Hea toidu kodu

Öörännak ja üsna tervislikud kaerahelbeküpsised

Küpsised jätavad mind tavaliselt üsna külmaks. Digestive küpsised toorjuustukoogi põhjana on loomulikult omal kohal ja tavalised küpsised küpsisetordina. Ja soolased küpsised juustutaldriku kõrvale ka, aga et lihtsalt niisama tee või kohvi kõrvale küpsiseid sööks, seda minu puhul juba tihti ei juhtu. 

Novat, aga nüüd tekkis selline olukord (või no mis tekkis, ise täitsa vabatahtlikult panin ennast kirja sinna), et keset üsna külma oktoobrikuud oli vaja osaleda sellisel toredal sündmusel, nagu Öörännak. Ja et keset ööd vähemalt viis tundi pimedas kõndimiseks ikka energiat jätkuks, siis tundusid küpsised kaasavõtmiseks hea mõte olevat.

Mõeldud-tehtud. Proovisin nende sisse võimalikult palju kasulikke ja toitvaid asju panna ja valge suhkruga piiri pidada, et veresuhkrut mitte liialt kõigutada. Tegelikult ühtki grammi suhkrut otseselt ei kasutanudki vaid lisasin magustajana hoopis agaavisiirupit ja glasuurina kasutatav šokolaad on ka 80% kakao sisaldusega, seega puhas tervis!

img_20161007_163935

Amaranti kasutasin küpsiste sees eelkõige sellepärast, et mul lihtsalt oli seda. Kui sul juhuslikult pole, siis võid selle asemel rohkem kaerahelbeid või seemneid kasutada. Ja seemneid võid ka loomulikult kasutada täpselt selliseid, mis hetkel kodus olemas on. Lisaks ma kujutan ette, et ka näiteks kookoshelbed võiksid siin retseptis hästi toimida, aga koguseid peaks sel juhul ilmselt kuidagi kohandama. Kui järgmine kord küpsiste tegemise ette võtan, siis annan teada, kas kookos toimis ja kui toimis, siis millises koguses 🙂 .

Kui keegi teine neid küpsiseid ka matkale kaasa soovib võtta või niisama pikemat aega säilitada, siis soe soovitus on need õhu- ja niiskuskindlalt ära pakkida. Ehk siis mitte näiteks paberkotti, nagu mina tegin, ja siis neid kõigepealt sooja kamina kõrval hoiustada nii, et šokolaad ära sulab ja siis metsa vihma kätte tassida, kus need kergelt niiskeks tõmbuvad 🙂 .

Matkaga võib aga igati rahul olla – lihased ei valuta ja kuskilt midagi katki ei ole ja tuju on hea. Põhimõtteliselt leppisime juba kokku, et järgmisel korral võtame pika raja käsile.

Üsna tervislikud kaerahelbeküpsised üllatustega
Sellest saab 20
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
20 min
Aeg ettevalmistuseks
10 min
Keetmise-küpsetamise aeg
20 min
Vaja läheb:
  1. 5 dl jämedamaid kaerahelbeid
  2. 0,5 dl amaranti
  3. 1,5 dl kuivatatud hapusid kirsse või jõhvikaid
  4. 1,5 dl erinevaid seemneid (päevalille, kõrvitsa, lina vms)
  5. 0,5 tl soola
  6. 4,5 spl sulatatud võid või kookosrasva
  7. 6 spl agaavisiirupit
  8. 3 muna
  9. Glasuuriks soovi korral tumedat šokolaadi
Juhtnöörid
  1. Kuumuta kuival pannil amarantiseemneid - õige pea hakkavad need paisuma ja plaksuma nagu mini-popcorniterad. Raputa vahepeal panni ja vaata, et kõrbema ei läheks. Sellest, kui päris kõik terad õhitud ei saa, ei ole hullu, kui suurem end lahti löönud on, eemalda pann tulelt.
  2. Soojenda ahi 180 kraadini
  3. Sega omavahel kõik kuivained korralikult läbi, seejärel lisa korraga kõik vedelad ained ja sega jällegi korralikult läbi. Kui segu tundub liiga vedel, siis võid veel pisut kaerahelbeid või seemneid lisada.
  4. Säti pannile umbes 5 cm diameetriga ja pisut vähem kui 1 cm paksused ringid või muud sobivad kujundid (näiteks võid kasutada südamekujulisi piparkoogivorme :))
  5. Küpseta ahjus umbes 18-20 minutit. Kui küpsised mahtusid ühele plaadile, siis ühe jutiga, kui kahele, siis vaheta nende asukoht vahepeal ära, muidu saab üks plaaditäis pealt ja teine altpoolt liiga krõbe.
  6. Kui soovid teha ka glasuuri, siis sulata umbes 70 g tumedat šokolaadi ning nirista jahtunud küpsistele.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Egle
    31. okt. 2017

    Übermõnusad, isegi magusa-mittesööjad mugisid ja kiitsid 🙂

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>