Juuretisega sai
Update 29.04.2020 – tegin just üle mitme aasta grammipealt järge ajades sama retsepti (muidu teen tunde järgi) ja küpsetasin kahel meetodil – ahjuplaadil, nagu ka siin kirjas on ning malmpotis. Mõlemad töökäigud on mu Instagrami highlightide alla salvestatud 😉
Nii umbes pool tundi tagasi võtsin kaks pätsi saia ahjust välja ja üks neist sai just praegu otsa, seega ma usun, et nüüd on selleks retseptiks õige aeg. Olen naturaalse juuretisega saia nüüd viis korda teinud ja kuigi juba esimene sats maitses väga hästi, ei julgenud kohe retsepti üles panna – muidu veel tuleb töö käigus mingi viga välja ja siis kõik sajad inimesed, kes retsepti järgi ise algusest peale juuretist teevad ja sellele tunde ja tunde kulutavad, saavad kurjaks, eksole 🙂
Ilma pärmita täitsa algusest peale saia tegemine on esimesel korral paras jändamine. Ise juuretise tegemiseks läheb pea nädal aega, aga minu jaoks oli see täiesti seda väärt. Tulemuseks on tõeliselt maitsev, krõbeda-krõbeda koorikuga ja kõige paremas mõttes sõltuvust tekitav sai.
Naturaalse juuretisega tehtud sai, inglise keeles kutsutakse seda sourdough, on tehtud ainult jahust, veest ja soolast. Lisaks sellele, et see lihtsalt maitseb mulle võrreldes tavalise, pärmiga tehtud saiaga, rohkem on see väidetavalt ka madalama glükeemilise indeksiga ehk tõstab veresuhkrut aeglasemalt ning mõned uuringud tõestavad isegi seda, et gluteenitalumatud inimesed seedivad naturaalse juuretisega tehtud saia paremini. Teadlane ma ei ole ja õnneks ei ole mul ka ühtki toidutalumatust, seega ma ei oska neid fakte kinnitada ega ka ümber lükata, aga tundub igati loogiline, et ainult naturaalseid koostisosi kasutades on tulemus tervislikum.
Tänane saiapäts sai otsa ainult koos võiga, aga üheks minu kõige lemmikumaks hommikusöögiks on seesama sai koos avokaado, koriandri, chilli ja laimiga. Niiiiiii hea!
- 100 g jahu
- 100 g vett
- Sega omavahel 20 g jahu ja 20 g vett.
- Kata kauss toidukilega ning jäta ühtlasele toatemperatuurile 24 tunniks seisma.
- Võimalik, et näed juba pinnale kerkivaid mulle, aga kui mitte, siis pole ka hullu.
- Kaalu välja 20 g jahu ning 20 g vett.
- Lisa mõlemad juuretisele, sega ühtlaseks taignaks, kata kauss toidukilega ning jäta 24 tunniks seisma.
- Nüüd peaksid juba kindlasti taigna pinnale kerkivaid mulle märkama.
- Kaalu välja 20 g jahu ja 20 g vett.
- Sega mõlemad taas taignaga ühtlaseks, kata kauss toidukilega ning jäta 24 tunniks seisma.
- Nüüdseks peaks segu juba vahutama, kerkinud olema ning hapukalt lõhnama.
- Lisa jälle 20 g vett ning 20 g jahu, sega hoogsalt läbi ning jäta toidukilega kaetult 24 tunniks seisma.
- Kui segu on mõnusalt vahutav ning lõhnab väga hapult, siis on juuretis valmis ning võid hakata saia küpsetama. Kui mitte, siis lisa veel 20 g vett ja 20 g jahu ning jäta segu veel üheks päevaks seisma.
- Iga päev sa ilmselt saia ei küpseta, eks. Vahepeal hoia juuretist kaetuna külmkapis ning võta see paar päeva enne seda kui küpsetada plaanid välja.
- "Toida" juuretist kahe päeva jooksul enne küpsetama hakkamist jälle võrdse koguse jahu ja veega - nii muudad selle taas aktiivseks.
- Väidetavalt saab juuretist pikemaajaliseks säilitamiseks ka kuivatada, aga kuna ma seda ise veel proovinud ei ole, siis hetkel ei julge siin instruktsioone anda.
- 2 spl juuretist
- 75 g jahu
- 75 g vett
- 475 g vett
- 700 g jahu
- 20 g soola lahustatud 50 g vees
- Sega aktiivne juuretis vee ning jahuga, kata kauss toidukilega ning jäta umbes 12 tunniks toatemperatuuril seisma.
- Kui taigna pealispind mullitab, siis on see kasutamiseks valmis. Lahusta see 475 g vees. Kui mõned tükid sisse jäävad, siis sellest pole hullu.
- Sega samasse kaussi 700 g jahu ning sega, kuni kogu jahu on vedelikuga seotud ning saad üsna vedela-tükilise taigna.
- Kata kauss ning lase taignal vähemalt pool ja kuni neli tundi puhata.
- Kalla lahustatud sool taignale ning sega see käte abil taigna sisse.
- Järgneva kahe ja poole tunni jooksul pead iga poole tunni tagant taigna kokku voltima. Selleks võta taigna ühest äärest kinni, venita see pikemaks ning tõsta see teise taignapoole peale. Tee seda igast neljast küljest. Seejärel lase taignal 30 minutit puhata ning korda nii voltimist kokku kuus korda. Alguses on taigen väga "lõtv" aga muutub iga voltimise korraga tihedamaks. Kindlasti märkad ka vahepeal tekkivaid suuri mulle.
- Viimase voltimise järel lase taignal 30-60 minutit puhata kuni see näeb kergelt paisunud välja. Igaks juhuks mainin, et pärmiga kergitamisele sarnast efekti juuretisega ei saa ehk taigna kahekordistumist ei tasu oodata.
