Kuidas küpsetada iga kord täiuslik pardifilee
Pardifilee on pakkumisel paljudes restoranides ja tavaliselt üldse mitte soodsa hinnaga. Aga mis oleks, kui suudaksid seda ise kodus teha nii, et liha lihtsalt sulab suus ja nahk on krõbedamast krõbedam? Kui see mõte sulle sümpaatne on siis loe edasi, sest annan kohe juhised, mille järgi toimetades on pardifileed põhimõtteliselt võimatu tuksi keerata.
Loomulikult ostsin ma jälle terve linnu, lõikasin selle ise juppideks ning võin öelda, et sellest saab teha süüa nii, et kokku tuleb vähemalt 12 portsjonit erinevaid toite. Veel paremini planeerides ka 14 portsjonit. Näiteks see supp on tehtud nii-öelda ülejääkidest ehk siis pardi “karkassist”. Lind maksis 14 eurot, seega puhtalt pardi hind on suts üle euro portsjoni kohta. Lisandite hind tuleb loomulikult siia juurde arvestada, aga mõtle nüüd korraks ka selle peale, kui palju pardipraad või salat mõnes restoranimenüüs maksab 🙂
Tagasi filee juurde. Pardifilee on selles suhtes natuke kapriisne, et selle küpsusaste lihtsalt peab olema medium. Näiteks veisefilee on selles suhtes palju sõbralikum, et kui see mediumist tooremaks jääb, siis maitseb see ikkagi hästi (mulle endale tegelikult meeldibki veis pigem toorena), aga pardile mediumist toorem küpsusaste ei sobi ja üle küpsetades muutub see juba kuivaks, seega tuleb tabada täpselt õiget hetke. Pardifilee jaoks on palju erinevaid valmistusviise, enamasti pannakse pardifilee lõplikuks küpsemiseks veel ka ahju, aga mina olen enda jaoks välja töötanud sellise retsepti, mis ahjukuumust ei vaja.
Selle konkreetse filee küpsetamisel võtsin täpselt aega, kui palju ja mis kuumusega üht või teist poolt praadisin ja need on ka retseptis välja toodud. Küll aga oli minu filee sel korral hiigelsuur, ning küpseb seetõttu loomulikult kauem kui väiksem filee – arvesta seda kindlasti, kui seda toitu tegema hakkad!
Väga tähtis on see, et filee oleks enne küpsema hakkamist toatemperatuuril ning väga tähtis on asetada filee külmale pannile. Loogika on selles, et sulatad madalal kuumusel nahaaluse rasva, seejärel tõstad kuumust ning praed naha krõbedamaks. Siis praed kõrgemal kuumusel ära ka teise poole ja ääred, et liha ühtlaselt küpseks ning viimasena kuumutad veel kord nahka, et see kindlasti krõbe jääks. Krõbe pardinahk on lihtsalt niiiiii hea!
Peaaegu kõige olulisem etapp on see, et fileel tuleb pärast küpsemist puhata lasta. Sellel ajal jagunevad lihamahlad ühtlaselt ning seda lahti lõigates ei jookse vedelik fileest välja. Kui oled küpsetamise etapil kõik õigesti teinud, aga ei lase lihal piisavalt rahuneda, siis põhimõtteliselt viskad oma töö ja vaeva lihtsalt minema, sest liha jookseb pärast lahti lõikamist kuivaks 🙁
Ühest pardifileest jätkub koos lisanditega peatoiduks kahele ja salatil kasutades isegi kolmele inimesele.
- 1 suur pardifilee
- Soola
- Pipart
- Tüümiani
- Võta pardifilee juba tund aega enne söögi tegemist külmkapist välja, et see toatemperatuurile soojeneda jõuaks.
- Tee pardi nahka hästi terava noaga üksteisest umbes 1 cm kaugusele risti-rästi lõiked, aga kindlasti ole ettevaatlik, et lõikaksid vaid nahka, mitte liha.
- Maitsesta pipra ja soolaga.
- Aseta pardifilee nahaga pool allpool külmale pannile ning kuumuta madalal kuumusel umbes 5 minutit. Minu pliidil on kolm kuumust, kasutasin number ühte (eesmärgiks on sulatada välja naha all asuv rasv).
- Viska pannile rasva sisse ka paar oksakest tüümiani.
- Seejärel keera kuumus keskmiseks ning prae veel umbes 5 minutit (eesmärgiks on nahk krõbedamaks muuta).
