Hea toidu kodu

Kiire ja patuvaba banaanikook

See kook on minu kriteeriumite järgi nii tervislik, et sobib äärmiselt hästi ka hommikusöögiks. Kuigi kui nüüd hästi mõelda, siis hommikuks pole kunagi ühtki tükki jäänud… Tegelikult ma olen muidugi suutnud suure osa kooke endale hommikusöögikõlbulikuks tunnistada ja pealegi sööngi vist pigem hommikul kooki, aga sel korral võite mind uskuda, et see päriselt ongi tervislik 🙂

Mis saabki halba olla koogis, milles suhkru asemel on magusana kasutusel agaavisiirup ja sedagi ainult üks teelusikatäis ning valget jahu pole grammigi. Banaan, mandlid, muna ja jogurt on ju kõik tervislikud. Mis kõige tähtsam – kogu selle tervislikkuse juures maitseb kook väga hästi! 

banaanikook-tukid

Pilti tegi: Janar Sääsk

Olen seda kooki viimase paari nädala jooksul nüüd neli korda teinud. Esimene kord siis, kui mul tekkis mõte, et oleks vaja katsetada, kas selliste ainetega tuleb kook selline, nagu see mu peas välja nägi. Teine kord külalistele, siis pildistamiseks. Kui eile külla läksime ja mõtlesin, et kas äkki peaks mingi koogi kaasa küpsetama, siis härra elukaaslane nõudis jälle sama kooki. Ehk siis minu koduse filtri on see mitmekordselt läbinud. Kel magususest puudu jääb, võib kõrvale näiteks vaniljejäätist või karamellikastet pakkuda. Mulle piisas vaid veidikesest maitsestamata jogurtist.  

Küpsetamiseks kasutasin piklikku kandilist koogivormi mõõtudega 12×36 cm ja kui kedagi huvitama peaks, siis terves koogis kokku on nii umbes täpselt tuhat kilokalorit. Ahjaa – see on ka äärmiselt meeldiv, et kogu taigna saab ühes kausis kokku segada – teeb nõude pesemise lihtsamaks 😉

Patuvaba banaanikook
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
5 min
Keetmise-küpsetamise aeg
20 min
Aeg ettevalmistuseks
5 min
Keetmise-küpsetamise aeg
20 min
Vaja läheb:
  1. 4 banaani
  2. 150 g Saare maitsestamata jogurtit
  3. 2 muna (palun vabalt peetud kanade omi)
  4. 1 tl vaniljeekstrakti
  5. Näpuotsatäis soola
  6. 150 g mandlijahu
  7. 1 tl küpsetuspulbrit
  8. 1 tl agaavisiirupit
  9. Kookosõli või võid, vormi määrimiseks
Juhtnöörid
  1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini ning määri vorm kergelt kookosõliga.
  2. Purusta kaks banaani saumikseriga või kui seda pole, siis lihtsalt kahvliga.
  3. Lisa banaanipüreele jogurt, munad, vaniljeekstrakt ja sool ning sega segamini.
  4. Seejärel sega sisse ka mandlijahu ning kõige viimasena küpsetuspulber.
  5. Vala taigen vormi ning säti ühtlaseks.
  6. Lõika banaanid pikuti pooleks (või milliseks iganes sa ise soovid) ning aseta taignale. Väga sügavale taigna sisse pole neid vaja suruda, sest kook kerkib küpsedes ise banaanide ümber.
  7. Küpseta umbes 20 minutit.
  8. Pärast ahjust võtmist määri kergelt üle agaavisiirupiga.
Märkused
  1. * Agaavisiirupi võid asendada ka vahtrasiirupi või vedela meega. Või üldse ära jätta.
Hea toidu kodu https://kahvliga.ee/

 

Kommentaarid

    • Jäta kommentaar

      Ingrida
      20. juuli 2017

      Proovisin ka järgi. Nägi täpselt samasugune Välja nagu pildil (vormi ostsin ka sama). 🙂 aitäh retsepti eest!
      Ühe asja tahtsin ära mainida. Nii nagu mul polnud banaane kodus pidin ostma need värskena poest ja juba kooki tehes mõtelsin, et väga hästi sobiks ikka vanad, pruunikad banaanid. Oleks palju magusam kook. Värske banaani maitset oli tunda. 🙁

      • Jäta kommentaar

        kadri
        20. juuli 2017

        Superäge kuulda, et meeldis! Ma ise kasutan ka alati pruunikaid banaane kõigi küpsetiste puhul.
        Aga täna oli mul näiteks just diskussioon ühe preiliga, kes jälle arvas, et rohelised banaanid on need kõige paremad 😀
        Igal juhul jään ise pruunikate ja korralikult küpsete usku!