- Kata laud kergelt jahuga ning kalluta taigen ettevaatlikult kausist välja. Ole ettevaatlik, et sa taignast liigselt õhku välja ei suruks. Jaga taigen kaabitsaga kaheks ning vormi ringikujulised pätsid. Kõige lihtsam on seda teha nii, et libistad kaabitsa taigna alla, ning siis liigutad seda ülespoole tõmmates ringikujuliselt vasakule ning kordad sarnast liigutust mõned korrad. Kui kaabits taigna külge kleepub, siis lisa pisut jahu.
- Jäta pätsid umbes pooleks tunniks lauale puhkama.
- Vahepeal kata kaks korvi, kaussi või sõela puhaste köögirätikute või mitmekordse marliga ning hõõru need korralikult jahuga sisse, et taigen nende külge kinni ei jääks.
- Raputa taignapätsidele pisut jahu ning keera need taignakaabitsa abil tagurpidi nii, et kleepuv pool on nüüd pealpool ning jahune pool laual. Voldi taigen ettevaatlikult veel kord nii, nagu enne, venitades taigent ning tõstes selle üle teise poole. Seejärel kasuta jahuseid käsi ning vormi ettevaatlikult ringikujulised pätsid, aga ole iga tegevusega ettevaatlik, et õhku välja ei suruks.
- Saadud pätsid raputa julgelt jahuga üle ning tõsta need seejärel ettevalmistatud kergitusnõudesse nii, et need on tagurpidi ehk kokkuvolditud pool jääb üles.
- Pane kergitusnõud kilekottidesse ning lase toatemperatuuri 3-4 tundi kerkida. Kui selleks hetkeks juba väsinud oled ja kohe küpsetama hakata ei viitsi, siis võid pätsid ka külmkappi tõsta ning 12-15 tunniks sinna "unustada".
- Kuumuta ahi maksimumini (minu ahju puhul on kõige suurem number 250 kraadi, aga sellest saab nuppu veel pisut kaugemale keerata ja seda ma ka tegin). Pane ahju põhja vett täis küpsetusvorm, et tekitada niiskem keskkond.
- Kalluta pätsid ettevaatlikult ahjuplaadile ning lõika neile väga terava noaga meelepärane muster.
- Pane ahjuplaat ahju ning alanda kuumus koheselt 230 kraadini ning küpseta 25 minutit.
- Seejärel alanda ahju kuumus 200 kraadini ning küpseta veel 25-30 minutit kuni koorik on üsna tume ja krõbe.
- Tõsta saiad ahjust välja ning ideaalses maailmas lase enne lahti lõikamist maha jahtuda, kuid tegelikult juhtub niikuinii see, et tahad kohe soojale saiale võid määrida 🙂
Kristi
1. dets. 2016
9. Vahepeal kata kaks korvi, kaussi või sõela puhaste köögirätikute või mitmekordse marliga ning hõõru need korralikult jahuga sisse, et taigen nende külge kinni ei jääks. Palun selgita seda rohkem. Miks sa katteratid jahuseks teed? Voi sain valesti aru? Natuke segane selgitus. Ja kas ahju pannes paned nad vormi sisse voi litsalt ahjuplaadile? Ette tanades!
kadri
1. dets. 2016
Rätid peavadjahused olema, sest muidu jääb taigen nende külge lihtsalt kinni. Seega jahu soovitaksin lisada pigem rohkem kui vähem 🙂
Ja siin postituses kirjeldatud temperatuuridega olen lihtsalt tavalise ahjuplaadi peal küpsetanud. Tegelikult saab ka malmpoti sees küpsetada, kui see sul juhuslikult olemas on. Selleks aja ahi koos malmpotiga nii kuumaks, kui võimalik, siis pane päts juba kuuma malmpotti ja küpsetakaane all 250 kraadi juures 20 minutit, seejärel 230 kraadi juures veel 10 minutit ja siis ilma kaaneta veel 10-15 minutit.
Mari
29. juuni 2020
Tere!
Kas saia võiks teha ka tatrajahuga?
kadri
30. juuni 2020
Hei, Mari!
Ütlen ausalt – proovinud ei ole, aga olen üsna kindel, et see ei toimi, sest tatras pole gluteeni, mis saia kergitada suudaks.
Kui katsetad, siis anna märku 😉
Mari
7. juuli 2020
Aitäh vastuse eest Kadri! Ma pigem ei viitsi siis mässama hakata. Kas Saan õigesti aru, et põhimõtteliselt toimib see retsept ainult nisujahuga?
kadri
7. juuli 2020
Just eelmisel nädalal kasutasin sama juuretist nii, et pool jahu oli rukkijahu ja see kerkis kenasti, aga seda tegin ikka leivavormis, mitte lahtise pätsina ning see küll kerkis kenasti. Aga ma kardan ikkagi, et tatrajahu ei kerki nii…
Kaia
10. märts 2021
Aitähh, aitähh, Kadri!!! Tänu sinu üksikasjalikule kirjeldusele, sain tehtud oma esimesed 2 saianunnut! 🤗
kadri
17. märts 2021
Vahva! Head nautimist!
Keit
20. märts 2021
Tere! Otsustasin ka siis proovida. Täna neljas päev. 2. ja 3-ndal päeval nägin aktiivsust, mulle, natuke nagu oleks nö vahutanud. Täna ei ole veel vett/jahu juurde lisanud – teen seda hiljem, kuid aktiivsus ja mulljd on kadunud. Juuretis on pigem vedel ja suht sellise hapu lõhnaga 🤔 Kas see on normaalne või on midagi juhtunud mu lapsukesega? Juuretis ei ole vahepeal anumat/temperatuuri vms vahetanud.
kadri
3. apr. 2021
Hapu lõhn juuretise puhul on hea, aga soovitan edasi toita. Ja kui nädalaga ikka tundub, et ei saa asja, siis uuesti alustada 🙂
Aive
24. jaan. 2022
Segasin hommikul juurde 475g vett ja 700g jahu aga vedel ja tükiline küll ei jäänud,kas tegin midagi valesti?