- Nüüd keera kuumus kõrgeks ning keera filee pannil ümber ja prae seda umbes 4 minutit + mõlemal küljel veel 30 sekundit.
- Seejärel keera filee taas nahaga panni poole ning prae veel kaks minutit (eesmärk on nahk eriti krõbedaks muuta).
- Tõsta part pannilt restile või lõikelauale, kata fooliumiga ning lase vähemalt 10 minutit puhata (see on vajalik selleks, et mahlad liha sees ühtlaselt jaotuksid).
- Viiluta part ning maitsesta lõikepinnad soolaga. Kui lihast puhkamise ajal mahlu välja tilkus, siis lisa need kastmele. Kui sa kastet teha ei soovi, siis kalla mahlad lihtsalt lahti lõigatud fileele.
- * Küpsetusaeg sõltub loomulikult sellest, kui suur on pardifilee. Mul oli sel korral täielik hiigelfilee, mis kaalus 280 grammi, seega - kui sinu oma väiksem on, siis tõenäoliselt peab ka küpsetusaega vähendama.
Tegin sel korral liha puhkamise ajal juurde ka äärmiselt lihtsa pannikastme. Apelsin sobib pardiga imehästi kokku ja no ingveriõlu oli mul lihtsalt kodus olemas. Loomulikult võid aga kasutada ka punast veini, kui oled pardikontidest eelnevalt puljongi keetnud, siis ka see sobib kastme tegemiseks ideaalselt.
- Pardifilee praadimisest pannile jäänud kraam
- Väike šalottsibul
- Poole apelsini mahl
- 1 dl ingveriõlut
- Soola
- Tüümiani
- Pärast pannilt filee eemaldamist eemalda pannilt lusikaga suurem osa rasvast (ära seda minema viska vaid küpseta selles näiteks ahjukartuleid või säilita seda confit valmistamiseks). Jäta alles umbes 1 spl rasva.
- Haki šalott peenelt ning viska koos tüümianiga pannile ning prae umbes 3 minutit.
- Seejärel pigista pannile apelsinimahl ning vala juurde ingveriõlu.
- Lase podiseda kuni kaste on umbes poole võrra kokku keenud ning maitsesta seejärel soolaga.
- Lisa ka pardifileest puhkamise jooksul eraldunud lihamahlad.
- Serveeri koos pardifileega.
Anna-Liisa
13. jaan. 2019
Tegin esimest korda elus täna parti selle retsepti järgi ja tõesti väga hästi õnnestus. Suurepärane juhis 🙂
kadri
13. jaan. 2019
Mul on superhea meel 🙂 Aitäh tagasiside eest!
Piret
7. okt. 2021
Aitäh, väga hea õpetus!😊
Janar
3. jaan. 2021
Tere.
Tegin ka esimest korda. Mul ei jäänud nahk krõbe, järgmine kord peaks vist praadimise ajal üleliigse rasva ära valama. Ja natuke praadisin vist üle, seda head nahka taga ajades🤪. Kartuli pudru ja salatiga ootuspäraselt suurepärane.
kadri
7. jaan. 2021
Huvitav. mina tegelikult ei vala tavaliselt rasva ära, aga muidugi sõltub ka sellest, KUI palju rasva konkreetsel isendil olema juhtub. Igal juhul tore, et maitses! 🙂
Mai Meyers
1. okt. 2021
Tegin esimest korda pardirinda elus, just selle retsepti järgi, tuli täiuslik! Krõbe, seest pehme ja roosa!♥️♥️♥️🙌🏻🙌🏻🙌🏻🙌🏻
kadri
3. okt. 2021
Vahva kuulda. Ja on ju lihtne! 🙂
Inessa Uus
11. dets. 2021
Imehea! Olen korduvalt selle retsepti järgi teinud ja on täiesti pere lemmik. Suur tänu!
Andrus
25. dets. 2021
Super hea ja väga konkreetne ôpetus! Aitäh!
Ines
7. mai 2022
See retsept on täielik õnnistus ja ka needus! Olgu öeldud, et see on üks minu kõige lemmikumatest üldse ja tõepoolest on see alati 100% õnnestunud 🙂 Jama on aga selles, et kuhu iganes sööma minna… – no nad ei oska seda pardi fileed nii maitsvalt teha. Seega peale selle retsepti avastamist söön parti ainult ise tehtult kodus :DD Miljon tänu!!!
kadri
8. mai 2022
On ju!
