Hea toidu kodu

Jahuvaba šokolaadikook apelsiniga

Hoiatus! Tegemist on ülišokolaadise ja pisut sõltuvust tekitava koogiga. Küpsetamine ja tarbimine omal vastutusel!

Kui sul selle šokolaadikoogi retsept tagataskust võtta on, siis rohkem magustoiduretsepte pole tarviski. Seda muidugi eeldusel, et sulle šokolaad maitseb (tunnen ka selliseid, kellele ei maitse – veider küll!). Minu kindel lemmik on tume šokolaad ja siin retseptis kasutasin 80% Uganda šokolaadi, aga loomulikult sobivad ka kõik küpsetusšokolaadid, ainult et kakao sisaldus võiks ikkagi vähemalt 70% olla, vastasel juhul tuleb kook liiga magus.

Sain selle retsepti kunagi ühe sõbranna käest, kellel oli see paberinurga peale üles kirjutatud. Mina tegin sellest pilti ja iga kord, kui jälle retsepti vaja oli, siis pidin selle kuskilt oma mitme tuhande pildi seast üles otsima, aga nüüd edaspidi vaatan seda kindlasti siit. Loomulikult vähendasin jällegi pisut suhkru kogust ja muutsin natuke ka munade kogust, sest algses retseptis oli munavalgeid ette nähtud rohkem, kui kollaseid aga mulle enamasti meeldib ikkagi kõik korraga ära kasutada ja korduvalt on testitud, et midagi hullu ei juhtu neid võrdses koguses kasutades.

img_20161013_125140

Siin retseptis on toodud ära paras kogus 20 cm läbimõõduga koogivormi jaoks ehk siis tegemist on väikese koogiga, millest siiski jätkub kenasti 6-8 sööjale, sest kook on üsna rammus. Ma lihtsalt pidin endale väikese koogivormi soetama, sest koogi tegemise sagedust ma vähendada ei soovi, aga sada kilo kaalumine ei tundu ka kuigi ahvatlev 🙂 . Igal juhul kui soovid suuremat kooki teha, siis korruta kõik kogused julgelt kahega.

Sel korral lisasin retsepti ka apelsini, aga kook toimib igati edukalt ka ilma selleta. 

Jahuvaba šokolaadikook apelsiniga
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
30 min
Aeg ettevalmistuseks
15 min
Keetmise-küpsetamise aeg
30 min
Kook
  1. 100 g võid
  2. 110 g tumedat šokolaadi
  3. Umbes poole apelsini riivitud koor
  4. 5 muna (vabalt peetud kanade omi)
  5. Näpuotsatäis soola
  6. 100 g suhkrut
  7. Vormi määrimiseks võid ja kakaopulbrit
Glasuur
  1. 50 g tumedat šokolaadi
  2. 60 g toorjuustu
  3. 70 grammi värsket apelsinimahla (umbes ühe apelsini mahl)
Kook
  1. Soojenda ahi 150 kraadini.
  2. Määri koogivorm võiga ning puista üle kakaopulbriga.
  3. Sulata šokolaad ja või vesivannil ja tõsta jahtuma. Riivi segu sisse pisut apelsinikoort.
  4. Samal ajal eralda munakollased munavalgetest.
  5. Vahusta munavalged koos sutsu soolaga pehmete tippudeni.
  6. Vahusta munakollased koos suhkruga heledaks vahuks.
  7. Sega pisut jahtunud šokolaadisegu munakollaste vahuga.
  8. Lisa kõigepealt segule umbes kolmandik munavalgest ning sega korralikult läbi.
  9. Seejärel lisa kahes osas ülejäänud munavalge ning sega ettevaatlikult spaatliga alt üles nii, et segu võimalikult õhuliseks jääks.
  10. Kalla segu koogivormi ning küpseta umbes 30 minutit.
  11. Jahuta kook kas vormis või restil.
Glasuur
  1. Sulata šokolaad ning sega juurde toorjuust.
  2. Lisa apelsinimahl ning sega ühtlaseks.
  3. Kui glasuuri sisse tükid jäävad, siis võta appi mikser ning vahusta segu ühtlaseks. Saad üsna vedela glasuuri, mis jahtudes pisut pakseneb.
Lõppakord
  1. Kalla pisut jahtunud glasuur koogile ning kaunista täpselt sellega, millega soovid 🙂
Märkused
  1. Kui kasutad suuremat koogivormi ja teed topeltkoguse taigent, siis pikenda küpsetusaega 40 minutini.
http://kahvliga.ee/

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>