Lihtne kohupiimane rabarberikook
Rabarberihooaja sissejuhatuseks sobib kaunilt üks ülilihtne koogikene. Oma aia rabarberiga oleks muidugi eriti hea, aga pole poe omal ka viga midagi 🙂
Põhjana võib kasutada tavalist poe muretainast, aga mina tegin sel korral ka põhja kohupiimaga muretaignast, et saaks rasvasisaldust sutsu allapoole tuua. Taignast jätkub vähemalt kahe koogi (või ühe hiigelkoogi) tegemiseks. Kui ei soovi ülejäänud taigent lähima nädala jooksul ära kasutada, siis võid seda vabalt hoida sügavkülmas kuni järgmise koogiteoni. Ja kui sa tõesti ei taha, et tainast alles jääks, siis võid seda muidugi vähem teha – mulle endale tundub muna pooleks tegemine lihtsalt jabur ja sellepärast teen korraga topeltportsu.
Täidises läksin kergema vastupanu teed ja kasutasin vaniljega maitsestatud kohupiimakreemi. Mu peas heliseb ka mõte keedukreemiga rabarberikoogist, aga sel korral võitis mugavus ja kiirus 🙂
Muide, neid rabarbereid, mis koogi peale laotatud on, sobib kenasti süüa ka näiteks koos jäätisega magustoiduks või maitsestamata jogurti ja müsliga hommikusöögiks. Tõele au andes oleks neid sutsu mugavam süüa siis, kui need oleks lühemaks lõigatud. Koogi peal näevad pikad rabarberihalud muidugi väga head välja, aga selle vastu ei saa, et rabarber on parima tahtmise juureski natuke kiuline ja väiksemad tükid lahendavad selle mure. Aga ikkagi on pikemad jupid ilusamad. Mul on vaimusilmas ka üks rabarberikoogikene, kus on täiesti pikad rabarberivarred kergelt pehmeks pošeeritud ja siis ringikujuliselt koogi peale keeratud nii, et tekib ilus siiru-viiruline muster. Praktikas ei ole see veel kahjuks nii hästi välja tulnud, et seda teiega jagada julgeksin. Aga kes teab, võib-olla ühel päeval õnnestub! Rabarberihooaeg on ju alles algamas 🙂
- 200 g 5% kohupiima
- 200 g võid
- 200 g jahu
- 10 g suhkrut
- 1 muna
- 300 g vaniljemaitselist kohupiima
- 2 muna
- 300 g rabarberit
- 35 g suhkrut
- 1 spl vett
- Taigna valmistamiseks lõika külm või kuubikuteks ning sega see kas sõrmedega või kasutades köögikombaini lõikeotsikuid kiiresti jahu hulka nii, et tekib ühtlane liivataoline pudi.
- Seejärel lisa kiiresti kohupiim ja suhkur ning kõige viimasena muna.
- Mida vähem tainast segada, seda parem, aga siiski peaks saama ühtlase massi - just sel põhjusel eelistan siin köögikombaini.
- Kui taignapall valmis, siis mässi see toidukilesse ning jäta vähemalt pooleks tunniks külmkappi puhkama.
- Koori rabarberid ning lõika need endale meelepärasteks tükkideks.
- Aseta rabarberid, suhkur ja vesi potti ning kuumuta madalal kuumusel kuni suhkur on sulanud ning rabarberid pehmed (umbes 6 minutit).
- Proovi rabarberit potis vaid paar korda ümber tõsta, sest muidu need lagunevad ära.
- Selleks sega omavahel kokku kohupiimapasta ja munad. That´s it.
- Eelkuumuta ahi 220 kraadini.
- Lõika taignapall pooleks (teine pool jääb teise koogi jaoks) ja rulli taigen umbes 7 mm paksuseks.
- Vooderda koogivorm taignaga, soovitav on ääred sutsu üle vormi ääre jätta, sest see võib küpsemisel natuke kokku tõmmata. Eelküpseta umbes kümme minutit kasutades taignal raskust (ube, riisi spetsiaalseid küpsetuskivikesi vms), seejärel eemalda kate ja küpseta veel 6 minutit.
- Alanda ahju kuumus 160 kraadini, vala kohupiimasegu eelküpsetatud põhjale ning laota selle peale endale sobival viisil rabarberitükid.
- Küpseta 35-40 minutit. Lase enne serveerimist maha jahtuda 🙂
Ole esimene, kes kommenteerib