Hea toidu kodu

Vegan šokolaaditort

Ma nüüd ei hakka väitma, et see šokolaaditort just päriselt tervislik on, aga võrreldes tavaliste šokolaadikookidega sutsu mõistlikum ikka. Tavaline suhkur on siin asendatud kookossuhkruga, tavaline nisujahu täistera speltajahuga, traditsiooniline ohtra või ja toorjuustuga tehtud kreem avokaado ning banaaniga ning kõigele lisaks on see veel ka üleni vegan. Seega minu silmis kindel võitja. Tagantjärgi tarkusena pean jälle ära mainima, et paljudele jääb see kook ikkagi liiga “tervisliku” maitsega – ilmselt olen oma maitsemeeled suhkru suhtes üsna tundlikuks harjutanud, seega olge hoiatatud, maitske tainast enne küpsetamist ja vajadusel lisage suhkrut juurde. Või siis asendage täistera speltajahu tavalise nisujahuga.

Nüüdseks teen seda juba neljandat korda ja olen ikka täiesti vaimustuses sellest, kuidas ilma võita nii mõnusalt pehme ja mahlase koogipõhja teha saab ja kerkib see ka ikka korralikult. Siin piltidel on näha kahe kihina tehtud kooki, aga tegelikult saab sellest kogusest kenasti ka kolm kihti teha ja kui kreemi rohkem teha, siis annab sellest ikka väga uhke ja kõrge koogikese ehitada.

Vegan asjadest rääkides ma tahaks öelda, et mul on veganitest kohati kahju. Ma eelistan ise alati taimseid toite, aga kuna ma põhimõtteline vegan ei ole ja piima igapäevaselt niikuinii ei joo, siis pole nende toodetega väga kursis, aga selle koogi jaoks mandlipiima otsides tutvusin natuke pakutava valikuga ja see, kui palju lisaained taimsetesse piimadesse juurde pannakse on päris kurb. Mandlipiima on tegelikult lihtne ka ise teha. Selleks läheb tarvis ainult mandleid ja vett, that´s it. Samamoodi saab teha piima põhimõtteliselt kõigist muudest pähklitest. Poest leidsin ainult piimad, kus on vähemalt neli koostisosa, enamusel oluliselt rohkem ning suurem osa neist on veel lisaks ka magustatud. Ehk siis kui ma igapäevaselt piima tarbima tahaks hakata, siis ei jääks mul muud üle, kui seda ise teha, sest kui vahel väljas söömas käia, siis niikuinii sööme endale igasugu jama sisse ja mulle meeldiks igast lisaainete tarbimine võimalikult madalal hoida. Aga see selleks, ma tegelikult ei tahtnud vinguma hakata.

Retsept sai alguse sellest, et Kohvisemu saatis mulle maitsmiseks erinevaid kohvisorte. Neil on valikus selline tore asi, nagu “tasting box” millega saad korraga nelja sorti kohvioad koos maitsmisjuhendiga ning niimoodi “pimesi” erinevate kohvisortide proovimine on päris tore. Ma kirjutasin esimese maitsmise jooksul üles näiteks sõnad nagu “kergelt tühi maa maitse” ja”sidrunikoor” –  need kumbki ei olnud pärast päris kirjeldusega üks-ühele sünkroonis, aga igal juhul on niimoodi erinevate kohvide proovimine põnev. Kuna ma ise kõige suurem kohvijooja ei ole, siis oli see mulle isegi väikseks väljakutseks. Igapäevaselt tarbitavate toodetega on maitseid oluliselt lihtsam analüüsida. 

