Multifunktsionaalne tervislik kõrvitsapesto
Kõrvitsaga on minu arvates maailmas ainult üks mure – kui teda on, siis kipub seda alati liiga palju olema. Tegemist on ülimõnusa köögiviljaga, millest saab teha igasugu põnevaid asju, aga kui sul korraga ikka nii umbes 15 kilone kõrvits nurgas oma aega ootab, siis kipun selle lahti lõikamist pigem ikka edasi lükkama, sest isegi mina ei jõua 3 nädalat järjest kõrvitsatoite süüa 🙂
Seda rohkem meeldivad mulle aga pisikesed kõrvitsad. Nii umbes kilo kanti kaaluvad ja täpselt üheks või paariks toidukorraks piisavad. Lisaks kipuvad väiksemad kõrvitsad minu meelest ka tugevama maitsega olema. Minu vaieldamatuks lemmikuks on hokkaido kõrvits, mis oma mõnusale maitsele lisaks on veel ka korraliku valgusisaldusega. Tänases pestos on kasutusel mingi muu minikõrvits, mille sordi nime ma kahjuks öelda ei oska, aga maitse oli igal juhul super. Ja milline imeline oranžikas värv!
Pesto ise ei ole tavapärase basiilikupestoga kuigivõrd sarnane, sest ühtki ürti siin kasutatud ei ole ning ka õli kogus on minimaalne. Küll aga on sarnaselt tavalisele pestole siin esindatud juust ning piiniaseemnete asemel kasutusel hoopis röstitud kõrvitsaseemned, sest no kui juba kõrvitsa peale minna, siis täiega. Õli ei ole minu arvates tarvis siia rohkem lisada, sest kõrvits on juba iseenesest mõnusalt mahlane, aga loomulikult võid soovi korral rohkem õli kasutada.
Ja kui see pestolaadne asi valmis saab, siis kasutada võib seda miljonis kohas – röstsaia peal, pizzakattena, lihtsalt niisama lusikaga otse purgist süües või pastakastmena, nagu mina seda täna tegin. Igal juhul väga väärt proovimist!
- 300 g kõrvitsat (väiksemad kipuvad tugevama maitsega olema)
- 50 g parmesani või mõnd muud kõvemat juustu
- 50 g kõrvitsaseemneid
- Pisut sidrunimahla
- Soola
- Sutsu head oliiviõli
- Eelkuumuta ahi 200 kraadini.
- Lõika kõrvits koos koorega sektoriteks, eemalda seemned, piserda kergelt oliiviõliga ning küpseta ahjus seni, kuni viljaliha pehme on. Sellega läheb umbes pool tundi, aga kontrolli igaks juhuks juba 20 minuti pealt. Umbes minutit enne kõrvitsa valmimist viska ahjuplaadile röstimiseks ka seemned.
- Samal ajal riivi juust peene riiviga.
- Kui kõrvits röstitud, siis lase sel pisut jahtuda ning seejärel eemalda viljaliha lusika abil - see peaks üsna kergesti õnnestuma.
- Lase kõrvitsal jahtuda toatemperatuurini, seejärel tõsta see ühte kaussi koos röstitud seemnetega ning surista saumikseri abil ühtlaseks.
- Sega juurde juust ning maitsesta vajadusel soolaga.
- Serveeri millega iganes.
Ole esimene, kes kommenteerib