Marineeritud räimed ohtra tilli ja sibulaga
Selle retsepti panen eelkõige kirja iseenda jaoks, sest iga kord, kui ma räimede lainele satun, siis olen ära unustanud, et mulle meeldivad palju PALJU äädikasemad räimed, kui nende retseptide järgi tehtud, mis juba on kellelgi kirjas. Aluseks on võetud see retsept siin. Ma ei tea, kuidas teil, aga mul käivad toitude tegemised lainetena – võin sama retsepti teha viis nädalat järjest, siis saab mõneks ajaks küll ja siis millalgi kui jälle meelde tuleb, et selline toit olemas on ja ma retsepti enda jaoks kirja pole pannud, siis algab katsetamine algusest peale. Täiuslikult enda maitse järgi seente marinaadi kirja panemiseks läks mul küll vist viis aastat aega ja iga jumala sügis alustasin katsetamisega otsast peale. Eelmisel aastal panin kirja ja sel sügisel läheb hoidistamisega kindlasti lihtsamalt.
Nüüd saab kirja ka minu maitse järgi täiuslik räimede retsept. Kusjuures poemarinaadis räimed jätavad mind täiesti külmaks, aga neid võiks küll purkide kaupa süüa. Leivale õhuke võikiht ja marineeritud räimed koos marinaadis oleva sibula ja tilliga sinna peale – lihtsalt täiuslik!
Siin toodud marinaadi kogusest piisab kolme kilo räimefilee marineerimiseks ja ausalt öeldes ma arvan, et vähem neid ei olegi mõtet korraga teha, sest esiteks seisavad need külmkapis kindlasti vähemalt kaks nädalat ja teiseks ma ei usu, et neid nii kauaks jätkub, kui sõpradega ka jagada raatsid. Väikesed kalad on pealegi ka üsna keskkonnasäästlikud ning räimes sisaldub ka ohtralt tervislikke Omega3 rasvhappeid, seega igati tervislik amps. Soodne ka.
Filee osas – mina eelistan kindlalt fileeritud räime, sest pisikeste kalade puhastamiseks mul lihtsalt ei jätku kannatust. Aga eelmine kord oli fileede sisse sattunud ka paar räimerümpa ja võin kinnitada, et peale esimest marinaadi tuleb selgroog sealt tegelikult väga kerge vaevaga ära. Kui viitsid tervete räimedega jännata, siis on tegemist lausa väga soodsa ampsuga, sest kui räimefilee kilo maksab hetkel kuue euro kanti, siis terve räime kilo jääb alla kahe euro.
Pikale jutule lõpp nüüd ja siit tuleb retsept.
Marineeritud räimed ohtra tilli ja sibulaga
Vaja läheb
- 1 l vett
- 2 spl jämedat meresoola
- 2 dl 30% äädikat
- 1 tl suhkrut
- 3 kg räimefileed
- 3 suurt punast sibulat
- 200 g värsket tilli
- 1 dl head extra virgin oliiviõli
Kuidas?
- Sega esimeseks marinaadiks kokku sool, suhkur, vesi ja äädikas kuni sool ja suhkur lahustuvad.
- Aseta räimefileed marinaadi, sega läbi, kata anum kaanega ning jäta vähemalt üleöö külmkappi marineeruma.
- Järgmisel päeval koori sibulad ja viiluta nii õhukesteks ratasteks, kui saad ja haki till.
- Kurna räimedelt suurem osa esimesest marinaadist ära, et neid oleks mugavam kätte saada. Kogu marinaadi ära kohe ära vala, saad selle purkidele peale valada.
- Nüüd hakka järjest purkidesse või karpidesse laduma esimeseks kihiks räimed, selle peale sibularõngad ja hakitud till ning pisut oliiviõli. Siis jälle kala, sibul, till, õli ja nii kuni purgikesed täis on. Vahepeal suru sõrmedega purgi sisu allapoole, et õhumulle kuhugi vahele ei jääks. Kui purk peaaegu täis, siis jäta pealmiseks kihiks sibul ja till ning kalla peale veel pisut marinaadi nii, et kala täielikult kaetud oleks.
- Kui purgid täis, siis tõsta need külmkappi ja ideaalis võiks need enne sööma hakkamist veel järgmise päevani marineeruda, aga kui sa kannatada ei suuda, siis paari tunni pärast juba on ka väga head.
Ole esimene, kes kommenteerib