Endale tüüpiliselt oli mul tarvis kohe ka mingi retsept välja mõelda, kus see kohv kasutusel oleks. Mõtlesin, mis ma mõtlesin, aga jäin hetkel ikkagi klassikalise kohvi ja šokolaadi koosluse juurde ja sealt see tort alguse saigi. Retseptis kasutasin Fragrante segust tehtud kohvi – see on kokku segatud kahest Brasiilia ubade sordist. Rääkisin nüüd muidugi välja, et need “tasting boxis” esindatud on, aga ma paki numbrit ei kirjuta, seega saate soovi korral ikkagi selle karbikese endale proovimiseks tellida. Nüüd mõtlema hakates on see karbike kohvisõpradele ka suurepäraseks jõulukingiks. Äkki jõuate veel tellida 🙂  Aga loomulikult võite kasutada retseptis täpselt seda kohvi, mis teil kodus olemas on. Koogi sisse lisatavast kohvist tugevat kohvimaitset ei jää, põhiline nüanss tuleb hiljem koogi immutamisel. 

Ja kohvi saab edukalt asendada ka hoopis apelsinimahlaga. Värskelt pressituga loomulikult. Ja apelsiniga variandi puhul soovitan veel avkaadokreemi sisse ka apelsinikoort riivida – saab eriti mõnus!

Retsepti koogipõhjaks sain inspiratsiooni siit, aga tegin nii mõnegi asenduse. Ja kreem on mul kasutusel üsna iganädalaselt – tavaliselt söön seda lihtsalt niisama lusikaga. 🙂

Vegan šokolaaditort
Portsjoneid: 12
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
40 min
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
40 min
Koogipõhi
  1. 3,5 dl mandlipiima
  2. 2 tl valge veini äädikat
  3. 1 dl kanget kohvi
  4. 3 dl õunakastet (kasutasin Salvesti oma)
  5. 1,5 dl kookosõli
  6. 2 tl vaniljepastat (või kasuta 1 päris kaun või asenda ekstraktiga)
  7. 320 g täistera speltajahu
  8. 100 g kookossuhkrut
  9. 100 g kakaod (loomulikult ilma suhkruta)
  10. 3 tl küpsetuspulbrit
  11. 0,5 tl soola
Kreem
  1. 100 g 80% šokolaadi
  2. 3 küpset avokaadot
  3. 1 küps banaan
  4. Immutamiseks veel umbes 1 dl kanget kohvi
Koogipõhi
  1. Eelsoojenda ahi 180 kraadini ning määri 20 cm diameetriga koogivorm (või kui sul on, siis kaks samasugust) kergelt kookosõliga ning raputa üle kakaoga.
  2. Sega omavahel kokku mandlipiim ja äädikas ning jäta mõneks minutiks seisma.
  3. Samal ajal sega omavahel kokku jahu, suhkur, kakao, küpsetuspulber ja sool.
  4. Lisa mandlipiima ja äädika segule kõik ülejäänud vedelad ained ning vahusta kergelt.
  5. Lisa kuivained vedelate ainete hulka ning sega, kuni need on ühtlased ja ilma tükkideta.
  6. Vala koogivormi (või jaga ühtlaselt kahe vormi vahel).
  7. Küpseta ühes vormis umbes 40 minutit või kahes 30. Koogi valmimist saad kontrollitud selle keskele torgatud tikuga - kui tikk tuleb välja puhtalt, siis on kook valmis.
  8. Lase koogipõhjal enne tordi kokku panemist täielikult jahtuda.
  9. Vahepeal sega kokku kreem. Selleks sulata šokolaad veevannil, lisa sellele banaan ning avokaado ning surista kõik saumikseriga ühtlaseks.
Lõppakord
  1. Juhul, kui kasutasid ühte koogivormi, siis lõika koogipõhi ettevaatlikult pooleks. Kui sul on kaks koogivormi, siis sul on juba ka kaks eraldi koogipõhja ja elu selle võrra lihtsam.
  2. Jaota teelusikaga kohv tasapisi koogipõhjade vahel ära.
  3. Säti umbes kolmandik kreemist koogipõhjade vahele ning määri ülejäänud koogi külgedele ning peale.
  4. Kaunista sellega, millega soovid. Hästi sobivad näiteks mahlased apelsiniviilud, šokolaadiga kaetud kohvioad või mõned käsitsi valmistatud trühvlid.
Märkused
  1. Muide - kohvi võid asendada ka apelsinimahlaga ning soovitan sel juhul kreemi sisse ka apelsinikoort riivida 😉
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>