Kookose-mangosalsa krõbeda lõhega
Ma ei tea, kas nii pikka vaikust siin blogis varem olnud ongi. Piinlikkusega just vaatasin, et 19. jaanuar on viimane postitus üles läinud. Seega tuleb vabandustega alustada, et kirjutama pole jõudnud. Sel korral tuleb tunnistada, et väga palju pole jõudnud ka süüa teha. Töö ja trennid ja veel mõned väiksed ja suuremad projektid (nagu näiteks kolimine) on kogu aja enda alla võtnud. Eile jõudis asi isegi nii kaugele, et õhtusöök sai Woltist tellitud. Ma saan aru, et normaalsetel inimestel on see üsna tavaline, aga minu arusaamise järgi ei ole take-away kuidagi ei tervislik ega äge. (Disclaimer – toit ise oli täitsa okei, kuigi ma ise oleks siiski parema pho kokku keetnud ja see ühekordsete nõude kogus ajab mind lihtsalt hulluks).
Osaliselt on minu vähene söögitegemine või siis mitte blogisse sobivate toitude tegemine tulenenud ka sellest, et plaanisin enne kolimist kõik oma kuivained-konservid ja muu pikemaks ajaks seisma jäänu ära süüa, et neid vähemalt kaasa tassima ei peaks. Praeguseks võin uhkusega öelda, et see õnnestus. Mõned kompotid veel on (lihtsalt ei söö nii magusaid asju), aga riisid-pastad-kaunviljad-jahud on juba ammu otsas ning ka sügavkülm pole vist siin elatud 12 aasta jooksul kordagi nii tühi olnud. Vat ja nendest kokku jääkidest kokku klopsitud toitudest mõnikord muidugi saab ka blogikõlbulikud toidud. Näiteks siinsamas salsa sees olev kookospähkel oli pärit mu sügavkülmas ning seal vist vähemalt aasta aega oma õiget hetke oodanud.
Mu uues kodus saab olema minu ettekujutuse järgi maailma kõige ilusam ja funktsionaalsem köök, mis kunagi olemas olnud on, seega sealt kindlasti hakkab mõnusaid retsepte tulema! 🙂
Aga toidu juurde tagasi! Lõhe jaoks mingit erilist retsepti tegelikult ei olegi. Hoolitse lihtsalt selle eest, et luud ja soomused eemaldatud oleks ning et sa kalatükki üle ei küpsetaks. Minu taktika on alati selline, et kõigepealt küpsetan naha poole väikses õlitilgas krõbedaks, läheb ehk 3 minutit, siis küpsetan kala teiselt poolt mõne minuti jooksul, et ka teine pool mõnusalt kuldne oleks ja siis keeran naha poole veel minutikeseks panni poolele, et eriti krõbe tulemus saaks. Täpne küpsemise aeg sõltub muidugi kalatüki suurusest. Mulle meeldib selline tulemus, kus lõhe keskelt veel ilus tumeroosa ning kergelt läbipaistev on.
Salsa kokku segamine on ülilihtne ning erilisi oskusi ei vaja. Ainult pisut tükeldamist. Sobib see lisaks lõhele ülihästi näiteks ka sealiha juurde. Igal juhul katsetamist väärt, kui mõni küps mango saada õnnestub.
- 0,5 mangot
- 1 punane sibul
- Peotäis värsket koriandrit
- 2 spl värsket riivitud kookost
- 1 laimi mahl
- 0,5 tl tšillihelbeid
- Maitse järgi soola
- Tükelda mango ning sibul väikesteks kuubikuteks.
- Haki koriander. Pehmed varred haki ka kindlasti salsa sisse, pole mõtet neid raisata.
- Sega mango, kookos, sibul ja koriander omavahel kokku, maitsesta laimimahla, soola ning tšilliga.
- Lase vähemalt 5 minutit maitsetel seguneda, siis proovi ning vajadusel lisa veel sutsuke soola või tšillit.
- Minul oli kasutuses riivitud kookospähkel, mis oli müügil külmutatuna. Loomulikult sobib ka täitsa värskelt riivitud kookos.
Ole esimene, kes kommenteerib