Maisilabürint ja kümne minuti quesadillad maisiga
Eesti on ikka avastamist väärt. Sattusin (või õigemini ei sattunud vaid täitsa teadlikult läksin 🙂 ) sellisesse toredasse kohta nagu maisilabürint. Põltsamaa lähedal, Tallinn-Tartu maanteelt nii umbes 10 kilomeetrit eemal asub Sarapiku talu ja nemad on juba viiendat aastat andnud oma maisipõllule lisaväärtuse. Maisitaimede vahele on tehtud labürint, kus soovijad saavad kontrollpunktid läbi jalutada, imestada selle üle, kui suureks mais Eestis kasvada võib (mina küll imestasin), paar korda ära eksida, süüa nii palju maisi kui jaksab ja muidu värsket õhku hingata. Kes kõik kontrollpunktid läbib, saab väikese kingituse ka. Meie ei läbinud, sest sutsu kiire oli – ilma vihjeteta läheb labürindi läbimiseks väidetavalt umbes poolteist tundi, küll aga aitasime peremehel saaki koristada, ehk korjasime endale kümmekond maisitõlvikut koju kaasa. Mais iseenesest läheb kõik loomasöödaks, kuigi vähemalt sel aastal olid tõlvikud uhkemadki kui poes ja turul müüdav välismaine kraam.
Maisitaimed olid silma järgi vähemalt kaks meetrit kõrged ja tekkis täitsa džungli tunne küll. Väga vahva, et talunikud kastist välja mõelnud on ja tõenäoliselt pole ma ainuke, kellele see muljet avaldab – ilmselt peab rahvast jätkuma, kui seda juba viis aastat tehtud on. Lisaks maisirägastikule on seal ka väike kivilabürint, saab jänkudele pai teha ja kindlasti on mõni meelelahutus veel, millega sel korral tutvuda ei jõudnud. Järgmisel aastal kindlasti jälle ja siis varun maksimumi võtmiseks vähemalt paar tundi.
Seoses hiiglasliku maisikuhjaga, millega ma talust lahkusin, saab siin ilmselt lähitulevikus nii mõnigi maisi sisaldav retsept olema. Kõik hooajaline tuleb ju maksimaalselt ära kasutada, kuni kodumaist värsket kraami veel jätkub!
Esimesena seostus mul maisiga mehhiko köök ning seega on esimene retsept just sealtkandist pärit. Autentsust siin taga ajada ei maksa, aga head maitset küll. Kõik kasutatud taimed on omaenda kätega korjatud, ilmselt on ka maitset selle võrra rohkem! Nende quesadillade valmistamine võtab aega nii umbes kümme minutit. Kui hästi aeglaselt hakid, siis võib-olla maksimaalselt viisteist 🙂
- 2 suurt (täistera)tortillat
- 1 suurem maisitõlvik
- 100 g juustu
- 0,5 väikest punast sibulat
- 0,5 rohelist chillit
- 1 spl õli
- 3 väiksemat tomatit (kui on, siis eri värve)
- 0,5 väikest punast sibulat
- 0,5 rohelist chillit
- 0,5 laimi mahl
- Väike punt koriandrit
- Soola
- Hapukoort
- Pane grillpann tulele ning aseta sellele maisitõlvik. Lase sel rahulikult grillida, kuni ühel pool mõned terad mustaks tõmbuvad, seejärel keera külge nii, et lõpuks on ümberringi tumedaid laike.
- Sega omavahel kokku hakitud punane sibul, roheline chilli ja juust. Kui mais on igalt poolt kaunilt grillitud, siis lõika terad noaga tõlvikult (aga ära ennast kõrveta) ning lisa juustusegule.
- Tõsta segu ühele tortilla poolele ning voldi kokku nii, et saad poolkuu kujulise moodustise. Korda teisega.
- Tõsta ettevaatlikult, ilma tervet kööki täidisega katmata :), tortillad keskmisele kuumusele eelsoojendatud pannile õli sisse ning küpseta need mõlemalt poolt kaunilt kuldseks. Samal ajal sulab juust ning seob täidise mõnusalt ühtlaseks.
- Viiluta sibul õhukeselt, pane samasse kaussi, kust just täidise välja tõstsid (vähem nõude pesemist, onju!) ning pigista sellele peale poole laimi mahl, lisa suts soola ja sega omavahel läbi. Laimimahl ja sool muudavad sibula kohe palju mahedamaks.
- Haki ülejäänud chilli ning koriander ning viska ka need kaussi.
- Lõika erivärvilistest tomatitest (mul oli roheline, kollane ja punane) kuubikud, raputa neile pisut soola ning umbes 30 sekundi pärast pigista neist käte vahel liigne vedelik välja ja viska ka tomatid kaussi.
- Sega kõik omavahel läbi ja maitse, kas on äkki tarvis soola või laimi lisada.
- Nüüdseks peaks quesadillad pannil juba kaunil kuldsed olema. Tõsta need lõikelauale ning lõika terava noaga kolmnurkadeks. Serveeri salsa ning hapukoorega.
EPP VIIRES
14. nov. 2018
OHHH!!!MAITSEV VÄGA MAITSEV!!