kadri
23. veebr. 2022
Ilma ise nägemata on muidugi raske midagi arvata, aga ma ise teeks ülejäänud sammud läbi ja siis saab selgeks, kas klappis. Ilmselt klappis ka ilma tükkideta! 🙂
Riina
21. mai 2022
Hei! Vaatan seda retsepti, punkt 1 all ikkagi peaks olema, sega juuretis jahu ja veega, mitte sega tainas? Tainast ju polegi veel?
kadri
21. mai 2022
No pooltainas? Eeltainas? Jahu ja veega segatud juuretis? Poteito potaato 🙂 Ükstapuha, kuidas nimetada, põhiline, et valmis saab 🙂
Kadri
21. mai 2023
Tegin gluteenivaba jahuseguga, usun, et kerkis kenasti. Tegin gaasilise veega, kuskilt lugesin, et aitab hapnemisele kaasa. Aga mul oli pigem see probleem, et saiad ei küpsenud ära kenasti. Kas oskad mõelda, millest see tuli? (need olid mu esimesed saiad küpsetada ja möllata ÜLDSE mu elus)
kadri
21. mai 2023
Hei! Oi vat see on raske küsimus, sest gluteen ju sisuliselt ongi see, mis kerkib, seega gluteenivaba jahu kohta ma kahjuks ei oska kommenteerida.
Kui tooreks jäid, siis muidugi võiks olla esimene lahendus lihtsalt kauem küpsetada… Ahjud ka erinevad, seega kui hästi kerkis, siis ma soovitakski lihtsalt küpsetusaja ja temperatuuriga mängida.
Hanna
4. märts 2024
Tere!
See on küll vana postitus aga ehk on võimalik vastus saada. 🙂 Juuretise 3.s päev- juuretis muutus vesiseks (vesine kiht tuli peale, lõhn hapukas), miks? Enne 3nda päeva 20gr jahu ja 20gr vett oli see ilus, kohev, mullitav. Olin juba nii õnnelik, et hakkab toimima. Kas saan ikka õigesti aru, et valmisolevale juuretise kogusele lisan need kogused (20+20)? Olen näinud mujal retseptides, et ka juuretist peaks võtma sel juhul nt 20gr, mitte kogu kogust? Aitäh vastuse eest.
kadri
4. märts 2024
Ma ise tegelikult teen täpselt nii, et võrdselt panen jahu/vett samasse juuretisepurki asemele ja midagi ära ei kalla. Valdav osa retsepte tõesti käsib võrdeelt juuretist/vett/jahu panna, aga ma üldse ei kannata toidu ära viskamist ning mul on ka lihtsalt lisatoit ilma igasuguse ülejäägi eemaldamiseta toiminud juba pea 10 aastat.
Võid katsetamise mõttes proovida, mis saab siis, kui rohkem vett/jahu lisad (kogused on nii väikesed, et saad ülejäänud juuretise pärast kasvõi pannkoogitaignasse segada.
Väga palju sõltub ka toatemperatuurist ning miljonist muust asjast. Täna hommikul toidetud juuretis oli juba näiteks 6 tundi peale toitmist “tippvormis” kuigi tavaliselt kulub selleks 12 tundi jne. Katsetamise värk!
Kokkuvõtvalt – ära anna alla ja kui juuretis tõesti ise ei õnnestu, siis anna märku – Tallinnas saan jagada!
Signe
24. märts 2017
Enne juuretisega mässama hakkamist küsin,kas sai saab hapuka või mõne muu tavasaiast erineva maitsega ? Teen alati hapuleiba ja prooviks nüüd ka saiaga.
kadri
25. märts 2017
Hapum on tavalisest saiast kindlasti, aga mitte otseselt hapu. Tavasaiast erinev kindlasti – sutsu tihkem ja minu jaoks kõige olulisem – krõbeda koorikuga.
Kaidi
5. sept. 2023
Kas need esimesed 5 päeva, kui juuretist teen, tuleb see kauss hoida toatemperatuuril?
Kas see juuretise hakatis peaks lõhnama meeldivalt hapult? Ma olen kolmanda päeva juures, juuretis mullitab kenasti, aga haiseb suht halvasti. Kas nii peabki, või on midagi nihu läinud?
kadri
6. sept. 2023
Mõnusat katsetamist! Toatemperatuuril jah!
Väga haövasti see nüüd lõhnata ei tohiks, aga ilmselt see on maitse asi. Ma soovitaks siiski sellega edasi minna, mullitamine on oluline ja hea märk.
Ettehoiatus ka, et vahel esimesed paar küpsetuskorda ei pruugi õnnestuda, aga soovitan ka mitte alla anda, sest lõpptulemus on kindlasti seda väärt!
Võtan selle peale nüüd just järgmise viilu hommikul ahjust tulnud saia 🙂
Edu sulle!
Iina
27. okt. 2017
Tere. Olen juuretisega saia ammu juba plaaninud teha. Sinul on väga hästi õnnestunud 🙂
On sul jahude osas soovitusi?
kadri
27. okt. 2017
Hei! Ma olen kasutanud täitsa tavalist nisujahu, Kalewi oma. Hoiatan ette – alguses peab kannatlik olema, sest juuretis vajab harjumist (ei oska teaduslikult seletada, aga igal juhul saab juuretis iga korraga jõudu juurde). Ja soovitan see kindlasti käsile võtta – see krõbe koorik on lihtsalt ülimõnus!
Terje
5. nov. 2020
Tere
Tahtsin jahude osas kommenteerida, et kel on tainas löts ja ei saa voltimise ajal tugevust, siis jahuvslik on 1 oluline komponent. Sai tahab kõrge valgusisaldusega nisujahu. Ma ei ela Eestis, aga tean, et Kalewi nisujahu 550 on Eesti nisu/jahu puhul väga hea valgu %ga: 13,41 g 100 g jahu kohta. Jahu ostes (just saia tegemiseks) tasub vaadata valgu hulka jahus ja nr 550. Selle konkreetne retsept ei ole ülemäära kõrge veesisaldusega, üldiselt peaks hea juuretise ja jahuga saama kenasti vormi hoidva tainapalli ka algaja tegija.
kadri
10. nov. 2020
Aitäh kommentaari eest! Jutt täitsa õige 🙂
Iina
28. okt. 2017
Aitäh.
