Hea toidu kodu

Sidruntüümiani ja mee piimajäätis

Magustoit | 14. juuni 2024 | By

Kreemine, suussulav, põhjamaiselt eksootilise maitsega ja lihtsalt vastupandamatu – see jäätis on kõike seda!

Kodune jäätis on hea mitmel põhjusel – saad valida täpselt sellised maitsed, nagu sulle meeldivad ja tead väga täpselt, mis sinna sisse läheb. Ei mingeid kunstlikke maitse- ega värvaineid, stabilisaatoreid ega muud jura. Ainult päris toit. Arvestama peab muidugi sellega, et päris viie minutiga see valmis ei saa, aga minu hinnangul on see igat kulutatud sekundit väärt.

Kuna mul terrassil vohavad erinevad ürdid, siis rändab neid ka põhimõtteliselt iga toidu sisse, peale, kõrvale ja vahel otse põõsast niisama suhu ka. Miks mitte siis ka jäätise sisse. Mõeldud-tehtud ja jäätise sees katsetamise ürdiks valisin sidruntüümiani, mis lõhnab tõesti imeliselt sidruni moodi ja annab jäätisele kõige paremas mõttes lillelise maitse. Kusjuures tavaliselt, kui midagi “lilleliselt maitseb”, siis see pigem ei ole minu jaoks kompliment, aga siin sobib see oivaliselt.

Tegin jäätise klassikalisest retseptist ka pisut kergema – vahukoore ja piima asemel kasutasin ainult täispiima, munakollaste asemel rändasid kreemi sisse terved munad ja osa suhkrut asendasin meega. Ja teate mis – see jäätis sai ikkagi ülimalt kreemine, just õige magususega ja täiesti täiuslik.

Kõige paremini maitseb see luuviljalistega. Esimesel korral katsetasin nektariinidega, mis olid veel tiba toorevõitu ja grillisin need seega ära – sobis imeliselt! Ja nüüd mitu päeva olen kasutanud sellist kombot, et lihtsalt tükeldan mahlased ja üliküpsed Paraguaya virsikud kausi põhja ja pall jäätist peale – veel parem.

Kas seda jäätist saab teha ilma jäätisemasinata?

Ma ei ole proovinud, aga kahtlustan, et ei, sest madalama rasva- ja suhkrusisalduse tõttu võivad sellesse jääkristallid sisse jääda. Mul eraldiseisvat jäätisemasinat ei ole, aga on Kitchen Aid jäätisekauss, mis selle töö päris edukalt ära teeb. Selle ainus miinus on see, et lihtsalt spontaalselt jäätist teha ei saa. Kauss peab eelnevalt vähemalt 18 tundi sügavkülmas jahtuma. Kui oleks suur ja tühi sügavkülmik, siis ilmselt hoiaksin kaussi kogu aeg seal, aga ei ole 🙂

Kui sul sidruntüümiani ei kasva, siis ma olen üpris kindel, et sama retsept võiks toimida ka rosmariini, tavalise tüümiani või hoopis piparmündiga – kindlasti tuleb maitset aga jooksvalt proovida, et see liiga intensiivsks ei muutuks, aga ometi tunda oleks. Kui tundub, et õige maitse saavutatud on, siis on õige aeg ürdid sellest eemaldada, seega nagu ikka – usalda oma maitsemeeli.

Sidruntüümiani ja mee piimajäätis

Vaja läheb

  • 1 l täispiima
  • 10 g värsket sidruntüümiani
  • 3 suurt muna ikka ja alati vabalt ringi jooksnud kanadelt palun
  • 100 g suhkrut
  • 50 g mett
  • Näpuotsatäis soola

Kuidas?

  • Kuumuta piim ja tüümian peaaegu keemiseni, siis keera tuli maha ning jäta maitse piima sisse imbuma. Proovi jooksvalt, minul kulus 20 minutit õige maitse saavutamiseks.
  • Vahusta munad suhkru ja tibakese soolaga suhkru sulamiseni vahtu.
  • Tõsta tüümianipiim uuesti keema ning sega sellesse mesi (kui kasutad vedelat mett, siis võid selle alles kõige viimasena sisse segada, et võimalikult palju kasulikku säiliks).
  • Vala piim läbi sõela, pidevalt segades, vahustatud munade juurde, et temperatuuri ühtlustada, seejärel kalla segu tagasi potti ning kuumuta madalal kuumusel segades kuni segu pisut pakseneb. Kui sul on termomeeter, siis ideaalne oleks umbes 80 kraadi. Ära kindlasti segu keema lase lase – omletitükikestega jäätist ei taha keegi.
  • Kui oled tekstuuriga rahul, siis jahuta segu täielikult. No ikka külmkapikülmaks – mida külmem, seda parem (kui kasutad vedelat mett, siis segagi see nüüd jahtunud segu sisse).
  • Jahtunud segu kalla oma jäätisemasinasse ja vurista kreemjaks hõrgutiseks. Minu Kitchen Aidil kulus selleks umbes 20 minutit.
  • Kui soovid nautida pehmet jäätist, siis saad seda kohe teha. Ülejäänud jäätis (sest niikuinii limpsid ju osa kohe ära) pane õhukindlasse karpi ning säilita sügavkülmikus. Enne serveerimist tõsta jäätis umbes 5 minutit varem toatemperatuurile, et see pisut pehmeneda jõuaks.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>