Ma ka alati eeldan, et restoranis peaks osatama PAREMINI toitu teha, aga päris tihti ei ole nii!
Õnneks kodus vähemalt on soodsam 🙂
Tarmo
31. dets. 2023
Esimene katsetus pardiga. Tegin fileed ja koivad täna, homme leiutan miskit juurde. Aga õnnestus hästi, publik kiitis kokka 😉
Maarja
22. märts 2019
Part tuli väga hea, aga pärast fooliumi all puhkamist kaotas nahk oma krõbeduse 🙁 kas tegin midagi valesti või kuidas saaks seda vältida?
kadri
25. märts 2019
Hei!
Tore, et part maitses. Ma kahtlustan, et äkki oli sul foolium hästi tihedalt ümber pardi. Ma ise panen fooliumi lõdvalt lihtsalt pardi peale nii, et õhk veel sutsu läbi käib ja mul on küll kaunilt krõbe jäänud. Ja muidugi praen rasva naha alt ikka väga välja ka. Ma loodan, et järgmisel korral õnnestub ka krõbe nahk 😉
O.R
8. apr. 2019
Väga hea õpetus. Lõpuks ometi sain ka sellise pardi, nagu vaja. Naine just poes mõtles, kui olin ütlenud, et teeks parti, et seekord siis jälle selline kuiv nätske asi, aga noh, vähemalt tervislik. Aga seekord sai ta tünga, tuli nii hea, et ütles, et sellest saab nüüd sinu spetsialiteet.
Tükid olid ka väga head ja suured, palju nahka, paks rasvakiht vahel ja tundus isuäratavalt värske.
Suur tänu!
O.R
kadri
10. apr. 2019
Suur rõõm nii head tagasisidet kuulda! Endal tekkis ka pardiisu nüüd seda lugedes 🙂
Kersti
2. nov. 2019
Õppisin retsepti ja hakkan siis parti tegema. Loodan, et kõik jäi kenasti meelde ja part tuleb hea ja krõbeda nahaga. 🙂
kadri
24. nov. 2019
Ma loodan, et õnnestus! 🙂
Mari
12. dets. 2019
Tänan! Väga-väga maitsev ja mahlane part tuli selle retsepti järgi. Parem kui nii mõnigi restoranikogemus. Ja mis eriti tore – nii kiire ja lihtne! Suur tänu!
kadri
30. dets. 2019
On ju palju lihtsam, kui aimatagi võiks!
Kaja
19. dets. 2019
Minagi tegin samuti esimest korda elus parti ja mees ütles, et restorani tase 😀 Tänan väga hea õpetuse eest!
kadri
30. dets. 2019
Aitäh 🙂
Kaire
29. veebr. 2020
Ma olen nüüd juba 2 korda selle õpetuse järgi teinud ja super lihtsalt! Suured tänud, ilmselt teen veel palju-palju kordi! 🙏
kadri
5. märts 2020
Mul on väga hea meel! 🙂
Piret
7. apr. 2020
Imeline! Super! Aitäh! Enam ei ole tahtmist restoranides parti jahtimas käia 🙂 Päikest!
kadri
9. apr. 2020
Vahva! Head nautimist! 🙂
Inessa
11. aug. 2020
Suur-suur tänu step by step juhiste eest! Olen ka varem parti teinud, kuid tase on olnud ebaühtlane. Nüüd aga …! Tagasiside oli, et parim tehtud toit elus ja nüüd võib restorani avada😊! Ma kasutasin just pardifilee küpsetamise osa retseptist. Googeldades juhuslikult leidsin ja olen väga positiivselt üllatunud! Tänud veel kord hea elamuse võimaldamise eest🙏!
kadri
13. aug. 2020
Aitäh hea tagasiside eest! Mul on hea meel, et õnnestus – see minu meelest ka täiesti lollikindel retsept! 🙂
Siiri
6. jaan. 2021
Part tuli superhea! Krõbe, roosa, mahlane 🙂 kuna juhuslikult oli üks apelsin, tegin suurepärase kastme ka – tavalise õlle ja ingveripulbriga 🙂 meie pere tänab!
Triin
12. nov. 2021
Ole Sa tänatud, Kadri! Tuli nii nii maitsev.
Uskunud, et hakkama sain!
kadri
8. dets. 2021
On ju lihtne! Ise ka iga kord imestan! 😀
Anonüümne
14. mai 2024
nii palju tühja pläma et läksin restorani.