Jah, ma ka ei oska seletada aga leivajuuretisega kogesin seda, et saabki muudkui väge juurde.
Tanel
11. veebr. 2018
Tere!
Küpsetasin esimese juuretisesaia ja mis siin salata, see läks aia taha 🙂 Ühesõnaga, juuretise valmistasin nii nagu retseptis kirjas, küpsetamise päeval samuti, kuid taigen jäi kuidagi vedel ning peale kergitamist kergitusnõudes (taigen ei kerkinud absoluutselt) valasin taigna ahjuplaadile ning ei saanud saiakujulisi pätse, vaid pigem midagi lavaši taolist, kuna taigen oli nii vedel, siis ei hoidnud ta oma vormi. Loodan, et asi oli juuretises ja järgmine kord on parem, kuid kas Sa soovitaksid jahu lisada, et vältida taigna vedelust?
kadri
12. veebr. 2018
Hei!
Jaa – pane kindlasti jahu juurde. Just eile küpsetasin ise ka ja pidin ka ise pea detsiliitri juurde raputama. Erinevat jahud käituvad väga erinevalt ja isegi täpselt sama tootja ühesugustes pakkides olevad jahud on erinevates partiides erinevad. Ja juuretis saab järgmiste kordadega jõudu ainult juurde, seega ära alla kindlasti anna 🙂
(Ja loodetavasti see lavashitaoline asi maitses vähemalt hästi :))
Tanel
12. veebr. 2018
Tainas ei kerki üldse. Kas viga võib olla juuretises?
Kaire
7. juuli 2020
Tervitus!
Ma olen nüüd vist kuuendat korda tegemas Sinu retsepti järgi ja enamused korrad on väga kenasti õnnestunud:) Eelmisel korral ei kerkinud nii hästi, kuna viivitasin kergitusnõusse panemisega ja tainas jõudis enne ära kerkida:)
Igaljuhul minul juhend ja retsept töötab kenasti, juuretis Ljuda (olen kuulnud kui annad talle nime siis ta koduneb kiiremini 😉 ) kogub kenasti tuure!
Edu kõigile katsetajatele ja loen huviga blogi!
Päikest!
kadri
7. juuli 2020
Hei!
Aitäh tagasiside eest! Mul endal ka kusjuures viimasel ajal paar korda tiba untsu läinud, sest palavaga toimuvad kõik protsessid mitu korda kiiremini 🙂 Samas söömata pole ikkagi ükski päts jäänud! 😀
Soovin Ljudale pikka iga ja vahvaid seiklusi!
Tanel
12. veebr. 2018
Jaa, maitsev ta oli. 😊 Kui leivajuuretisel võetakse juuretisepojaks alati taignast üks peotäis, siis saia puhul jääb lihtsalt see juuretis järgi (külmkappi uut korda ootama), mida turgutatud oli 20g jahu – ja veega?
kadri
13. veebr. 2018
Just nii. Ja see juuretis saab iga korraga jõudu juurde. Minu oma vähemalt küll. Praeguseks umbes poolteist aastat sama juuretisega vastu pidanud ja aina paremaks läheb. Vahepeal kui küpsetamises väha pikemad pausid sisse jäävad, siis proovin nii nädala tagant 3-4 päeva järjest lihtsalt “toita” juuretist. Koguseid enam väga ei mõõdagi, tunde järgi jahu ja vett sutsu juurde paar päeva järjest, kuni juuretis mõnusalt mullitama hakkab.
Tanel
14. veebr. 2018
Selge. Loodan, siis ka, et minu juuretis kogub jõudu juurde. Teine katsetus oli juba natuke parem, kuigi mitte oluliselt. Alla ei kavatse veel anda. 🙂
kadri
15. veebr. 2018
Väga õige – ära anna alla jah, ja ausaõna ajaga läheb paremaks! 🙂
Eline
13. mai 2020
Kas saia võiks teha ka nt leiva vormis? Kas siis peaks midagi teisiti tegema?
kadri
13. mai 2020
Kindlasti võib, aga siis see kindlasti ei jää nii krõbe.
Paar korda, kui ise olen jahu kogusega puusse pannud (ma ammu enam ei mõõda kogust ja tavaliselt tunde järgi klapib, aga vahel läheb untsu ka) ja tainas liiga vedel on saanud, siis olen teinud ka vormis – maitse on ikka imeline, aga krõbedusest jääb minu jaoks puudu.
Ene
6. juuli 2018
Küsimus selline, et millises nõus – mis materjalist nõus Sa juuretist külmkapis hoiad ja millega katad – kas õhukindlalt võib või paned kile peale või mis see on millega katad. Aitäh
kadri
9. juuli 2018
Hei! Saime juba FB-s asjad arutatud, aga teistele ka teadmiseks, et plastikust hoiukarbiga ja kaas on säilitamise ajal kinni 🙂
Janne
6. dets. 2019
Tere. Otsustasin ka proovida juuretisega saia. Sain saia juuretise. Nüüd tekkis küsimus kuidas ma sellega edasi toimetan? Millal võtan sealt ära osa mille panen järgmise saia tegemise ootele?
kadri
30. dets. 2019
Hei, Janne!
Retseptis kirjas ka, aga siis kui juuretist piisavalt palju toidetud on ning saia küpsetamiseks läheb, siis võtadki lihtsalt saia tegemiseks vajaliku koguse juuretist ning ülejäänu paned külmkappi uut küpsetuskorda ootama 🙂
Katrin
25. okt. 2020
Tere. Alustasinbka saia teoga aga huvitaval kombel minu taigen saia tegemise hommikul ei jäänud vedelam kui ma jahu ja vee lisasin, kas pean vett siis juurde lisama🤔?
kadri
26. okt. 2020
Hmm… seda on raske hinnata ilma ise tainast nägemata, aga kuna ma juba aastaid küpsetan ilma kaalumata ja täitsa tunde järgi on mul õnnestunud nii vedelamaid kui ka paksemaid taignaid teha ning kõik saiad on ära söödud. Ma loodan, et sul läks sama hästi 😉
Karmen
11. dets. 2019
Olen palju pärmitaignast tooteid teinyd,aga sellega ma hakkamaei saa.Lihtsalt üliebamugav tegemine ja tulemus mingi plönn.Silmaga näha,et jahu vajaks see retsept hulga rohkem kui retsept ette näeb.Hetkel ei tea veel kas üritan veel või ei.
kadri
30. dets. 2019
Vajab ainult natuke harjutamist ja juuretis muutub iga korraga ‘jõulisemaks’.
