Toitev aga kalorivaene selleri-kruubisupp
See supp on mul viimase paari nädala jooksul lausa mitu korda lauale jõudnud. Lihtsalt väga hästi sobivad need maitsed praegusesse aastaaega. Kusjuures ma pean ütlema, et alles nädalake tagasi maas olnud paks lumi koos korralike külmakraadidega tundus kuidagi palju pehmem, kui praegune vastikult märg, libe ja sopane ilm. Olgu lumi, lörts või muidu löga – see supp soojendab kõigi nende variantide puhul keha mõnusalt üles.
Üldse mulle supid hetkel väga meeldivad, paar korda nädalas kindlasti jõuavad need lauale. Esimene põhjus selleks on just see mõnus soojus, mis suppi süües tekib. Teiseks saab neis ära kasutada praktiliselt kõik, mis kapis olemas on – vaja on ainult natuke fantaasiat ja ongi jälle uus hõrgutis valmis. Ja kolmandaks on supid lihtsalt megatervislikud. Tänases retseptis välja toodud kogusest saavad kaks inimest kõhu VÄGA täis ja huvi pärast arvestasin ka kalorid kokku – üks ports jääb alla 500 kalori. Ja selle 500 kalori eest saab kõhu ikka megatäis ja hunniku kasulikke aineid ka, näiteks minu päevane A vitamiini vajadus saab selle supiportsuga rohkem, kui kolmekordselt täis ning K vitamiini pole ka vaja juurde otsida.
Mitte et need kalorid nüüd maailma kõige tähtsamad asjad oleks, kõige tähtsam on ikka see, et see supp lihtsalt on ülimalt maitsev! No ja selle võrra, et suur kausitäis suppi üsna vähe kaloreid sisaldab saab ju ülejäänud päeva jooksul muid asju rohkem süüa! Muide, lihast ei tunne ilmselt ka kõige paadunum omnivoor siin täiesti taimses supis puudust, aga kui ikkagi on näiteks selline olukord, et kodus on kasutamist vajavat peekonit, siis võib kõige esimese sammuna potipõhjas peekoni krõbedaks praadida ning seda pärast supi kõrvale pakkuda. Ning supi sees õli asemel lihtsalt peekonist välja praetud rasva kasutada.
Toitev aga kalorivaene selleri-kruubisupp
Vaja läheb
- 100 g kruupe mõned tunnid kuni üleöö leotatud
- 1 spl rapsiõli
- 1 suur sibul
- Mõni oks tüümiani
- 1 suur porgand
- 1 keskmine juurseller puhastatud kaal ca 600 g
- 1 liiter köögiviljapuljongit
- 1 purk valgeid ube
- Soola ja pipart
Kuidas?
- Kui vähegi meeles on, siis pane kruubid mõned tunnid enne supi tegemist ligunema – vähendad sellega lihtsalt keetmisaega.
- Kuumuta poti põhjas õli, lisa sellesse hakitud sibul, poolrõngasteks lõigatud porgand ning tüümianioksakesed. Maitsesta soola ning ohtra värskelt jahvatatud pipraga ning kuumuta aeg-ajalt segades umbes 5 minutit.
- Samal ajal lõika seller umbes 1,5-cm kuubikuteks ning lisa ka see potti – prae keskmisel kuumusel veel umbes 5 minutit kuni ka seller pisut pruunistub.
- Kalla potti lisaks puljong ning kruubid, lase keema tõusta ning hauta siis keskmisel kuumusel umbes pool tundi.
- Proovi, kas kruubid on pehmed. Kui on, siis lisa potti ka nõrutatud valged oad ning serveeri supp kuumalt.
Ole esimene, kes kommenteerib