Imelihtsad lehttaigna-tomati hommikuampsud
Võiks ju arvata, et täna peaks siin jagama retsepte keedumunadest ja kohupiimakookidest, aga ei. Ma tegelikult pole nende pühade ajal veel ka ühtegi muna söönud ja kohupiimale kõige lähem asi on olnud eile hommikul röstleiva peal olnud kodujuust. Kuna ma üldse-üldse usklik ei ole ja seega ka ei paastu, ei tundu mulle ka need toidud täna kohustuslikud. Minu arvates on tegelikult lausa jabur, et kuigi oleme ühed vähemusklikuid rahvuseid maailmas, on igal aastal on ühel kevadisel nädalavahetusel poed valgetest munadest ja kohupiimast tühjaks ostetud. Keedumuna ja kohupiimakoogi vastu pole mul tegelikult midagi aga pashast ma siiski aru ei saa – kellele peaks maitsema see, kui kohupiima sisse võid segatakse – miks? Või teeb peaaegu iga toidu paremaks, aga kohupiima küll mitte…
Aga see selleks. Täna jagan teiega hoopis ülilihtsate tomatiga ampsude retsepti, mis sobivad imehästi hommikusöögiks, aga miks mitte ka klaasi veini kõrvale ampsamiseks. Lehttaigna võivad tublimad muidugi ise valmis teha – siis ei ole see retsept enam kindlasti mitte lihtsate killast, seega minu taigen tuli poe sügavkülmaletist ja maitses imeliselt. Tomat, basiilik ja juust on ilmselt maitsekombinatsioon, mis kellelegi maha müümist ei vaja. Suviti ongi mu põhiliseks lõunasöögiks just tomatisalat, aga praegu, kui tomatid veel pigem maitsetud on, tasub neid maitse tugevdamiseks kuumutada. Pealegi omastub tomatites leiduv lükopeen just läbi kuumutatuna kõige paremini.
Seega kui kodus vajalikke koostisosasid pole, siis vutt-vutt kiire poetiir ja küpsetama! (Ja kui poodi polnud vaja minna, siis minge pärast jalutama – iga päev ikka 10 000 sammu, vaja täis teha ju!)
- 500 g pärmi-lehttainast
- 150 g riivitud juustu (kasutasin cheddarit)
- 2 suuremat tomatit
- Soola-pipart
- peotäis rebitud basiilikut
- Eelkuumuta ahi 250 kraadini.
- Lase lehttaignal kergelt sulada. Päris ära sulatada pole vaja, piisab sellest, kui see juba rullitav on.
- Rulli tainas pisut õhemaks (ca 0,75 cm) ja lõika 12 võrdseks ruuduks.
- Tee nüüd ruudukeste äärtest umbes poole cm kaugusele sisselõiked - see aitab äärtel kõrgemaks kerkida.
- Puista ruudukeste keskele umbes 2-3 juustust.
- Viiluta tomat õhukeselt ning lao viilud ruudukeste keskele, püüa sisselõigetest mitte üle minna.
- Soola ja piparda ning laota tomatitele ülejäänud juust.
- Küpseta umbes 15 minutit, kuni ampsud on mõnusalt krõbedad ja ääred kõrgemaks kerkinud.
- Enne söömist puista ohtralt basiilikuga üle.
- Muidugi võid katte asemel ka muud peale tomatite kasutada - ka mul lipsasid mõne ruudukese katteks hoopis seened 🙂
Ole esimene, kes kommenteerib