Minu juuretis praeguseks ca 3 aastat vana ja viimastel kordadel on sai pea kahekordseks kerkinud. Minu jaoks vaeva väärt, aga lihtsalt pärmiga tehes saab kindlasti kiirema tulemuse! 🙂
Agnes
4. jaan. 2020
Tere. Mul siiski tekkis küsimus, et miks leivajuuretis algatuseks ei sobi?
kadri
9. jaan. 2020
Hei!
Võib täitsa katsetada, ise ei oleks selle peale tulnudki, sest jahu ju hoopis teine, aga katsetada kindlasti võib 🙂
Neti
25. dets. 2020
Mina alustasin leivajuuretisest:) Järgmisel korral üritasin nädal aega järjest toita juuretist lihtsalt iga päev nisujahuga, võtsin igal korral osa välja ja nii vaikselt saigi sellest saiajuuretis:)
Ketter
2. okt. 2021
Mina teen saia nt leivajuuretisega. Vaheldumisi küpsetan leiba ja saia. Vahepeal toidan juuretist. Saab väga maitsev.
Anna
7. jaan. 2020
Alustan nüüd saia tegemist selle retsepti járgi. juuretis valmis kuigi sisetunne ütleb,et esimene nn partii làheb aia taha,oleks siiski üks küsimus. Kas hapu lõhn on normaalne selle saia taigna tegemisel? Et siis lôpuni välja hapu lõhn küljes?
kadri
9. jaan. 2020
Jõudu tööle!
Esimesed paar korda võivad natuke aia taha minna tõesti just kerkimise poolest. Samuti võib jahu lisamisel üsna sisetunnet usaldada – mõnda jahu kulub oluliselt rohkem.
Hapu lõhn on normaalne. Ekraani kaudu täpselt lõhna hinnata on keeruline, aga juuretis ongi hapu lõhnaga ja nii ka sellega küpsetatud sai.
Eline
6. juuni 2020
Leiva juuretis sobis algatuseks väga hästi. See kogus teist jahu on nii väike, et väga ei mõjuta. Järgmiseks korraks on juba nisujahuga juuretis. Saab juba esimesel korral hästi kerkinud saia.
Lii
24. jaan. 2020
Mina alustasin leivajuuretisega ja tulemus oli täitsa hea, kerkia ilusti ja maitse oli väga hea. Eelmisel õhtul võtain leiva juuretist ja panin sinna juurde 75g vett ja 75g jahu järgmisel päeval alustasin saia tegemisega. Jahu paneks ka mina ōige tibake juurde.
kadri
27. jaan. 2020
Oh, see on küll hea info!
Lauri
27. jaan. 2020
Tere, Kadri! Mina tahtsin ainult öelda Sulle SUUR AITÄH, et seda blogi pead ja soovin Sulle edu! Nii tore, et on olemas häid inimesi, kes teevad võimalikuks selle, et väärtuslik info on internetis olemas ja teistele kasutamiseks. Tänud ja edu Sulle!
kadri
27. jaan. 2020
Aitäh heade sõnade eest! Just nende nimel ma siia kirjutangi! 🙂
siret
20. apr. 2020
Hei! Mul mure juuretisega. Täna juba 4 päev ja toitsin ka juuretist, aga ainult mõned üksikud mullid on🙁 mis viga võib olla? Miks ei taha käima minna?
kadri
21. apr. 2020
Võib-olla sul on kodus jahedam, kui mul on?
Igaks juhuks kordan üle, et natuke õhku peaks ka juuretiseni jõudma ja kannatust tasub kõvasti varuda. Mõne päeva pärast kindlasti juba “käib” 😉
Maarika
16. veebr. 2020
Plaanin hapusaia tegemise ette võtta, aga mul on küsimus jahu kohta – kas sobib ka täistera speltanisujahu? Tavalise valge jahuga pole ammu midagi teinud ja ei tahaks ka…
kadri
18. veebr. 2020
Ma ei ole katsetanud sellega, seega kahjuks ei oska nõu anda. Kui katsetatud, siis anna palun märku, et edaspidi teaksin 😉
Veikko
3. apr. 2020
Küpsetamise puhul kasutada võid ükskõik mis jahu. Kõige parema tulemuse saab kui on otse möldrilt saadud jahud, mida ei ole valgendatud. Youtube’st leiab erinevaid retsepte.
Helen
20. märts 2020
Kas täistera kaerajahuga olete katsetanud?
kadri
20. märts 2020
Ei ole katsetanud, see sai on üks ja ainus asi, mille puhul ma valgele nisujahule kindlaks olen jäänud 🙂
Teele
25. märts 2020
Millises etapis ma panen osa juuretisest kõrvale järgmiseks korraks?
kadri
26. märts 2020
Hei, Teele!
Retseptis kirjas ka, aga siis kui juuretist piisavalt palju toidetud on ning saia küpsetamiseks läheb, siis võtadki lihtsalt saia tegemiseks vajaliku koguse juuretist ning ülejäänu paned külmkappi uut küpsetuskorda ootama 🙂
Keiu
30. märts 2020
Tere! Tänud retsepti eest. Mina tegin ka rukkijuuretisega ja toimis väga hästi. Jahukogus sobis mulle väga hästi, pigem paksem tuli kui vedel, aga lõpptulemus oli suurepärane. Ühe pätsi viisin prantslastest sõpradele, kes pistsid selle rekordmahuga pintslisse, ja mu kaheaastane, kes muidu koorikuga saia ei söö, sõi viilu viilu järel ja nohises rahulolevalt. Kuju poolest vormisin mina enda oma pigem ciabattaks, laisa inimese värk 🙂
Küsida tahtsin aga seda, et kui pätsid pärast kergitamist külma panna, kui palju varem enne küpsetama hakkamist peaks nad välja võtma ja kas peab natuke uuesti kergitama või ei?
kadri
30. märts 2020
Ooo, seda on äge kuulda, et rukkijuuretisega ka toimib.
