Kikerhernestega täidetud baklažaan
Täna on mul välja pakkuda üks väga mõnus täistaimne pearoog, mis kindlasti ka paadunud lihasööjaid ei nälga ega ükskõikseks ei jäta. Kui aus olla, siis mul üks kodune taimetoitlane kirtsutab baklažaani peale alati alguses nina, aga kuna süüa teen mina, siis minu sõna jäi peale ja täna olid menüüs just täidetud baklažaanipoolikud. Kui toit valmis, siis oli mure pigem selles, et neid oleks võinud rohkem olla, sest maitse kiideti absoluutselt imeliseks.
Baklažaaniga tasub sellel hetkel, kui neid õliga kokku määrida alati kiiresti tegutseda, sest seda on nad võimelised endasse imama liitrite kaupa. Tegelikult piisab aga kenasti ka teelusikatäiest, seega lihtsalt määri see väike kogus võimalikult kiiresti ühtlaselt baklažaanipoolikutele ning siis küpseta need mõnusalt pehmeks, aga mitte liiga pehmeks.
Täidises annavad mõnusalt maitset kurkum ja paprikapulber, aga kõik seob ühtseks tervikuks tomatikaste. Mina keetsin enda oma täna kokku 1 sibulast ja umbes 1 kilost tomatitest ning lasin sellel umbes tund aega madalal kuumusel podiseda. Tervet kastet ma muidugi baklažaanide täitmisel ära ei kasutanud vaid see saab lähipäevadel veel mitmes toidus särada. Kui sa aga tund aega kastet keeta ei viitsi, siis võta lihtsalt mõni ilma suhkruta keedetud purk poest.
Ja pähklivõid ära ka ära unusta ja ei pea kartma, et see liiga äratuntavaks jääb – pigem annab see juurde kreemisust ja pisut rasva. Lisaks baklažaanile ei maitse härra elukaaslasele ka pähklivõi, seega kui tema kiitis neid mõlemaid sisaldava toidu heaks, siis järelikult kummagi maitse liialt ei domineerinud.
- 2 keskmist baklažaani
- 1 tl õli
- 1 purk kikerherneid
- 1 vars rohelist sibulet
- 0,5 tl kurkumit
- 0,5 tl paprikapulbrit
- 1 tšillikaun
- 20 g pähklivõid
- 2 dl tomatikastet (mul oli ise keedetud, aga võid ka poest osta)
- Eelsoojenda ahi 200 kraadini.
- Lõika baklažaanid pikuti pooleks, määri kergelt õliga ning maitsesta soolaga. Küpseta umbes 20 minutit.
- Seejärel tõsta baklažaanid ahjust välja, lase sutsuke jahtuda ning siis kraabi neist pehme sisu välja proovides koored võimalikult terveks jätta.
- Haki baklažaanide sisu jämedalt ning lisa neile kõik ülejäänud koostisosad - kurnatud kikerherned, hakitud roheline sibul ning tšilli, maitseained, pähklivõi ning tomatikaste.
- Sega kõik kokku ning täida baklažaanikestad.
- Küpseta baklažaane ahjus veel umbes 10 minutit, kuni ka täidis mõnusalt soe on.
- * Kui soovid, siis võid kõige peale veel mõnda juustu riivida.
Merle
17. okt. 2018
Tundub midagi toitvat ja mõnusat..