Friteeritud kruubid – täiesti sõltuvust tekitav suupiste
Lubage tutvustada – siit tuleb minu uus lemmiklisand väga paljudele toitudele – friteeritud kruubid!
Kruubid ei ole mu toidulaual just väga tihti. Ei teagi miks, sest tegelikult need mulle maitsevad, aga lihtsalt on kuidagi nii juhtunud, et pigem on teradest esindatud mõned eksootilisemad terad – kinoa ja amarant näiteks või siis hästi kiiresti valmivad tatar ja riis. Aga plaanides üht kreemisemat suppi mõtlesin, mida sinna peale raputada tuli kuidagi pähe mõte, et krõbedad kruubid võiks selleks hästi sobida ja mul on väga hea meel, et selle kruubipaki endale koju tassisin, sest tulemus sai üle ootuste hea.
Krõbedad, aga mitte hambaid murdvad soolased terad on lihtsalt vastupandamatud ning sobivad ülihästi iga püreesupi krooniks, erinevatele salatitele lisakrõmpsu andmiseks ning, mis seal salata, ka lihtsalt niisama näksimiseks. Samuti sobivad nad hästi ka näiteks hommikusele smuutikausile! Ma olen muidugi tuntud soolase ja magusa koosarmastaja (friikartulid ja pehme jäätis on koos nii head!), seega enne, kui terve oma smuuutikausi soolakate kruupidega üle kallad, siis proovi igaks juhuks enne üks lusikatäis ja veendu, et ka sulle see kombinatsioon meeldib.
Friteeritud toidud ei ole kindlasti mingi tervislikkuse etalon, aga mulle tundub, et kui õli temperatuur piisavalt kõrgel hoida, siis tegelikult kruubid endasse väga palju õli ei ima. Ma mõõtmist ei ole korraldanud, aga silma järgi tundub, et ka pärast praadimist jäi seda sinna pea sama palju, kui enne.
Igal juhul ärge kogu oma menüüd nende krõbedate sõltuvust tekitavate näkside vastu vahetage, vaid jätke ikka muu tervislik kraam ka alles, aga siia-sinna selle krõbeda headuse raputamine kurja kindlasti ei tee.
- Kruupe
- Õli friteerimiseks
- Soola
- Leota kruupe mõned tunnid või üleöö, seejärel kurna ja loputa ning keeda pehmeks. Keetmisele kulub nii umbes 20 minutit. Kui kruupide leotamiseks aega ei ole, siis läheb keetmisega lihtsalt kauem.
- Kurna keedetud kruubid põhjalikult ning laota need köögipaberika kaetud alusele võimalikult ühes kihis laiali ning jäta vähemalt kaheks tunniks kuivama. Või näiteks jälle üleöö külmkappi.
- Kui kruubid kuivad, siis kuumuta kõrge poti põhjas umbes detsiliiter õli, kuni sinna sisse visatud testkruup kohe särisema hakkab.
- Friteeri kruupe ühe peotäie kaupa - viska peotäis kruupe kuuma õli sisse, lase neil seal umbes 30 sekundit säriseda. Siis sega vaikselt vahukulbiga kuni kruubid üksteise küljest lahti löövad ning mõnusalt krõbedaks muutuvad. Selleks kulub vaid minuti jagu aega. Seejärel tõsta kruubid vahukulbiga köögipaberile nõrguma.
- Tegutse samamoodi kõigi kruupidega, aga hoolitse selle eest, et õli vahepeal maha ei jahtuks - kui see juhtub, siis imavad kruubid endasse liiga palju õli.
- Kui kõik kruubid valmis, siis puista neile natuke soola ning raputa ühtlaselt läbi.
- Jahtunud kruupe hoia õhukindlas karbis külmkapis ning puista neid salatitele, suppidele, jogurtile või krõbista niisama. Nii hea!
Kakuke
9. aug. 2020
Väga isuäratav retsept, aga mul välja ei tulnud. Okei, ma päris täpselt retsepti järgi ei teinud ka, aga ikkagi ei saa ma aru, mis valesti läks. Mina kruupe ei leotanud (ei leota neid mitte kunagi, sest ei näe vajadust, poole tunniga saab need väga pehmeks) ja päris kahte tundi ei kuivatanud ka, aga krõbedaks nad ei läinud. Hoopis sellised kõvad ja vintsked tulid, sest lootsin need ikka kuldpruuniks saada ja küpsetasin kauem kui minut, aga kuldpruuniks nad ei läinudki. Nii et ma ei tea, kas neid peab siis ikkagi kindlasti leotama või peab õli veel kuumemaks ajama või mida.
kadri
13. aug. 2020
Ma kahtlustan, et viga võib olla hoopis selles, et sa neid kaht tundi ei kuivatanud. Mida kuivemad need enne friteerimist on, seda krõbedamaks lähevad. Mul endal on absoluutselt alati õnnestunud ja nüüd tuligi uuesti isu peale 🙂