Ma vist nii ei olegi teinud, et kõigepealt kergitan ja siis külma panen. Aga olen vahel teinud nii (kui ei jõua õhtul küpsetada näiteks), et panengi hoopis külmkappi kerkima terveks ööks ja siis olen tunnikese enne küpsetamist välja võtnud. Kusjuures maitse saab nii isegi “sügavam”.
Maiu
1. apr. 2020
Aga mis juhutub, kui ma kogu selle juuretise tainasse panen? Uue juuretise saab ju tainast võtta küpsetamise päeval nagu leiba tehes? Või see ei sobi?
kadri
2. apr. 2020
Vat ei oska öelda. Eeldatavasti midagi hirmsat ikka ei juhtu, aga ma ei ole kuulnud, et saiataignaga nii tehaks. Ilmselt asi osaliselt selles, et kui osa juuretist alles jätta, siis see muutub iga korraga tugevamaks ja saab jõudu juurde. Taignast uut “poega” võttes äkki lahjendatakse liiga ära. Ei ole spetsiaalselt uurinud ega ka katseanud, aga kui järgi proovite, siis andke märku 😉
Kalev
4. apr. 2020
Mingit maalt tundub juba ciabatta tegemise moodi. Ainult vahe on juuretise tegemises,mitte ei kasuta pärmi.
Aga nüüd lähebki prooviks leiva juuretis saia tegemisel 🙂
kadri
5. apr. 2020
Juba on proovitud ka leivajuuretisega ja on väidetavalt toiminud. Palju edu! 🙂
Gertu
8. apr. 2020
Kas küpsetad pöördõhu režiimil või ülevalt-alt režiimil?
kadri
9. apr. 2020
Viimasel ajal küpsetan üldse malmpotis (ühes eelmises kommentaaris kirjeldan), aga kui ilma potita, siis tavalisel režiimil, mitte pöördõhuga.
Liis
19. apr. 2020
Kas saiateost mõnda vahepealset pilti oleks võimalik lisada, kui järgmine kord teed? Olen ise üsna algaja selles osas ja siis on keeruline sisetunde järgi nt jahukogust vaadata. Pildi pealt saaks ehk taigna paksust/vedelust vaadata ja ehk ka voltimisest veidi paremini aru saada 🙂
kadri
19. apr. 2020
Ma hetkel just panin juuretise külmkappi, sest viimase kuu aja jooksul olen vist 10 korda saia teinud ja see ei mõju tasakaalustatud toitumisele enam kuigi hästi, aga jätan järgmiseks korraks meelde 😉
KadriS
20. apr. 2020
Tere! Mis võib valesti olla, kui koorik liiga kõva on?
kadri
21. apr. 2020
Loogika ütleb, et kas liiga palju jahu või siis hoopis liiga kaua küpsetamist.
Aga koorik muidugi ongi palju kõvem, kui tavaliselt saial – minu jaoks kõige parem osa tervest saiast 🙂
KadriS
21. apr. 2020
Aitäh! Võimalik, et oli liiga kaua. See krõbedus ongi mõnus, aga mõni koht pidi peaaegu isegi noale täkke tegema. Tegin pisihapusaia. 😆
kadri
22. apr. 2020
Väikseid tasub ilmselt tõesti mõnevõrra vähem küpsetada. Katsetamise värk 😉
Riin
7. mai 2024
Proovisin ka seda retsepti. Juhtus ka juuretisega see, et pealt läks vesiseks aga segasin ära ja vaatasin, et nagu võiks olla õige asi. Proovisin ja tegin lõpuni. Saia maitse väga hea. Koorik ülikõva isegi veevanniga mis ahju panin, kuid kui saiad panna kilekotti, läheb kooril pealt pehmemaks.
kadri
19. mai 2024
Vahva! Pehmema kooriku saab, kui on olemas malmist ahjupott – siis saab küpsetada maksimaalselt eelkuumutatud potis (minu ahju puhul 300 kraadini kuumutatud) 250 kraadi juures 25 minutit ja siis ilma kaaneta veel 20-25 minutit. Aga mulle endale muidugi väga krõbe koorik väga meeldib 🙂
Mati
25. apr. 2020
Küsiks, kas see sai saab selline nagu lõuna Euroopas, ka Ukrainas, müüdav nisuleib, mis tundub olema ka hapukas ja juuretisega tehtud. Mulle maitseb selline leib või sai väga ja huvitaks kas õnnestub ise ka taolist teha. Usun, et jahust sõltub ka palju. Vene ajal töötas mu isa teraviljakombinaadis ja ta rääkis, et Eestis kasvatatud nisust tehtud jahu leivakombinaadid saia tegemiseks ei kasutanud, sest selles oli liiga vähe liimainet. Oli vaja soojemas, päikeselisemas kliimas kasvanud nisust tehtud jahu.
kadri
25. apr. 2020
Kuna mul endal pole olnud võimalust sealset leiba proovida, siis ei oska kahjuks öelda, aga enamasti küpsetan saia täitsa eestis kasvanud nisust tehtud jahust. Sisu on natuke hapukas ja koorik mõnusalt krõbe. Soovitan katsetada! 🙂
Siret
25. apr. 2020
Sain saiad küpsetatud, tulid IMELISED!!! Aga küss, minu starter on nüüd paar päeva külmikus olnud aga tahaks veel saia küpsetada. Kas enne toitmist peaks hoidma mingiaeg teda toatemperatuuril? Või lisan kohe jahu ja vett? 🙂
kadri
25. apr. 2020
Megaäge kuulda, et õnnestus ja tundub, et kohe esimesl korral? 🙂
Ma ise hakkan kohe toitma pärast külmkapist välja võtmist ja toimib kenasti 😉
Eda
26. apr. 2020
Tegin siinse õpetuse järgi aga kasutasin leivajuuretist ja täistera nisujahu ja õnnestus suurepäraselt 🙂
kadri
29. apr. 2020
Super! Aitäh tagasiside eest!