        • Jäta kommentaar

          Anu
          30. dets. 2022

          Minul on see kook kuskil kolmveerand tundi ahjus ja jääb ikka seest nätske ning enne ahju panemist juba tunbub tainas 150g jahuga nii vedel. Teinud olen 2 korda, teisel korral panin jahu juurde, aga ikka jäi nätske nn plönn. Kuidas teistel välja tuleb?

          • kadri
            30. dets. 2022

            Igaks juhuks kontrollin üle, et kas kasutad ikka mandlijahu? 150g mandlijahu on päääääris suur kogus. Jogurti puhul on ka väga oluline, et on just paks maitsestamata Kreeka jogurt – kui mõnda vedelamat kasutada, siis tõesti ei pruugi toimida. Nii siinsete kommentaaride kui ka oma tuttavate tagasiside põhjal tundub, et tuleb välja küll – katseta julgelt edasi! 🙂

    • Jäta kommentaar

      Katrin
      9. sept. 2019

      Super hea sai! Olen tänulik retsepti eest!

    • Jäta kommentaar

      Theodora
      13. sept. 2020

      Proovisin ka täna hommikul seda kööki ja nüüd juba sõime lapselapsega. Üllatavalt hea köök, kuigi panin jogurti asemel toorjuustu, kuna jogurtit lihtsalt polnud. Aitähh hea retsepti eest ja kindlasti proovin mingil ajal jogurtiga ka.

      • Jäta kommentaar

        kadri
        17. sept. 2020

        Ma ise ka asendan alati sellega, mis olemas on ja kindlasti on ka toorjuustuga mõnus! 🙂

  1. Jäta kommentaar

    Kaja
    18. veebr. 2017

    Väga hea retsept, mandlijahu on üldse üks tänuväärne asi!

  2. Jäta kommentaar

    Kaja
    18. veebr. 2017

    Väga hea retsept, aitäh 🙂 Mandlijahu on üldse üks tänuväärne asi!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      18. veebr. 2017

      Vahva, et meeldis – head nautimist 🙂

      • Jäta kommentaar

        Lea
        17. juuni 2017

        Olen teinud tänaseks seda kooki 2 x . Mõlemad korrad on välimus siinsega võrreldes kahvatu. Ahjus küpses 20 minutit. Mismoodi see kook siin on nii kenasti pruun? Mul täitsa albiinod 🙂 Ja vormist välja saamine on ka 1 igavenet tegu. Kas selle jaoks on ka mingi nipp?

        • Jäta kommentaar

          Lea
          17. juuni 2017

          ja veel… nüüd kui sõime, konsistensilt no täielik mannapudru 😀 Mida ma valesti tegin?

          • kadri
            18. juuni 2017

            Hei, Lea!
            Alustan vormist – mul on lahtikäiv koogivorm, seega sealt saab küll kergesti välja – tõstan põhja lihtsalt vormist välja ja ongi olemas. Kui koogil pisut jahtuda lased, siis on kindlasti lihtsam (kuigi mul endal ei jõua see kook kunagi isegi maha jahtuda enne, kui otsas on :))
            Su kommentaare lugedes – (liiga pehme kook ja liiga hele) tundub, et äkki sinu ahi on madalama temperatuuriga, sest minu ahjus täpselt selle retsepti järgi tehes püsib kenasti koos ja on täpselt selline, nagu pildil näha. Ma soovitaks katsetada kas natuke kõrgemat temperatuuri (200 kraadi näiteks) või lihtsalt natuke kauem küpsetamist (proovi 5 minuti kaupa küpsetusaega pikendada).
            Jogurtist kasuta kindlasti seda Saare oma – vedelamad maitsestamata jogurtid võivad teistsuguse tulemuse anda.
            Loodetavasti need nipid aitavad 😉

  3. Jäta kommentaar

    Ingrid
    24. aug. 2017

    Tere, kas mul küsimus, kust saab mandlijahu ??

