Hea toidu kodu

Spinati-sidruni risoto

Pearoog, Taimetoit | 10. veebr. 2020 | By

Risoto on üks nendest toitudest, mille kohta sageli arvatakse, et selle tegemine on kohutavalt ajakulukas ja keeruline. Tegelikult ei ole ja isegi kõige suuremad kobakäpad saavad sellega hakkama, kui ainult retsepti korralikult läbi loevad. Siin ongi selleks üks hea võimalus ning kui oled üks neist, kes kodus tavaliselt kaaslase köögioskustele või hoopis Woltile-Boltile loodab, siis võta sõbrapäevaks plaani kallima üllatamine koduse õhtusöögiga, mille sel korral ise valmis teed. Aega kulub neil, kes varem nuga ja kulpi käes on hoidnud, umbes 30 minutit. Kui sina ei ole, siis arvesta igaks juhuks tunniga, aga selle tunni sisse kuulub tõepoolest ka see aeg, mil sa köögist poti üles suudad leida ning selgeks teha, et kus paganama kohas te soola hoiate.

Toidu tegemiseks valmistu juba natuke varem, sest lisaks toiduainetele käib risoto sisse alati ka korralik vein. Mina kasutasin sel korral seda Bestwinest pärit roosat crémanti, millele kehtib sel nädalal ka eriti mõnus hind, (pluss on neil veebruaris ka e-poes spets pakkumine – alates kasti tellimisest on transport koju täiesti tasuta ja kasutades koodi KAHVLIGA25 saab nädala lõpuni kõigilt tavahinnaga toodetelt -25% ), aga loomulikult sobivad retsepti ka muud valged/roosad veinid ja vahuveinid. Tahan rõhutada, et kindlasti peaks toidu sisse sättima kvaliteetse veini – sellise, mida ka juua soovid ning ideaalne olekski kasutada risoto sees ning selle kõrvale joomiseks sama jooki. Vahuvein on ju ikkagi pidupäeva jook ning kuna iga päev ei ole pidupäev, siis erilisematel puhkudel võib endale ka erilisemaid jooke lubada. Mõistlikus koguses loomulikult 🙂 Joomiseks jahuta crémant kindlasti korralikult maha ka, soojalt ei ole see sugugi sama mõnus, kui 6-8 kraadi juures.

Risoto juurde nüüd! Kuna ilm on meil selline, nagu on – lumikellukesed juba tükk aega õitsevad ning lund ennast pole ollagi, siis risoto sai sel korral lausa pisut kevadise maitsega – õrna sidruniaroomiga ning spinatist rohetav. Ühtki lihalist/kalalist ma sel korral juurde ei sättinudki, aga kui sina seda teha sooviksid, siis väga hästi sobiks mõni valge kala, krevetid või kammkarbid – ka neid soovitan sel juhul vaid sidrunimahla, soola ja pipraga maitsestada.

Nagu öeldud, siis midagi keerulist risoto tegemises ei ole, aga kindlasti sega seda piisavalt tihti. Ütlen ausalt, et mina 20 minutit jutti tegelikult ei sega, aga iga paari minuti tagant kindlasti – just segamine muudabki risoto mõnusalt kreemiseks. Teine reegel on see, et risoto sööjaid ei oota. Pigem oodaku sööjad risotot, sest seistes see paremaks kindlasti ei muutu. Kui peaks juhtuma, et risotot liiga palju saab, siis pigem lase sel päris maha jahtuda ning tee sellest järgmine päev aranchinisid – seda retsepti mul siin küll veel kirjas ei ole, aga põhimõtteliselt on need külmast risotost tehtud pallikesed, mille keskele on sätitud mozzarellatükike, need seejärel riivsaias paneeritud ning õlis krõbedaks praetud.

Peatoit sõbrapäevaks on selle risotoga nüüd olemas. Paar eeltoidu retsepti, mis sama crémantiga kokku sobivad on mul tegelikult ka täitsa ootamas – kumb teile mõnusam tundub, kas lihtsad tatrapliinid hapukoorega või hoopis ahjus küpsetatud juust rosmariini ja pohladega? Siis tean, kumma kirjutamise enne käsile võtan 😉

Spinati-sidruni risoto
Portsjoneid: 2
Hinda retsepti
Prindi
Aeg ettevalmistuseks
5 min
Keetmise-küpsetamise aeg
25 min
Ajakulu kokku
35 min
Aeg ettevalmistuseks
5 min
Keetmise-küpsetamise aeg
25 min
Ajakulu kokku
35 min
Vaja läheb:
  1. 1 väiksem sibul
  2. 70 g võid
  3. 2 dl risotoriisi
  4. 0,5 dl veini/proseccot/šampanjat
  5. 0,5 l kuuma köögiviljapuljongit
  6. 100 g spinatit (sobib nii värske, kui külmutatud variant)
  7. 40 g parmesani või grana padano juustu
  8. 0,5 sidrunit
  9. Soola-pipart
Juhtnöörid
  1. Koori sibul ning haki peenelt. Viska see koos umbes kolmandikuga võist potti, lisa ka näpuotsatäis soola ning tõsta umbes viieks minutiks madalale kuumusele. Lõika sidrunikoore kollasest osast õhukesed liistakud (nagu pildil näha) ning viska need samuti potti. Sibul peab muutuma kergelt klaasjaks ja mitte pruunistuma.
  2. Lisa potti riis ning tõsta pisut kuumust. Rösti riisiterasid umbes minuti jagu vahepeal segades.
  3. Lisa potti vein (kasuta sedasama, mida pärast toidu kõrvale juua plaanid) ning sega kuni see on riisiteradesse imendunud.
  4. Seejärel hakka kulbitäie kaupa riisile puljongit lisama. Lase enne uue kulbitäie lisamist eelmisel vedelikul peaaegu täielikult imenduda ning sega iga paari minuti tagant korralikult läbi.
  5. Paralleelselt saad spinati ette valmistada. Kui kasutad külmutatut, siis lihtsalt lase sel üles sulada. Kui värsket, siis tõsta see mõneks sekundiks keevasse vette, seejärel nõruta korralikult ning surista saumikseriga püreeks.
  6. Umbes 17 minuti möödumisel veini lisamisest proovi, mis seis riisiga on. Sa ei taha seda täiesti pehmeks keeta, aga ka mitte tooreks jätta. Võimalik, et kogu puljong ei kulu ära. Ja kui juhtub, et hoopis puudu jääb, siis lisa selle asemel kuuma vett.
  7. Sel hetkel, kui tundub, et riis kohe-kohe valmis saab lisa veel viimane sortsuke puljongit, spinat, ülejäänud või, peenelt riivitud juust ning sidrunimahl. Segu peaks hetkel olema pigem vedelamapoolne. Maitse ning vajadusel lisa veel ka tibake soola. Sega kõik läbi.
  8. Kata pott kaanega ning jäta see umbes viieks minutiks rahule, seejärel eemalda sidrunikoored ning serveeri kohe.
https://kahvliga.ee/

 

Postituse kirjutamist toetas Bestwine.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>