Kevadiselt kerge redise-porgandi salat
Ma usun, et ma ei ole ainuke, kes hetkel oluliselt rohkem koduseid küpsetisi sööb, kui tavaliselt. Ja tegelikult, mis seal salata, on juba sutsu kõrini. Aga samas aega on ja ega see juuretisega croissantide retsept ennast ise valmis ei tee, eksole (mina pole ka veel päris valmis saanud seda – ükski sai söömata pole jäänud ja head on ka, aga päris croissanti nime need veel seni väärinud ei ole, seega selle retseptiga peate veel kannatama).
Igal juhul on selle tohutu küpsetamisega seoses mul kasvanud isu värske kraami järgi ja eile sai valmis meisterdatud üks värske salat porgandist, redisest ning minu trepipealse aia harvendamise tulemusest – sain sealt päris korraliku peotäie väikeseid rukola, vesikressi, tavalise salati ja tatsoilehekesi – ülejäänud taimed on tänulikud, et neil kasvamiseks rohkem ruumi on ning mina sain oma vitamiinivajaduse rahuldatud. Win-win!
Ülihästi sobiksid siia salatisse ka koriandrilehed, aga kuigi koriander mul täitsa kasvab, siis ma millegipärast ei ole selle kasvatamises kuigi edukas – lehed jäävad väikesed ja enne kui suureks kasvavad pigem kolletuvad ära – kellelgi on äkki soovitusi, kuidas koriander hästi kasvama saada? Äkki sel mingit teist mulda tarvis? Mingit spets väetist? Midagi kolmandat?
Mina sättisin salati kokku dolmadega, baklažaanikroketitega (mille retsepti ma ka väga tahaks jagada, aga ma eilse tulemusega ei olnud üldse rahul – ahjus ikka ei jää krõbedad, aga ma tahaks, et oleks tervislik JA hea, seega katsetused jätkuvad ka selles vallas), hummuse ning jogurtikastmega. Kui tunned, et siia oleks ka liha juurde vaja, siis usun, et näiteks lammas sobiks hästi.
Mina kasutasin salatis neid juurikaid, mis mul kodus olemas olid – porgand ning pikk valge redis. Kindlasti sobib ka värske kurk, nuikapsas, tavalised redised ja miks mitte ka värske varajane kapsas. Kõvasti annab juurde see, kui viitsid koorimis- või juustunoaga üliõhukesed viilud teha. Kui ei viitsi, siis katki pole muidugi midagi – tavalised noaga hakitud köögiviljad sobivad ka, aga tulemus pole lihtsalt nii õhuline.
Dukkah soovitan salatile peale raputada vahetult enne serveerimist – siis jääb see eriti mõnusalt krõmps! Dukkah retsepti ma pole siin eraldi välja kirjutanud, aga seda on ülilihtne ise teha selle retsepti järgi siin. Tõenäoliselt saab seda valmis seguna ka kuskilt osta, kuigi kiire googeldus ei andnud mulle hetkel tulemusi – äkki peaks ise müüma hakkama 🙂
Aga retsepti juurde nüüd! Sain oma uue retseptividina ka üleni ära tõlgitud ja olen sellega ise täitsa rahul – ma loodan, et on ka lugejatele mõnus formaat!
Kevadiselt kerge redise-porgandi salat
Vaja läheb
- 1 suurem porgand
- 1 väiksem daikon
- 3 spl dukkah maitseainesegu
- 1 spl head oliiviõli
- 1 tl sidrunimahla
- Peotäis värskeid salatilehti
- Tibake soola
Kuidas?
- Koori ning viiluta köögiviljad. Mina tegin porgandid õhukesteks ratasteks ning redisest tõmbasin koorimisnoaga pikad laastud.
- Sega kastmeks kokku oliiviõli ning sidrunimahl. Lisa ka tibake soola, aga mitte liiga palju, sest dukkah sees on ka soola – saad pärast vajadusel juurde lisada.
- Säti viilutatud köögiviljad taldrikule ning sega kastmega kergelt läbi. Raputa peale maitseainesegu ning kõige peale värsked õrnad salatilehed. Naudi kohe!
Ole esimene, kes kommenteerib