Hea toidu kodu

Lihtsad kalakoogid

Eelroog, Pearoog, Suupiste | 15. veebr. 2021 | By

Mõtlesin tükk aega, mis kategooria alla need tänased kalakoogikesed sättida. Retsepti koostasin mõeldes Vabariigi aastapäeva suupistetele ning inspireerituna krabikookidest. Tegelikult sõin need kõik aga lõunaks ära 🙂 Seega saidki kirja kõik kategooriad – nii eelroog, pearoog kui ka suupiste, sest need tõepoolest sobivadki kõigeks. Kui otsustad neid pearoaks valmistada, siis soovitan teha suuremad pätsikesed ning kõrvale pakkuda värsket salatit.

Krabikoogid valmivad väga sarnase põhimõtte järgi, aga meil siin Eestis ei ole krabiga just väga kiita. Kui hästi läheb, siis võib-olla tooraine isegi leiaks, aga igas tavalises toidupoes seda kindlasti ei ole ja isegi, kui oleks, siis hind ei ole just kõige rahakotisõbralikum. Kui sinul siiski õnnestub kuskilt krabi saada, siis tunne end vabalt ning asenda suitsukala krabiga ning saad kindlasti väga hea tulemuse. Küll aga garanteerin, et need koogid on ka suitsukalaga ülihead! Kalaks vali midagi sellist, mis ei ole väga suitsuse maitsega – meil saadaval olev suitsuheik sobib sellesse retsepti suurepäraselt ja soovitan eelistada just suuremaid kalu, sest need on tavaliselt mahedama maitsega ning suits ei jää siis domineerima.

Kes kalakookide kõrvale mõnd erilist jooki proovida soovib, siis väga hästi sobib siia Antech Crémant de Limoux Grande Cuvée Brut, mis kusjuures oli 2020. aasta Roosiaia vastuvõtu tervitusvein ja sobib Vabariigi aastapäeva tähistamiseks imeliselt!

Need kalakoogid on ka jahtunult mõnusad, aga kui vähegi õnnestub, siis soovitan neid serveerida otse pannilt tulnuna – just siis on need kõige paremad. Õnneks saab kõik sammud enne praadimist kasvõi eelmisel päeval valmis teha ning vahetult enne pidu praadima asuda. Praadimiseks kulub vaid mõni minut, seega tunniks ajaks kööki kaduma ei pea. Ja kui sul on juhuslikult olemas fritüür, siis ka see sobib küpsetamiseks hästi ning hoiab veelgi aega kokku.

Lihtsad kalakoogid

Aeg kokku30 min

Vaja läheb

  • 200 g puhastatud suitsuheiki
  • 1 suur muna
  • 40 g panko riivsaia
  • 15 g endale meeldivat maitserohelist Näiteks tilli, peterselli, murulauku
  • Musta pipart
  • Õli praadimiseks

Kuidas?

  • Rebi kala väikesteks tükkideks ning kontrolli üle, et kuhugi ei oleks väikeseid luid jäänud.
  • Sega kala kokku muna ning riivsaiaga, maitsesta peeneks hakitud ürtide ning musta pipraga. Soola ei olevaja lisada, sest suitsukala on juba iseenesest soolane.
  • Jaga segu 12 võrdseks osaks ning vormi käte vahel tihedad kotletid.
  • Prae kalakooke keskmisel kuumusel mõlemalt poolt 1,5-2 minutit kuni need on kaunilt kuldsed ja krõbedad.
  • Kui vähegi võimalik, siis serveeri koogikesi kuumalt. Juurde sobib pakkuda sidrunit, majoneeskastet ning loomulikult vahuveini!

Lisamärkused

NB! Kui sul on eriti luksuslik tuju ning leiad kuskilt krabiliha, siis ka sellega on need koogikesed imelised!
NB2! Koogikesed on parimad kuumalt. Hea nipp on need juba hommikul või eelmisel õhtul valmis vormida ning vahetult enne peo algust valmis praadida.

Postituse valmimist toetas vahuveiniga Bestwine.

Kommentaarid

Ole esimene, kes kommenteerib

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>