see on kergelt krõbe.
  • Keera kuumus kinni ning lisa pannile mesi. Sega kõik ühtlaseks
  • Suru leivapuru ühtlaselt koogivormi põhja ning jäta lauale jahtuma kuni täidist valmistad.

Täidis

  • Pane želatiinilehed külma vette paisuma.
  • Kalla külmutatud kirsid ja suhkur väiksesse potti ning säti see keskmisele kuumusele. Vahepeal sega ja vajuta juba sulanud kirsse lusikaga kergelt katki.
  • Sega suuremas kausis omavahel kohupiim ja Kreeka jogurt. Vahustada pole vaja, lihtsalt sega need omavahel läbi.
  • Kui kirsid ja suhkur on sulanud, siis keera tuli maha. Pigista želatiinilehed käte vahel kuivemaks ning lahusta need siis kirsside juurde tekkinud vedelikus korralikult segades. Lisa segule ka näpuotsatäis soola.
  • Sega umbes kolmandik kohupiima-jogurtisegust kirsiseguga kokku, et temperatuure ühtlustada. Seejärel kalla poti sisu ülejäänud kohupiima-jogurti segu juurde ning sega kõik ühtlaseks.
  • Vala täidis pisut jahtunud koogipõhjale ning tõsta külmkappi tarduma. Tardumiseks kulub mõni tund, kuid loomulikult võid koogil ka üleöö seista lasta.

Serveerimiseks

  • Tõsta kook vormist välja - toidukile või küpsetuspaberi abil peaks see üsna lihtne olema, aga vajadusel saad noaga mõne ääre vabaks aidata. Tõsta serveerimisalusele.
  • Sega kokku kaunistuseks mõeldud jogurt ja maitse järgi mett. Ma ise piirdusin ainult jogurtiga, aga mulle meeldivad ka üsna vähe magusad magustoidud, seega lähtu julgelt iseenda eelistustest.
  • Tõsta teelusikaga koogi peale väikesed jogurtikuhjakesed (kui soovid, võid loomulikult ka pritskotti kasutada, aga lusikast täiesti piisab - ei ole vaja eraldi varustust ostma tormata).
  • Säti koogile kaunistuseks poolitatud ja/või neljaks lõigatud värsked kirsid/murelid, söödavaid lilleõisi ning piparmündilehti.
  • Naudi!