Hea toidu kodu

Kohupiimakorbid väikse vaarikaga

Küpsetis, Magustoit | 17. apr. 2020 | By

Kohupiimakorp on üks selline küpsetis, mida ma ise poest elusees ei ostaks. Võib-olla on mul nendega terve elu viltu vedanud, aga need on alati kuidagi kuivad ja lihtsalt täiesti mõttetud. Küll aga elan ma koos härraga, kes võiks nii kohupiima kui ka pärmitainast ilmselt igaks toidukorraks süüa (õnneks selleni pole asi veel siiski jõudnud) ning kellele ka kohupiimakorbid maitsevad. Ja kui see härra nohusena ja külmetanuna hädise häälega (teate küll, millised vingatsid mehed on, kui nad natukenegi haiged on) küsib, et kas ma kohupiimakorpi küpsetaks, siis loomulikult ma ju teen seda.

Disclaimer: tegelikult härra elukaaslane on maailma parim mees ja mehe kohta on ka haige olles üsna mõistliku käitumise ja vähese vinguga.
Ekstra disclaimer: Ta oli tõbine oktoobris. Jah, just nii kaua on see mustad siin kirja panemist oodanud.

Seega küpsetatud pidid need saama. Aga loomulikult tahtsin teha mõnusad, kohevad ja supermaitsvad korbid, mis mulle endale ka maitseks. See, et ma lõunasöögiks kolm tükki ära sõin on ehtne tõestus sellest, et see õnnestus. (Huvitav küll, miks ma ikka veel pole suutnud seda kaht kilo alla võtta, mida juba mitu kuud plaanin?) Vihje kõigile, kes neid küpsetavad: isegi kui pärast kahe korbi ära söömist on tunne, et võiks ühe veel võtta, siis see ei ole soovitav. Umbes kahe ja poole pealt on tunne, et küll sai. (Pun intended. Ja loomulikult ei jätnud ma ka seda viimast korpi poolikuks).

Saladusi on siin retseptis kaks. Esiteks tegin taigna natuke pehmema, kui klassikaline pärmitaigen ning teiseks lisasin siia päris palju võid. Sõtkuma seda tainast kümnete minutite kaupa ei pea, piisab paarist minutist, et kõik ühtlane saaks ja nii ongi. Teine saladus on täidises – esiteks segasin kohupiima toorjuustuga, et siidisemat tulemust saada. Teiseks keerutasin täidise sisse vaarika toormoosi keerud, mis saiakestele mõnusa hapu särtsu juurde annavad ja natuke Maitsete Majaka soolakaramelli, mis seda mõnusalt tasakaalustab.

Keerulist pole siin retseptis midagi ja ka suur osa ajast kulub kerkimisele, seega asu aga küpsetama!

Järgmine disclaimer umbes aasta pärast selle postituse teksti kirjutamist: ma ei tea mis värk on, aga ma ei ole suutnud seda retsepti kolmel korral kirja panna. Tähendab – ma olen koostisosad kuhugi alati kirja pannud küll, aga siis see lipik on kuhugi teadmatusse kohta kadunud ALATI. Nüüd tegin neid juba neljandat korda, sel korral lisasin ka Maitsete Majaka karamellikastet ja nali naljaks – jälle kaotasin retsepti kuhugi ära. Nüüd võtsin end kätte ja otsisin selle ikkagi üles – oli teine raamaturiiulisse ära koristatud 🙂
Lisaks otsustas mu blogi retseptividin umbes poolteist nädalat tagasi otsad anda ning kui tavaliselt olen selle siiski tööle saanud, siis nüüd kohekuidagi ei õnnestu, aga retsepti jagamise kihk on suur, seega otsisin nüüd järgmise variandi. See on küll hetkel pooleldi inglise keelne, küll ma paari päeva jooksul tõlkimise võimalused ka välja mõtlen, aga esialgu siis selline kakskeelne retsept 🙂 Saatus vist on millegipärast selle retsepti avaldamise vastu – ei tea küll miks, sest need tõesti on head!

Muide, kui küpsetamiseks läheb, siis jagage minuga ka tulemust. Näiteks tagige mind Instagramis ning saan teie loomingut ka ülejäänud maailmaga jagada! Sealsamas Instagramis saab mu igapäevastel kokkamistel ka paremini silmapeal hoida ja kui mõni pilt ahvatlev tundub, siis kohe retsepti nõuda 🙂

Kohupiimakorbid väikse vaarikaga

Ette valmistamiseks20 min
Keetmiseks-küpsetamiseks20 min
Kerkimiseks1 hour
Aeg kokku2 hours
Portsjoneid: 12 tükki

Vaja läheb

Taigen

  • 6 dl jahu
  • 0,5 tl soola
  • 1 pakk kuivpärmi
  • 2 dl kohvikoort
  • 1 dl vett
  • 0,5 dl suhkrut
  • 1 spl õli

Täidis

  • 200 g kohupiima
  • 200 g toorjuustu
  • 3 muna
  • 0,5 dl suhkrut
  • Vaarika toormoosi ilma suhkruta
  • Karamellikastet

Kuidas?

Taigen

  • Alusta pärmitaigna tegemisest. Sega väikeses potis kokku koor, vesi, suhkur ja õli. Kuumuta madalal kuumusel kuni vedelik on käesoe ning suhkur sulanud.
  • Suures kausis sega kokku ülejäänud taigna ained.
  • Siis sega kõik omavahel kokku – kõigepealt lusikaga ühtlasemaks ning siis sõtku mõned minutid kuni taigen on ühtlane ning saad mõnusa pallikese. Tainas peaks jääma pigem pehme.
    Kata taignakauss kaanega ning jäta umbes tunnikeseks soojemasse kohta kerkima.

Täidis

  • Vahepeal sega kokku täidis – kohupiim, toorjuust, muna jasuhkur – lihtsalt sega need ühtlaseks.

Lõppakord

  • Jaga tainas 12 tükiks ning rulli need kõik mõnusateks keradeks.
  • Laota need küpsetuspaberiga kaetud plaadile ning vajuta iga kerakese keskele klaasi või tassiga süvend – mida suurema "augu" tekitada suudad, seda rohkem täidist ära mahub ja täidis on hea!
  • Pane igasse süvendisse kohupiimatäidis ning lisa maitse järgi vaarikamoosi ja/või karamellikastet.
  • Lase korpidel kerkida veel nii kaua kuni ahju 200 kraadini soojendatud saad ning küpseta neid seejärel umbes 20 minutit. Kui su korbid üheplaadi peale ära ei mahu (tõenäoliselt ei mahu), siis küpseta neid kahel plaadil ning vaheta need poole küpsemise peal omavahel ära.

Lisamärkused

Vedelikuna võid loomulikult kasutada ka tavalist piima või hoopis taimset piima. Sel korral oli mul kasutusel koor, kuna seda lihtsalt juhtus kodus olema ja see toimis kenasti.

Kommentaarid

  1. Jäta kommentaar

    Riin
    28. apr. 2020

    Apppi kui head! Poest on tõesti neid nüüd edaspidi mõtetu osta 😁
    Mina tegin sellised suuremad ja sain sellest kogusest 7 tk ja täidise lõpu sain ka ära süüa( mulle sobib 😁)!

Jäta kommentaar

.
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>