    • Jäta kommentaar

      kadri
      25. aug. 2017

      🙂
      Mina ostan seda tavaliselt Prismast, aga müüakse kindlasti ka teistes suuremates poodides.
      Ja kui kuskilt ei leia, siis teoreetiliselt saab ka ise mandlid või mandlilaastud jahuks jahvatada, aga sel juhul peab seda ettevaatlikult tegema, et mandlid hoopis pastaks ei muutuks.
      Head katsetamist!

  4. Jäta kommentaar

    Emma
    21. juuni 2018

    Tere! Kas mandlijahu asemel on paslik kasutada ka mõnda teist sorti jahu? Nt kookosjahu? Aitäh ette! 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      21. juuni 2018

      Ma ise katsetanud ei ole, aga kookosjahu tundub loogiliselt võttes küll sobilik. Ja muudes küpsetistes olen mandlijahu ka osaliselt kaerajahuga asendanud. Tulemus ei ole muidugi üks ühele sama, aga maitsev kindlasti!

  5. Jäta kommentaar

    Katrin
    1. aug. 2018

    Mina ostsin mandlijahu Tallinnas käigu ajal Gemossist, 1 kg paki kilohind oli ca 1/3 kaupluste väikepakkide kilohinnast. Kuidas vormist välja saada? Sealtsamast Gemossist olen ostnud Kadri kasutatud vormi: see on kokku/lahti käiva pöhjaga, st tõstad koogi koos vormipõhjaga servaraamist välja. Aitäh super retsepti eest!

    • Jäta kommentaar

      kadri
      8. aug. 2018

      Jap, Gemossist saab väga mõistliku hinnaga toredaid asju. Ainult et kokkuvõttes jätan sinna ikka alati päris korraliku summa, sest valik on hea ja tahaks kõike katsetada 😀

  6. Jäta kommentaar

    Hh
    6. aug. 2019

    Proovisin ka täna seda kooki teha, kandilist vormi ei olnud ,tegin lahtikäivasse ümmargusse vormi. Küpsetusaega pikendasin,aga oi kui mahlane ja kohupiimakoogi olekuga see kook tuleb. Ei jõudnud ära oodata, et natuke jahtuks ja kui siis lõpuks tüki proovisin, läks veerand kooki korraga kõhtu 😀

    • Jäta kommentaar

      kadri
      7. aug. 2019

      Oooo jaa, mul kipub see ka alati liiga ruttu otsa saama. Õnneks on tervislik! 🙂

  7. Jäta kommentaar

    kristi
    6. sept. 2020

    Mina olen seda kooki ka mitu korda juba teinud, väga mõnus, aitäh retsepti eest! Ahjus on ta mul ikka alati tunnike või natuke vähem, aga siis on ilusti pruunipõskne, seest mõnus ja mahlane ja tuleb kenasti leivavormist välja.

  8. Jäta kommentaar

    Mann
    10. veebr. 2021

    Aitäh retsepti eest! Gluteenivabale toitujale väga tänuväärne asi (mandlijahu pole võõras värk). Ja kuna meil tunnistatakse vähegi rohelise staadiumi ületanud banaanid söögikõlbmatuks, siis teen neist vaheldumisi pannkooki (banaan, muna, natuke gv jahusegu), banaani”jäätist” ja nüüd siis on valikus ka Teie kook 🙂

    • Jäta kommentaar

      kadri
      15. veebr. 2021

      🙂 Mõnus! Banaanijäätis kuulub minu lemmikute hulka ka!

      • Jäta kommentaar

        Marju
        19. nov. 2021

        Tegin silikoonist muffinivormides (määrimata), peale banaaniviilud. Kaheaastane sõi ja mõmises. Aitäh!

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>