Koorene ja kurkumine maapirn
Maapirn on minu meelest Eestis täiesti alahinnatud vili. Arvestades, et seda on võimalik põhimõtteliselt talv läbi maa seest üles kaevata, siis müüakse seda meil naeruväärselt vähe ja kaubandusvõrgus ei ole ma kohalikku kraami tegelikult näinudki. Küll kohtab seda aeg-ajalt turul ja sealt on seda oluliselt mõistlikum osta. Veel mõistlikum on seda muidugi ise aianurgast üles kaevata. Aga tõesti – kas üldse on veel mõni vili, mis meie kliimas pea talv läbi täiesti värskena saadaval on?
Tavaliselt krõmpsutan ma seda lihtsalt niisama, aga täna valmib sellest üks mõnus koorene ja kurkumine ja minu meelest lihtsalt ülimaitsev toit, mis sobib täitsa iseseisvaks toiduks, aga loomulikult ka lisandiks ja miks mitte ka vahelduseks jõululauale.
Kurkumi tervendavatest omadustest võiks rääkima jäädagi, aga ma ei hakka neid siinkohal üles lugema, sest kiire googeldamisega saab igaüks ise ka hakkama. Lisaks on see imeilusa kollase värviga ja maitseb lihtsalt hästi. Küll aga peab minu meelest kurkumiga maitsestatud toitude puhul alati tasakaalustamiseks ka korraliku sutsu soola kasutama, sest muidu võib maitse imalaks jääda.
Selle vormiroa puhul on oluline osa ka parmesanil ning seesamiseemnetel, mis ahjukuumuses kergelt krõbedaks tõmbavad.
Pilti tegi jälle Janar Sääsk – aitäh!
- 500 g maapirni (puhastatud kaal)
- 1 šalottsibul
- 200 ml rõõska koort
- 1 tl jahvatatud kurkumit
- Korralik suts soola
- Võid vormi määrimiseks ja praadimiseks
- 50 g peenelt riivitud parmesani
- 2 spl seesamiseemneid
- Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
- Viiluta maapirn umbes 1 cm paksusteks viiludeks ning pane koos keeva soolveega praepannile umbes kolmeks minutiks podisema.
- Samal ajal määri ahjuvorm võiga.
- Haki šalott peeneks.
- Kurna maapirni viilud ning aseta need ahjuvormi.
- Praepannile pane pisut võid ning prae selles šalottsibulat umbes 4 minutit madalal kuumusel.
- Lisa koor, maitsesta soola ja kurkumiga ning lisa kastmesse pool juustust.
- Kui koor keema tõuseb, siis keera kuumus maha ning kalla saadud kaste maapirniviiludele.
- Puista kõige peale peenelt riivitud parmesan ning seesamiseemned.
- Küpseta ahjus umbes 10 minutit nii, et maapirni viilud jäävad veel kergelt krõmpsuks.
Ole esimene, kes kommenteerib