Hea toidu kodu

Suvikõrvitsa-juustuampsud tatrajahuga

Suupisted kuluvad alati ära. Sama ei saa öelda mõne ülekasvanud suvikõrvitsa kohta, mis mu koju tee on leidnud. Minu perest õnneks keegi suvikõrvitsaid teadlikult hiiglasuureks ei kasvata, aga vahel ikka juhtub, et ei jõua õigel ajal ära noppida ja nii mul ongi kaks hiiglast juba mitu nädalat oma järjekorda oodanud. Noored suvikõrvitsad rändavad niisama iga toidu sisse või kõrvale, aga suurematega peab ikka natuke rohkem planeerima ja eile jõudiski kätte see hetk, kus üks neist oma lõpu leidis. 

Peas mõlkus mõte soolastest suupistetest ning šokolaadikoogist, kuhu mõlema sisse suvikõrvitsat surada plaanisin. Mõeldud-tehtud. Sellekordsest katsetusest soolased suupisted tulid lausa imelised ning nende retsepti jagan siin. Magus katsetus, mille külla kaasa võtsin ning selle lahti lõikamisel enne esimest ampsu ikka hunniku pilte ka klõpsutasin (tulid päris hästi välja kusjuures) vajab veel tugevat arenemisruumi. Aga ega kõik retseptid ei saagi esimese korraga õnnestuda ja küllap ma millalgi ka selle šokolaadikoogi retseptini jõuan 🙂

Aga need suupisted nüüd. Minul valmisid need täna minimuffinite vormis, aga neid saaks küpsetada ka ahjuplaadil ning pärast ruudukesteks lõigata või siis suuremate muffinivormide sees.

Suvikõrvits hoiab minu meelest kõik küpsetised mõnusalt mahlased, aga kindlasti peab tähelepanu pöörama sellele, et enne taignasse segamist tuleb sealt välja pigistada nii palju vedelikku, kui vähegi võimalik on. Minul täna õnnestus näiteks 500 g suvikõrvitsast 200 g vett välja pigistada. 

Muffinid on juustust, sibulast ja päikesekuivatatud tomatitest mõnusalt maitsekad ning sobivad maiustamiseks nii klaasi veini kui ka teetassi juurde. Küpsetuspulber saab ka tatrajahu kasutamisel siin kergitamisega tublisti hakkama ja ampsud saavad mõnusalt kohevad. Need, kes kardavad, et küpsetis tatrane jääb ei pea muretsema – mitte keegi ei oska isegi kahtlustada, et siin küpsetises grammigi nisujahu kasutatud ei ole. 

Suvikõrvitsa-juustuampsud tatrajahuga
Hinda retsepti
Prindi
Keetmise-küpsetamise aeg
15 min
Ajakulu kokku
30 min
Keetmise-küpsetamise aeg
15 min
Ajakulu kokku
30 min
Vaja läheb:
  1. 500 g suvikõrvitsat
  2. 100 g Forte juustu
  3. 1 roheline sibul
  4. 70 g päikesekuivatatud tomateid, õlist nõrutatud
  5. 1 dl tatrajahu
  6. 3 muna (endiselt palun vaalt peetud kanadelt)
  7. 1 tl küpsetuspulbrit
  8. 20 g päevalilleseemneid
  9. Vormi määrimiseks tiba võid
Juhtnöörid
  1. Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning määri minimuffini vormid kergelt võiga.
  2. Riivi suvikõrvits jämeda riiviga, raputa üle soolaga ning jäta mõneks minutiks seisma.
  3. Seni riivi kaussi juust ning haki sinna juurde roheline sinul ning tomatid.
  4. Pigista suvikõrvitsast välja nii palju vedelikku kui vähegi suudad (minul jäi alles 300 g) ning lisa see teiste koostisosade juurde kaussi. Sega kõik ühtlaseks ning maitsesta soola ja pipraga.
  5. Sega kaussi juurde ka munad ning tatrajahu ja sega veelkord läbi. Viimasena sega taignale juurde küpsetuspulber.
  6. Tõsta segu vormidesse ning puista peale natuke päevalilleseemneid.
  7. Küpseta minimuffineid umbes 15 minutit kuni need on pealt kuldpruunid ning mõnusalt kerkinud.
  8. Enne söömist lase kindlasti pisut jahtuda.
Märkused
  1. * Minu muffinivorm on 24 auguga, ehk sellised minid. Muidugi võid kasutada ka suuremaid vorme. Sellisel juhul on küpsetamise aeg pisut pikem - hoia ise korralikult silm peal!
  2. ** Suvikõrvitsaks sobib siin kenasti ka ülekasvanud isend - selliselt eemalda ainult pehme seemneosa.
Hea toidu kodu http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Urve
    22. aug. 2023

    Tundub väga ahvatlev retsept. Kas kasutasite toortatrajahu või tavalist ?

    • Jäta kommentaar

      kadri
      24. aug. 2023

      Toortatrajahu ikka Ma pole ausalt öeldes muud tatrajahu oma elus isegi mitte kohanud 🙂

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>