Hea toidu kodu

Kilgikrõpsud

Kingitus, Suupiste | 7. apr. 2019 | By

Selles retseptis on jälle kasutatud ühet väga põnevat koostisosa – nimelt kilgijahu, mida Eestis veel küll ametlikult saada ei ole, aga kui hästi läheb, siis varsti on. Nimelt olen retseptidega aitamas sellist toredat ettevõtmist, nagu Green Bite, mis tegeleb kilkide kasvatamisega. Kohe kui EU seadusandlus nii kaugele jõuab, et selle toiduks müümine lubatud on, siis saab ka Eestist hakata seda keskkonnasäästlikku, proteiinirohket toitu ostma. See, et see hetkel veel seaduslik ei ole ei peaks aga kedagi ära hirmutama – näiteks Soomes on lettidel olemas nii terveid kilke sisaldavad näksisegud kui ka kilgijahuga rikastatud leib. See, et neid tooteid Eestis veel ametlikult müüa ei tohi on lihtsalt EU seaduste taga kinni, aga loodetavasti saab see juba selle aasta jooksul parandatud.

Nagu kõik selle blogi lugejad ilmselt teavad, siis kõik, mis on keskkonnasäästlik on mulle väga südamelähedane. Alustades sellest, et pea igaüks meist saaks vähem pakendeid kasutada (jah – eelkõige on see märkus suunatud kõigile teile, kes te poes ka banaanikobara ja üksiku õuna kilekotti pakite, aga ka mulle endale, kes ma küll puuvilju elusees kilekotti ei paki ja kel oma riidest poekott alati kaasas on, aga siiski tekib pakendiprügi kordades rohkem, kui ma sooviksin) kuni selleni, et liha tarbimist peaks vähendama, sest see ei ole pikas perspektiivis jätkusuutlik. Putukate kasvatamiseks kulub kordades vähem ressursse, kui muu loomse proteiini jaoks ning samas on see ülikergesti omastatav.

Ja kuigi putukate söömine tundub meile ehk veider, on seda tegelikult mujal maailmas ju pidevalt tehtud. Lisaks on kilgid kasvatatud ülikontrollitud tingimustest, seega on tegemist igati turvalise toiduga.

Kõikvõimalikke magusaid näkse on kilgijahuga üsna lihtne rikastada. Lihtsalt lisada jahu smuutile, energiapallidele või küpsetistesse ja ongi olemas. Ise olen juba korduvalt katsetanud neid muffineid. Soolase kraamiga on minu meelest natuke keerulisem, aga pika mõtlemise peale olen suutnud ühe üsna lollikindla retsepti välja töötada.
Eesti ja inglise keeli segades saaks selle nimeks Kilk jerky 🙂 Maitsete juures lähtusin beef jerkyst – mõnusalt soolane, vürtsikas ja proteiinirohke suupiste. Ega lihaarmastajaid sellega loomulikult ära ei peta ja põhilisteks koostisosadeks on hoopis porgand ja kilgijahu, maitseaineid kuhjaga lisaks, aga mulle igal juhul maitseb ja ka teised, kes proovinud on, on igati rahule jäänud.

Ja muide – täpselt neidsamu suupisteid saab proovida ka juba järgmisel teisipäeval Kultuurikatlas toimuval innovatsioonifoorumil Melt. Kes lähedale satub, siis ootan maitsma!

Kilgikrõpsud
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
25 min
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
25 min
Vaja läheb:
  1. 200 g riivitud porgandit
  2. 1 spl Worcestershire kastet
  3. 1 tl vürtsköömneid (jahvatatud)
  4. 1 tl magusat paprikapulbrit
  5. 1 spl kookossuhkrut
  6. 0,5 tl tšillihelbeid
  7. 20 g kilgijahu
  8. 1 tl soola
Juhtnöörid
  1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini.
  2. Sega omavahel kõik koostisosad.
  3. Säti segu õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pressi kätega ühtlaseks.
  4. Küpseta 180 kraadi juures umbes 25 minutit. Seejärel keera ahju kuumus maha, jäta uks praokile ning lase sel ahjus täielikult maha jahtuda.
  5. Segu küpseb juba iseenesest kergelt praoliseks, murra see pragusid jälgides väikesteks tükkideks.
https://kahvliga.ee/




Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>