Vürtsikas Tai sealihasalat
Oleme ausad – meie mõistes tegelikult põhiliselt ainult sealihast koosnev toit ei ole salat, aga Tais seda ometi nii kutsutakse, seega jäägu ka selle postituse pealkirja sisse siiski sõna “salat”. Larb moo on kuulus Tai tänavatoit, mille koostisosad on ka meil üsna vabalt saadaval, eriti juhul, kui oma aias münt, koriander ja tai basiilik vohamas on (mul münt ja viit erinevat sorti basiilikut on, koriander tuleb endiselt turult, sest no ei oska mina seda kasvatada).
Nii harva, kui ma liha söön, siis parem oleks, kui see megahea on ning tänane retsept on seda minu jaoks kohe kindlasti. Hapu, natuke magus, natuke soolakas, mõnusalt vürtsikas ja kokkuvõttes lihtsalt vastupandamatu. Koos hunniku värskete ürtidega just peenralt nopitud salatilehe sisse keeratuna lausa vaimustav suutäis, mis minu jaoks annab terve õhtusöögi mõõdu välja, aga kui kasutada väikseid ilusaid vormi hoidvaid salatilehti, siis saab sama toitu edukalt ka suupistena pakkuda.
Kõik edukad Tai retseptid taanduvad lõppkokkuvõttes alati maitsete balansile. Olen töötanud koos Tai kokkadega ning ka juhul, kui sama retsepti päevas kasvõi 50 korda valmistatakse – ikka maitsevad nad iga värske portsu üle ning lisavad vajadusel miskit veel. Seega pea meeles, et maitsmine on kõige tähtsam ning kuigi mul on retseptis kogused kirjas, siis arvesta sellega, et laimid on erineva suuruse ja mahlasusega, kaubanduses on saadaval erinevaid kalakastmeid ning isegi iga suhkur ei ole 100% sama maitsega, seega maitse, maitse ja veelkord maitse.
Tšillina on nii originaalis kui ka minu retseptis kasutusel väikesed Tai birds eye tšillid. Need on imetillukesed, aga oi-oi-oi kui vürtsikad. Mul läks ühe inimese koguse peale kaks, aga arvesta sellega, et ma jumaldan tervaid maitseid. Kui sa ei ole kindel, kas oled sama suur tuleneelaja, siis lisa alguses pool ning timmi siis vajadusel vürtsi juurde. Kui sul Tai tšillit saada ei õnnestu, siis asenda tavalise punase tšilliga, aga tea, et tulemus ei ole siis 100% õige. Ürtidega ära kokku hoia. Kohe üldse mitte. Ma lisasin terveid ürdilehti lisaks hakklihasegule hiljem veel ka segu salatilehtede sisse rulli keerates, sest ürte ei saa minu arvates kunagi liiga palju olla. Aaa, ja ära kindlasti röstitud riisi lisamata jäta – jah, selle röstimisele ning purustamisele läheb natuke lisaaega, aga saad suurema koguse korraga valmis teha ning seda õhukindlalt säilitada kuni järgmine kord Tai toidu isu tuleb!
Retsept ise on tegelikult megalihtne. Ainult natuke hakkimist, röstimist ja praadimist ning ülejäänu on ainult maitsete paika timmimine.
Vürtsikas Tai sealihasalat
Vaja läheb
- 1 spl pikateralist riisi
- 150 g kvaliteetset seahakkliha
- 1 tl rapsiõli
- 0.5 tl palmisuhkrut
- 1 spl kalakastet
- Maitse järgi soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
- 0.5 väikest punast sibulat õhukeselt viilutatud
- 1 laimi mahl
- 2 birds eye tšillit peenelt hakitud
- 15 värsket piparmündilehte peenelt hakitud
- 15 värsket tai basiiliku lehte peenelt hakitud
- Väike peotäis värskeid koriandrilehti peenelt hakitud
- Värskeid salatilehti serveerimiseks
Kuidas?
- Alusta riisi röstimisest – kalla riis kuivale pannile ning üsna tihti panni raputares rösti seda keskmisel kuumusel kuni see on kergelt pruunistunud. Selleks kulub 3-4 minutit. Lase riisil jahtuda ning purusta see siis kas kohviveskis või uhmris peeneks puruks. Loomulikult võid korraga suurema koguse valmis teha!
- Lisa pannile õli ning küpseta selles seahakkliha koos suhkruga, kuni see on küps. Sega üsna tihti, et liha ühtlaselt küpseks ning lõhu suuremaid tükke väiksemaks. Pruunistada ei ole vaja.
- Keera panni alt kuumus kinni ning sega juurde kalakaste, laimimahl, tšilli, šibul, must pipar ning ürdid. Sega läbi, maitse ning otsusta, kas on vaja ka soola lisada. Võimalik, et hoopis suhkrut või laimi on juurde vaja – usalda oma sisetunnet!
- Säti taldrikule salatilehed ning kausike purustatud riisiga ning teine kausike hakklihaseguga. Soovi korral säti taldrikule ka lisaürdid.
- Söömisel tõsta hakklihasegu salatilehele, lisa soovi korral ka lisaürdid ning kindlasti röstitud riis ning naudi!
Ole esimene, kes kommenteerib