Liia
5. mai 2020
Tere,
Küpsetasin esimesed saiad ja väga head tulid! Nüüd tekkis küsimus, kui jätan pätsid 12 tunniks külmkappi kas välja võttes võib kohe ahju panna?
kadri
6. mai 2020
Hei!
Ma olen nii teinud, et olen võtnud pätsid külmkapist välja siis, kui ahi soojenema läheb. Tundide viisi kergitama kindlasti ei pea.
Siret
28. apr. 2020
Jaa kohe esimesel korral. Ma ise imestasin ka, see retsept töötab 100%! Fantastilised saiad! Seekord plaanis küpsetada 4🙊
kadri
29. apr. 2020
Super! Mul on hea meel, et kõik õnnestus. Kusjuures juuretis saab ajaga jõudu juurde, seega järgmised saiad tulevad veeeeel paremad! 🙂
KM
4. mai 2020
Tere! Hea meelega katsetaksin juuretise tegemist, kuid kas toidukilele oleks juuretise katmisel ka muu alternatiiv? Näiteks köögirätik, kaas kausile või vahariie. Ei tahaks toidukile ekstra ostma minna, aga ise ei ole kindel, kas on ilmtingimata kile vaja kasutada või saaks ka teisiti. 🙂
kadri
6. mai 2020
Hei!
Jaaa, muidugi! Ma tegelikult ise pole juba aastaid toidukilet kasutanud. Väga hästi sobib näiteks kaanega karp, mille kaas “lõdvalt” kinni on ehk siis mitte täitsa õhukindlalt. Vahariie sobib kindlasti ka. Köögirätikut ei soovita, sest sealt saab jälle liiga palju õhku läbi ja juuretis kuivab ilmselt liialt. Kindlasti ära eraldi ostma mine 😉
Liispett
18. mai 2020
Tere Kadri! Sul on üks ütlemata tore blogi! Avastasin selle alles äsja, kui abikaasa juba mitmendat korda lunis, et ma hapusaia teeksin. Guugeldades jõudsin siia ning tundub, et jään siia pikemaks ankrusse. See blogi on nii inspireeriv, et kui karantiin veel kestaks, mina ei kurdaks, katsetamist-proovimist oleks piisavalt. Niisiis, tegin juuretisega saia. Esimest korda. Tegin natuke sohki ka – kuna kärsitu pere ootas peatselt saia, siis panin alguse leivajuuretisega. Aga lugesin, et teisedki nii teinud. Ja see sai … sai võrratu! Ja sama päeval ka otsa. Nüüd kibelen juba päris saiajuuretisega proovima. Ja see voltimine, noo, lahe ju! Mässamist on omajagu, kuid selle krõbeda kooriku ja oivaliste aukude pärast on see kõike seda väärt. Julgustan proovima!
kadri
18. mai 2020
Hei! Mul on niiiiii hea meel, et sai juba esimese korraga õnnestus!
Ma olen ka teisteltki kuulnud, et leivajuuretisega õnnestub. Ma ise ei ole leivaküpsetamisega sina peale jõudnud ja sestap pole ka katsetanud.
Igal juhul head edasi katsetamist ja nüüd kui eriolukord läbi, siis võib ikka edasi ka katsetada 😉 🙂
Hanna
27. juuni 2020
Tere! Olen Teie retsepti järgi proovinud teha juuretist, mis justkui õnnestus hästi. Nüüd saia tehes jäin stoppama, sest mul tekkis täielik segadus. 1. päeval panen 75g jahu ja vett, 2. päeva hommikul 450g vett ja 700g jahu ning õhtul lihtsalt segan läbi või kui palju vett ja jahu peab panema või mida ma segama peangi (see on see kõige segasem osa)? Ja 3. päeval panen jälle 700g jahu ja 475g vett?
Loodan, et ei ole kõige keerulisem küsimusterägastik ja tänan ette!
kadri
30. juuni 2020
Hei Hanna!
Päris keeruline rägastik tõesti 😀
AGA kui sul on toimiv juuretis, siis eelmisel õhtul segad kokku juuretise + 75g jahu ja vett. Öö läbi lased seista ja ei tee midagi.
Hommikul lahustad segu 475 g vees ning segad sinna juurde 700 g jahu. Lased seista vähemalt pool tundi enne, kui lisad veega segatud soola.
Sellest hetkest alates ei lisa taignale enam midagi vaid toimetada täpselt ära toodud punktide järgi ehk voldid iga poole tunni tagant tainast ning lõpuks lased veel mõned tunnid kerkida.
Loodetavasti on nüüd arusaadavam 🙂
Rita
4. juuli 2020
Tervitus! Kas oled katsetanud ka lisanditega saia kypsetada (kuivatatud marjad, seemned, pähklid jne.)? Millises etapis vôiks need taignale lisada?
kadri
5. juuli 2020
Ei ole – eelistan saia puhta lõuendina 🙂
Aga kui lisada, siis soovitan katsetada etappi, kus soolasegu taignale lisad. Loodetavasti õnnestub 😉
Kristiina Ilsis Laur
24. sept. 2020
Tere! Mina alustasin ka saiaküpsetusega, aga mul väike segadus selle juuretise vahepealse toitmisega. Kuidas sellega lood on? Ma saan aru, et kui juuretis seisab pikemalt külmkapis, siis peaks seda vahepeal toitma. Aga mis kogustega? Lihtsalt panen tunde järgi veidi nisujahu ja vett juurde?
kadri
8. okt. 2020
Hei!
