Nädal aega toitu ostmata vol 3. – läätsetortillad ja minu 15 minutit kuulsust
Kolmas päev selja taga ja kurta ei ole veel millegi üle. Kõigile uutele lugejatele vihjeks, et väljakutsega saab Facebookis liituda siin ja isegi siis, kui sa “ametlikult” liituda ei soovi ja sel nädalal juba mitu korda poes oled käinud, siis proovi ikka võimalikult vähe toitu ära visata, onju. Keskmine Eesti pere viskab aastas toitu ära umbes 20 kg ja 120 euro eest. No mõtle, mida kõike muud selle raha eest teha saaks!
Aga tagasi minu juurde. Värske kraamiga olen äärmiselt kokkuhoidlik, sest ainult kuivainetest ei sooviks nädalavahetusel toituda, eksole 🙂 Nii läkski eileõhtuse karri sisse ainult kolmandik suvikõrvitsat ja pool paprikat – tavaliselt oleks mõlemad tervenisti kasutusse läinud. Lisaks sai kasutatud poolik kookospiim ja karripasta – ajeee, kaks poolikut purki tühjaks söödud. Elukaaslane kusjuures kiitis, et pole paremat karrit kunagi saanud, kuigi suvikõrvitsa ja paprika oleks ta muidugi hea meelega kikerherneste vastu vahetanud aga no näed, neid just ei ole võtta praegu. Karri kõrvalt üle jäänud basmati riisi praadisin endale täna lõunaks koos sibula, herneste ja teriyaki kastmega, mis nüüd samuti oma lõpu leidis.
Ma muidu vabandan oma selle nädala piltide kvaliteedi pärast. Esiteks ei näe selline olemasolevast kokku klopsitud toit hoolimata oma maitsvusest kuigi fotogeeniline välja ja teiseks on meile saabunud mingi polaaröö ja päevavalgust lihtsalt ei ole võtta 🙁 Aga järgmiseks nädalaks on mul juba ootamas mõned väga ilusate piltidega postitused ja mõnusad retseptid, seega kogu ilu ei ole maailmast kindlasti kadunud!
Tore on ka see, et ma ei ole oma missiooniga toiduraiskamist vähendada üksi – täna käisin külas Ringvaatel. Kui keegi saadet ei näinud, aga soovib minu 15 (okei, tegelt natuke vähematest) kuulsuseminutist osa saada, siis saate saadet siit vaadata. Tore on see, et eksperimendi teeb kaasa ka Uku Suviste, kelle külmkapis on toitu veel palju rohkem, kui minu omas 🙂 Kes tervet saadet ära vaadata ei jõua, siis umbes 22 minutist algab minu tähetund.
Aga toidublogile kohaselt natuke konkreetsemat toidujuttu ka. Tänaseks õhtusöögiks olid tortillad erinevate läätsede, avokaado, kurgi, sibula ja paari kirsstomatiga. Suts hapukoort ka vahele ja maitses äärmiselt hästi. Normaalses olukorras oleks natuke värsket koriandrit toidu muidugi veel paremaks teinud… Kuna enamus neid toiduaineid, mis mul esimeses järjekorras ära söömiseks mõeldud on, on üsna valguvaesed, siis läätsed maitsesid küll lihtsalt imeliselt!
Peas keerlevad pidevalt mõtted, et mida ühe või teise ainega teha. Üldiselt olen üsna loominguline, aga tavaliselt on mul võimalik ka poest puuduolevaid aineid juurde varuda. Praegu on natuke selline Masterchefi mystery boxi tunne kogu aeg ja pean ikka eriti hüpsrsuperloominguline olema. Kuna mul on endiselt alles pudruriisi ja väga palju erinevaid suhkruid, siis ma vist proovin nendest kuidagi kooki teha. Lähipäevadel selgub, kas sellest midagi ka välja tuleb 🙂
- 2 suurt või 4 väiksemat tortillat
- 1 varsselleri vars
- 1 väiksem sibul
- Praadimiseks õli
- 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 0,5 tl jahvatatud koriandrit
- Maitse järgi soola
- 2 dl läätsesid (kasutasin punaseid ja rohelisi, lihtsam on kasutada vaid üht sorti)
- Serveerimiseks
- Värsket kurki
- Kirsstomateid
- Avokaadot
- Sibulat
- Hapukoort
- Koriandrit
- Puhasta ja tükelda seller ning sibul ning kuumuta neid poti põhjas koos õliga, kuni sibul on klaasjas.
- Lisa maitseained ning kuumuta veel minuti jagu.
- Seejärel lisa potti ka läätsed, sega korraks läbi ning seejärel kata keeva veega.
- Kui kasutad samuti mitut sorti läätsesid, siis lisa kõigepealt need, mis vajavad pikemat keetmist. Minu puhul lisasin kõigepealt potti rohelised läätsed ning punased lisasin 5 minutit hiljem. Jälgi pakil toodud soovitusi keetmise aja kohta, sest erinevate läätsesortide küpsemisaeg on väga erinev.
- Keeda, kuni läätsed on pehmed, maitse ning maitsesta vajadusel veelkord.
- Laota taldrikutele tortillad, tõsta neile läätsed ning lisa tükeldatud värsket kraami, hapukoort ning soovi korral värsket koriandrit.
- Keera rulli ja söö kohe!
Ole esimene, kes kommenteerib