Hea toidu kodu

Karamelline pistaatsiakook rosmariinikoorega

Täna kostitan teid ühe vägagi mõnusa ja karamellise pistaatsiakoogiga, mis minu mõistes tervisliku alla küll kuidagi ei kuulu, sest kasutusel on pesuehtne valge suhkur, aga mõnikord ju võib! Eriti tähistamiseks!

Kooki süües teadvustavad inimesed endale tavaliselt, et see suhkrut sisaldab – minu meelest palju salakavalamad on kõikvõimalikud valmistoidud, mille kohta isegi ei aima, et neis suhkrut leidub ning nõnda on neid lihtne üle tarbida. Ükspäev näiteks proovisin marineeritud heeringat, mille puhul tundsin kohe ära, et asi on kahtlaselt magus ning koostist vaadates selgus, et sajas grammis on 14g suhkrut. See on ikka megapalju ja nii võibki kergesti liiale minna ilma ise üldse tähele panemata, et suhkrut söödud on.

Aga koogi juurde tagasi . Kogu ülejäänud koostis koogil on jällegi tervislik ning sisaldab lausa kaht sorti pähkleid – jahvatatud mandleid taignas ning ohtralt pistaatsiapähkleid täidises. Usun, et pistaatsiapähklite asemel sobib siin kenasti kasutada ka näiteks kreeka pähkleid. Õigupoolest oligi mul plaanis kook alguses just nendega teha, kuid need olid ootamatult kodust otsa saanud ja tagantjärgi olen rõõmus, et see juhtus, sest pistaatsiapähklid olid siin vägagi mõnusad.

Koogi karamelline iseloom sobib megahästi kokku šampanjaga ning koos passivad need kindlasti ka sünnipäevalauale. Miks mitte ka meie kodumaa sünnipäevale! 🙂 Lisaks sellele šampanjale sättisin koogi kõrvale tasakaalustamiseks ka rosmariiniga maitsestatud vahukoore, millele lisasin magusust vaid õige pisut – omaette nautimiseks pole see koor suurem asi, aga koogiga koos on lausa imeline ja sarnased kombinatsioonid lähevad kindlasti tulevikus kordamisele ka teiste pähklite ning ürtidega – olen päris kindel, et ka näiteks tüümian ja basiilik võivad vahukoore sees üsna imelised olla!

Karamelline pistaatsiakook rosmariinikoorega
Portsjoneid: 8
Hinda retsepti
Prindi
Põhi
  1. 180 g jahu
  2. 70 g mandlijahu
  3. 0,25 tl soola
  4. 100 g võid
  5. 30 g tuhksuhkrut
  6. 1 muna
Täidis
  1. 200 g pistaatsiapähkleid (kooritud)
  2. 60 g võid
  3. 180 g suhkrut
  4. 0,5 tl soola
  5. 1 tl vaniljepastat
  6. 3 muna
Koor
  1. 200 ml vahukoort
  2. Mõned rosmariinioksad
  3. 1 tl tuhksuhkrut
Taigna jaoks
  1. Sega omavahel kokku jahu, mandlijahu ja sool.
  2. Teises kausis vahusta omavahel toatemperatuuril või ning tuhksuhkur. Sega juurde ka muna ning vahusta kõik ühtlaseks.
  3. Lisa kaussi jahusegu ning töötle kõik kiiresti ühtlaseks kuni saad taignapalli. See mässi toidukilesse ning pane vähemalt tunniks ajaks külmkappi jahtuma.
  4. Kui käes on küpsetamise aeg, eelkuumuta ahi 180 kraadini.
  5. Rulli taigen kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks (ca 5 mm) ning säti siis vormi põhja, kata küpsetuskivide või ubadega ning küpsetakõigepealt 15 minutit. Ma olin eriti kaval ning kasutasin raskusena hoopis pistaatsiapähkleid, mis niikuinii röstitud pidi saama - toimis! Siis eemalda kivikesed ning küpseta veel 5 minutit.
  6. Siis keera ahju temperatuur 160 peale.
  7. Täidise jaoks rösti pistaatsiapähklid kergelt (võid kasutada sama meetodit nagu mina, aga võid need ka lihtsalt kergelt praepannil ära röstida).
  8. Sulata võikõrgel kuumusel kuni see on kuldnening kergelt põhklise lõhnaga. Siis tõsta see pliidilt ning lase pisut jahtuda.
  9. Sega kausis munad suhkru, soola ning vaniljepastaga ja vahusta umbes 5 minuti jooksul. Seejärel lisa segusse jahtunud või ning röstitud pitaatsiapähklid.
  10. Kalla täidis eelküpsetatud koogipõhjale ning küpseta umbes pool tundi kuni täidis keskelt veel õige pisut võbeleb. Enne söömist jahuta kook täielikult.
  11. Rosmariinikoore jaoks kalla potti umbes pool vahukoorest, lisa kergelt muljutud rosmariinioksad ning kuumuta peaaegu keemiseni. Seejärel keera tuli poti alt ära, kata see kaanega ning lase sel 20 minutit puhata.
  12. Kurna rosmariinioksad vahukoore seest välja, ning lase sel maha jahtuda.
  13. Enne koogi serveerimist lisa ülejäänud vahukoor ning tuhksuhkur ning vahusta see pehmete tippudeni.
  14. Serveeri kooki koos koorega.
Märkused
  1. Kasutasin küpsetamiseks kandilist lahtikäivat koogivormi. Selle kõrvale sain kogusest teha veel paar väiksemat koogikest, seega tegelikult soovitan kasutada 20 cm diameetriga ümmargust koogivormi!
Hea toidu kodu https://kahvliga.ee/

Postituse kirjutamist toetas Bestwine.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>