Kui vahepeal pikemalt külmkapis seisab, siis peadki lihtsalt mõned päevad enne küpsetamist selle jälle välja võtma ning toitma, et see jälle “üles äratada” 🙂
Tiina
15. okt. 2020
Tuleb välja, et kui küpsetamispäeval asun küpsetama hommikul kell üheksa, siis tuleb sai ahjust 16,5 tunni pärast ehk siis öösel 1,30.
Kas ikka tasub ära nii pikka jändamist ette võtta, arvestades, et enne nädal aega valmistad juuretist ette.
kadri
20. okt. 2020
Võib alati jätta küpsetamise ka järgmiseks hommikuks, nagu mul kirjas on – külmkapis kergitamine sobib juuretisega taignale imehästi.
Minu jaoks ei ole liigne jändamine, sest hands-on tegevusi ju väga palju pole, aga igaühe oma valik loomulikult. Õnneks pagarikodasid, mis selle töö ära teevad on juba palju ja poes müüakse ka saia 😉
Liins
22. okt. 2020
Kas speltajahuga võiks see sai õnnestuda?
Tänud juba ette!
kadri
26. okt. 2020
Tere!
Ausalt ütlen, et ei ole proovinud, aga ma usun, et võib täitsa töötada!
Anneli
23. nov. 2020
Tegin juuretise Schär Mix B jahuga ja saia, tuleb ideaalne
kadri
26. nov. 2020
Hea info, aitäh!
Katrin
16. märts 2021
Punkt 9. “Vahepeal kata kaks korvi, kaussi või sõela puhaste köögirätikute või mitmekordse marliga ning hõõru need korralikult jahuga sisse, et taigen nende külge kinni ei jääks.”
Mis funktsioon nendel korvidel on? Kus etapis ja mis eesmärgil neid kasutada võiks?
Niisama ajaviiteks rätikut jahuseks teha ja lauanurgale seisma jätta tundub pisut koomiline 😉
kadri
17. märts 2021
Punkt 11 selgitab selle täpselt ära ja jahu on vajalik selleks, et sai ei kleepuks 🙂
Hanna
25. apr. 2021
Tere! Mul tuli selle retsepti järgi sai hästi välja ja teen umbes paar korda nädalas. Aitäh põhjaliku retsepti eest. 😊 Viimastel kordadel olen olnud natuke laisk. Segan õhtul juuretise vee, soola ja jahuga. Hommikul voldin tunde järgi 3-4 korda, lasen natuke kergituskausis kerkida ja küpsetan. Enamasti tulevad välimuselt natuke lopergused, aga kerkivad ilusti ja muidu väga maitsvad.
kadri
5. mai 2021
Vahva! Aitäh tagasiside eest 🙂
Anna
24. mai 2021
Tere! Kas Te olete proovinud hapusaia teha ka tehnoloogilise juuretisega?
kadri
24. mai 2021
Tere Anna!
Ma isegi ei tea, mis tehnoloogiline juuretis on ja järelikult ei ole 🙂
Ilusat päeva!
Annely
13. veebr. 2022
Hei, olen hoogu võtmas, et teha ka oma esimesed katsetused juuretisega saia küpsetamise. Siin räägitakse neist korvidest (kergituskorvid), mul hoopus küsimus, kust neid võiks saada?
kadri
23. veebr. 2022
Hei! Palju edu!
Kohe päris esimesel korral pole kogu varustust vaja – saab hakkama ka tavalise kodus leiduva ümara kausi/korviga, aga muidu saab neid kergituskorve näiteks gemossist: https://www.gemoss.ee/shop/catalogsearch/result?q=kergituskorv
Monika
29. märts 2022
Hei! Kui viimases kergitusfaasis panna tainas ööseks külmikusse, siis kas enne ahjupistmist peab toatemperatuuril ka hoidma mõne aja või võib otse külmikust ahju pista?
kadri
8. mai 2022
Tere!
Olen teinud nii ja naa ja on toiminud mõlemat pidi.
Triin
18. juuni 2022
Küpsetise sisu sai väga hea,ainult koorik jäi kuidagi sitke.Mis valesti ?
kadri
19. juuni 2022
Sourdoughl ong krõbe koorik, aga ehk oli ahju temperatuur liiga kõrge või siis küpsetusaeg liiga pikk. Kõik sõltub ju alati pisut ka ahjust. Eks paari korraga saad läbi katsetada, mis sinu ahjule paremini toimib 😉
Victori
11. jaan. 2023
Minul on küsimus juuretise hoiustamise kohta. Kas ma peaksin hoidma teda selliselt külmutuskapis, et sel on kaas peal või peaks ta pigem õhku saama? Kui kaua võib juuretis kapis küpsetamist oodata? On sel mingi limiit? Ja viimane küsimus on kooriku kohta. Mul tuli see esimesel saial kivikõva. Mida ma järgmisel korral teistmoodi teha saan, et see enam selline ei tuleks. Aitäh juba ette abi eest!
kadri
11. jaan. 2023
Aitäh kommentaari eest!
Esiteks hoiustamiesest – külmkapis ikka kaanega, muidu see kuivab lihtsalt ära. Ajaliselt olen ise vahel ka enam kui kuu juuretisel külmkapis oodata lasnud – mida kauem see ootab, seda kaueb selle “üles äratamiseks” jälle aega läheb, aga enam, kui viie aasta jooksul mul oma juuretist ära tappa pole õnnestunud 🙂 Üsna vastupidav tegelane!
Kõvast koorikust – jah, koorik ongi päris kõva. Et see nii tugev ei tuleks, siis kindlasti tasub ahjus niisket keskkonda hoida. Mõnel juhul võib abiks olla ka lühem küpsetusaeg või ahju temperatuuriga mängimine.
Tegelikult saab ka malmpoti sees küpsetada, kui see sul juhuslikult olemas on. Nii tuleb koorik pehmem. Selleks aja ahi koos malmpotiga nii kuumaks, kui võimalik, siis pane päts juba kuuma malmpotti ja küpsetakaane all 250 kraadi juures 20 minutit, seejärel 230 kraadi juures veel 10 minutit ja siis ilma kaaneta veel 10-15 minutit.