Imelihtsad pirukaampsud karamelliseeritud sibulaga
See retsept siin on sibulasõpradele nagu mina. Mul ei valmi peaaegu ükski soolane toit ilma sibulata ja neid kulub ikka ohtralt. Mulle meeldivad nii valged, punased kui rohelised – kõik leiavad kasutust! Tänasest retseptis on kasutusel täitsa tavalised väiksemapoolsed valged sibulad, mis on küpsetamise käigus muutunud luksuslikult karamelliseks ja lausa magusaks!
Küpsetusaeg on ka peaaegu ainuke asi, mida selles retseptis vaja läheb. Kiirustada selle retseptiga ei tasu (küll aga saab osa eelmisel päeval ette teha, vaata märkuseid). Muidu on tegemist aga megalihtsa retseptiga, mille jaoks on vaja lisaks soolale vaid kolme põhiainet – lehttainast, sibulaid ja võid. Lisaks kasutasin ka rosmariini, aga see ei ole kuidagi kohustuslik koostisosa. Lehttainas on üks asi, mida ma peaaegu kunagi kodus teha ei viitsi, seega minu oma on ostetud. Kui sul on aega ja tahtmist, siis loomulikult võid ka taigna ise otsast lõpuni valmis teha.
Retsepti inspiratsioon pärineb sel korral Bestwine-lt, kes palus mul Vabariigi aastapäevaks sobivad suupisted välja mõelda. Sellised ülesanded meeldivad mulle väga ja katsetasin hunnikutes erinevaid retsepte. Maitsvad olid kõik, aga just need väikesed sibulaampsud said mu vaieldamatuks lemmikuks. Need sobivad suurepäraselt vahuveiniga kokku ning parim match mida sel korral Bestwine valikust proovisin oli vaieldamatult see cava. Mulle väga meeldib see, et nende e-poes on iga veini juures täpselt välja toodud, millega vein kokku sobida võiks. Sibulapirukat seal muidugi kirjas ei olnud, aga eks ma olengi natuke reeglite rikkuja 🙂 Kuna proovisime kombinatsioone koos mitme sommeljeega, siis julgen seda kombinatsiooni siiski tugevalt soovitada – kõigile meeldis.
Nende pirukate suur boonus on see, et nende jaoks ei ole peaaegu mitte midagi tarvis, aga need maitsevad täpselt nii, nagu oleks tegemist mingi eriti kalli restorani amuse bouche-ga. Kaua või sees küpsenud pehme ja karamelline sibul ning krõbe õhuline lehttainas moodustavad lihtsalt vastupandamatu kombinatsiooni. Mõned rosmariinioksad andsid maitsele oma elegantsuse juurde ning ma usun, et kõige vastupandamatumaks muutis need ampsud just see, et ma küpsetasin neid väikeses vormis. Kas teile tundub ka, et väikeses formaadis toit maitseb tihti paremini, kui sama toit suuremal kujul?
Pika jutu lõpetuseks väga lühike, lihtne ja soodne retsept!
Ülilihtsad karamelliseeritud sibula ampsud
Vaja läheb
- 6 väikest sibulat
- 50 g võid
- Paar oksakest rosmariini ei ole hädavajalik ja võib asendada näiteks tüümianiga
- Suts soola
- 200 g lehttainast külmkapis sulatatud
Kuidas?
- Koori sibulad ning lõika need ristipidi pooleks. Proovi koorida nii, et sibulakihid jäävad otstest võimalikult palju kokku – siis seisavad need küpsedes paremini koos.
- Sulata pannil või, maitsesta see soolaga ning viska sisse ka paar rosmariini oksa.
- Lisa pannile sibulad, lõikepool peal ning küpseta neid madalal kuumusel 15 minutit. Seejärel pööra sibulad ettevaatlikult ümber ning küpseta neid veel 15 minutit.
- Samal ajal soojenda ahi 220kraadini, otsi välja minimuffinite küpsetamiseks mõeldud vorm ning rulli lehttainas kergelt lahti. Selle paksus võiks jääda umbes 4 mm.
- Lõika lehttaignast pisut muffinivormist suuremad ringid. Selleks on hea kasutada näiteks mõnda klaasi.
- Kui sibulad on kuldsed, siis tõsta need hästi ettevaatlikult muffinivormide põhja nii, et siiru-viiruline lõikepool allapoole jääb. Jaga vormide vahel ka praadimisest pannile jäänud või ning rosmariiniokkad. Kata sibulad taignaketastega ning vajuta nende ääred kergelt sibulate ümber kokku.
- Küpseta ampse 15-18 minutit kuni tainas on krõbedalt kuldne. Pärast ahjust võtmist lase ampsudel mõni minut jahtuda, seejärel kata pann lõikelauaga ning kummuta pirukakesed vormist välja. Parimad soojalt, aga ka külmalt väga mõnusad ampsud.
Lisamärkused
- Kui soovid pidupäeval aega säästa, siis saad sibulate hautamise eelmisel päeval ette teha. Saad peaaegu kõik ette teha kuni sibulate vormi tõstmiseni. Vahetult enne pidu kata vormis olevad sibulad taignaketastega ning küpseta.
- Loomulikult võid teha sama pirukat ka suures vormis ning selle siis pärast väiksemateks tükkideks lõigata, aga erilisema sündmuse puhul on väiksed ampsud armsamad.
Postituse valmimist toetas vahuveiniga Bestwine. Palun naudi alkoholi alati vastutustundlikult ning ainult täisealisena!
Ole esimene, kes kommenteerib