Kolme-juustu suflee
Olukord – ärkad üles, kõht on hullult tühi. Mida teeb normaalne inimene? Tõenäoliselt võileiba, võib-olla putru või omletti. Mida teen mina? Loomulikult juustusufleed 🙂
Midagi kohutavalt keerulist selles ei ole, aga aega läheb kindlasti rohkem, kui võileiva peale läheks ja kuna ma ärkasin niikuinii suhteliselt hilja, siis see suflee läks pigem lõunasöögina kirja. Ehk siis brunchi retseptiks igati kohane. Retsepti võtsin sel korral ühest prantsuse köögi raamatust (minu puhul üsna ebatavaline, sest hoolimata riiulitäiest kokaraamatutest kasutan oma retseptide aluseks tavaliselt ikkagi internetist leitut) ja kuna mul nii mõnigi koostisosa puudu oli, siis sai sealsest kitsejuustusufleest kiiresti hoopis kolme juustu suflee. Külmkapist õnnestus mitme paki lõpud ära kasutada, mis on ka alati tore. Hea tuli küll – kerkis mõnusalt kõrgeks ja õhuliseks ja maitses hästi (mitte, et juust kunagi teisiti maitsekski)!
Kõigi sufleedega on selline lugu, et neid ette teha ei saa ja korraga rohkem kui kuuele ma neid ka ei teeks, sest pärast ahjust võtmist peab need võimalikult kiiresti serveerima – muidu vajuvad need lihtsalt kokku. Aga kui justnimelt kuuele või vähematele muljet vaja avaldada, siis seda saab kindlasti!
Head katsetamist!
- 30 g võid + lisaks vormide määrimiseks
- 2 spl jahu
- 1,5 dl vett
- 50 g toorjuustu
- 50 g parmesani
- 100 g tavalist eesti juustu
- Sutsu soola
- 0,5 tl magusat paprikapulbrit
- 4 muna (ikka vabalt peetud kanadelt, palun)
- Pisut peenikeseks jahvatatud riivsaia
- Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
- Määri 6 ramekini võiga ning raputa üle riivsaiaga, jäta need külmkappi, kuni taigna valmis teed.
- Sulata potis või, sega sinna sisse jahu ning kuumuta paari minuti jooksul.
- Sega juurde vesi ning toorjuust ja kuumuta, kuni kaste pakseneb ning ühtlaseks muutub.
- Tõsta pott pliidilt ning sega hulka juustud, sool ning paprikapulber.
- Nüüd on kord munade käes - eralda munavalged puhtasse kaussi ning munakollased sega juustukastme hulka.
- Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning sega kahes osas juustukastme hulka.
- Tõsta taigen vormidesse ning küpseta umbes 16 minutit kuni sufleed on korralikult kerkinud ja pealt kergelt pruunid.
- Naudi kohe, sest suflee vajub paari minuti pärast kokku (maitseb muidugi ikka hästi, aga pole enam suflee)
Ole esimene, kes kommenteerib