Hea toidu kodu

Pasteeditrühvlid

Kes ütles, et trühvlid peavad magusad olema? Mina küll mitte! Ja kuigi blogist paistan ilmselt suure magusasõbrana, siis enamasti mulle maitsevad soolased asjad ikka kordades rohkem. Lihtsalt nende retsepte ei pea ma tavaliselt ise niivõrd retseptideks, et neid kirja panema hakata. Soolane toit ju tavaliselt selline katsetamise asi, et võtat aga kapist ja külmkapist järjest asju, mis kokku võiks sobida ja saabki iga kord uus ja maitsev asi valmis.

Aga täna siis pasteeditrühvlid. Või juhul, kui sa neid trühvliteks veeretada ei viitsi, siis lihtsalt pasteet. Mõlemad sobivad kenasti ka näiteks jõululauale, aga minu hinnangul võib häid asju iga päev süüa, seega ärge selle retsepti katsetamisega nii kaua küll oodake 🙂 Trühvlid said valmistatud mu sõbrannale, kes usaldas mulle ühe peolaua katmise. Kuna mu pasteet on tavaliselt igal pool hitt, mida oleks patt pakkumata jätta, aga sel korral oli vaja sõrmedega söödavat toitu ning mitmed väiksed võileivad olid juba menüüs olemas, siis lihtsalt leiva peale ei tahtnud ma pasteeti panna (kuigi ka see on loomulikult hea – eriti, kui sinna kaunistuseks paar pohla sättida) ja jõudsingi mõttele, et pasteedist tuleb tingimata trühvlid veeretada ning need pähklipuruga katta. Mõeldud – tehtud ja olen tulemusega igati rahul. (Sööjate kohta veel ei tea, just saatsin need pallikesed teele, aga loodetavasti maitsevad ikka sööjatele ka).

Ja põnevam ka, kui lihtsalt leivale määritud pasteet 🙂

Need, kes arvavad, et pasteedi tegemine on suur töö – ma garanteerin, et tegelikult ei ole. Põhimõtteliselt on vaja ainult natuke praadida ja natuke saumikseriga suristada ja ongi kõik. Pallikeste veeretamine võtab siin pisut aega, aga siin saab näiteks kõik pereliikmed tööle panna. Ja lisaks on see ka ülimalt soodne. Seega win-win-win – lihtne, maitsev ja odav ka veel kõigele lisaks.

Pasteeditrühvlid
Hinda retsepti
Prindi
Keetmise-küpsetamise aeg
30 min
Ajakulu kokku
1 hr
Keetmise-küpsetamise aeg
30 min
Ajakulu kokku
1 hr
Vaja läheb:
  1. 1 kg broilerimaksa
  2. 200 g võid
  3. 1 sibul
  4. 1 porgand
  5. 1 loorberileht
  6. Soola-pipart
  7. Praadimiseks pisut õli
  8. 0,5 sidruni mahl
  9. Umbes 4 cl Calvadost
  10. Soovi korral 300 g maapähkleid trühvlite veeretamiseks
Juhtnöörid
  1. Koori sibul ning porgand, haki mõlemad peeneks ning pane umbes kolmandikuga võist, pisukese soola ning loorberilehega suuremasse potti keskmisele kuumusele pehmenema. Umbes 10 minuti pärast kalla sinna lisaks umbes 0,5 dl keevat vett, kata pott kaanega, keera kuumus madalaks ning lase sel podiseda, kuni kõik pehme. Ise saad samal ajal muude asjadega tegeleda.
  2. Puhasta maks kelmetest.Sulata pannil pisut võid ning laota sinna maks ühe kihina. Suure tõenäosusega pead maksa praadima mitmes osas, minu panni puhul näiteks kolmes. Kui maks ühelt poolt mõnusalt krõbe, siis keera need ümber ning soola ja piparda praetud poolt. Kokku peaks maks pannil viibima nii umbes 6 minutit nii, et see oleks väljast mõnusalt pruunistunud, aga seest veel roosa.
  3. Tõsta praetud maks taldrikule puhkama, kuni ülejäänud maksaga toimetad. Viimasele pannitäiele kalla praadimise lõpus juurde calvados ning prae veel umbes 30 sekundit. Proovi kogu calvadosiga maitsestatud maksa mitte kohe nahka pista 🙂
  4. Porgandite ja sibulate juurest eemalda loorberileht, maitse igaks juhuks, kas köögiviljad on pehmed.
  5. Siis kalluta maks sinna juurde, sega kõik läbi, tõsta pott tulelt ning jäta paarikümneks minutiks jahtuma.
  6. Otsi välja saumikser. Pigista pasteedi juurde sidrunimahl ning kummuta sinna ka kogu või, mida sa enne juba ära ei kasutanud.
  7. Surista kõik hästi ühtlaseks.
  8. Kui soovid pasteeti lihtsalt niisama süüa, siis kalla see nüüd karpidesse ja lase jahtuda.
  9. Kui soovid sellest trühvlid vormida, siis tõsta seesama pott jahedasse ning lase sel üleöö taheneda.
  10. Trühvleid veeretame pähklite sees. Selleks rösti kuival pannil kooritud maapähkleid panni aeg ajalt raputades umbes 7 minutit. Lase pisut jahtuda ning seejärel haki pähklid peenelt.
  11. Kui pasteet on tahenenud, siis võta sellest umbes 1tl jagu pasteeti, rulli see käte vahel palliks ning keeruta pallikesi pähklite sees.
  12. Enne serveerimist hoia pasteetipallikesi jahedas, et need oma vormi ei kaotaks.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>