Krõbe õuna-kodujuustukook
See kook on ainus õunakook, mida ma sel aastal teinud olen, aga see-eest mitu-mitu korda. Ainult kattes olen kasutanud nii mandleid, kreeka pähkleid, kui pekaane. Mu kindel lemmik on pekaanidega, seega kirja saavad siin just need, aga kohe päris kindlasti ära kooki tegemata jäta, kui sul mõned muud pähklid kasutamist ootamas on.
Kuigi koostisosasid on siin omajagu pikk nimekiri, siis midagi keerulist selles koogis tegelikult pole ja hakkama saab igaüks. Õunu on retseptis ikka ohtralt, sest sel aastal lihtsalt on palju õunu ja seda rikkust tuleb nautida. Korra suurendasin puhastatud õunte kaalu lausa kiloni ja tulemus oli endiselt maitsev, aga jäi natuke liiga pehmeks, seega 800 grammi on selline mõnusalt, aga mitte liiiiiiga õunane.
Õunasorti öelda ei tea, sest kasutasin läbisegi kõike, mis puu otsast alla kukkunud oli, aga pigem on siin kasutusel magusamad õunad, seega kui kasutad väga hapusid õunu ja oled ühtlasi keskmisest suurem magusasõber, siis võib-olla tahad tiba suhkrut lisada.
Krõbe õuna-kodujuustukook
Vaja läheb
- 200 g suhkrut
- 300 g kodujuustu
- 2 muna alati vabalt peetud kanadelt
- 1 dl hapukoort
- 100 g sulavõid
- 2 dl vett
- 400 g jahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 spl kardemoni
- 0.5 tl soola
- 800 g õunu jämedalt tükeldatud. Mina ei koori, aga sina võid, puhastatud kaal
Krõbeda katte jaoks
- 150 g hakitud pekaanipähkleid
- 100 g võid
- 50 g suhkrut
Kuidas?
- Pane ahi 180 kraadi peale eelsoojenema ning kata 24cm diameetriga koogivorm küpsetuspaberiga.
- Lisanipp laiskadele – pane 100 g võid kuumakindlas kausis ahju soojenemise ajal sinna sulama ja saad 0 vaevaga sulatatud või.
- Hõõru kodujuust suhkruga "vähem teraliseks". Kui viitsid, siis võid isegi saumikseriga selle ühtlasemaks suristada, aga ma tavaliselt lihtsalt hõõrun selle Kitchenaidi põhjas (millega ka kõik ülejäänud komponendid kokku segan) enam-vähem ühtlaseks.
- Lisa kaussi munad ja hapukoor ning sega ühtlaseks.
- Lisa ikka veel samasse kaussi sulavõi ja toatemperatuuril vesi, sega ühtlaseks.
- Lisa kaussi jahu, küpsetuspulber, sool ja kardemon, sega kiirelt ühtlaseks. Reaalselt ainult nii palju, et kuivaineid enam näha pole.
- Enne vormi kallamist sega ka õunatükid ettevaatlikult taignasse.
- Krõbeda katte jaoks sega toasoe või hakitud pähklite ja suhkruga ning laota kate enam-vähem ühtlaselt koogi pinnale.
- Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit, siis keera ahi pöördõhu režiimile ning tõsta temperatuur 220 kraadini ja küpseta veel 10 minutit kuni kate on mõnusalt krõbe,
- Enne tükkideks lõikamist oleks hea, kui kook saaks pool tunnikest jahtuda, aga mõistan täielikult, kui sul nii palju kannatust ei ole 🙂
Pille
6. nov. 2024
Tegin täpselt Sinu retsepti järgi ja see kogus mahtus vaevu 26 cm koogivormi. Küpsetusaega pidin pikendama ja kook jäi ikka nats toores. Mul on pöördõhuga ahi ja tegin retsepti järgides. Tõesti ei tea, kus vea tegin, aga teist korda proovima ei hakka. Retsept oli affatlev! 🤘 Nüüd proovin suvikõrvitsa- kodujuustu asja! 🙂
kadri
6. nov. 2024
Seda on küll kahju kuulda! Mul täielik selle sügise lemmikkook ja iga kord täpselt nende kogustega teen ja toimib. Ma loodan, et järgmine katsetus suvikõrvitsaga läheb mõnusamalt!