Hõrk kohupiima-toorjuustukook granadilliga
Vat see on kook, mida ma sel talvel seni kõige rohkem teinud olen ja viimaseks koorraks see nüüd küll kohe mitte ei jää. Põhimõtteliselt nagu juustukook, aga suur osa toorjuustust on asendatud hoopis kohupiimapastaga, mis muudab koogi hoopis kergemaks ja õhulisemaks, minu jaoks ka oluliselt maitsvamaks. See tekstuur on lihtsalt sõltuvust tekitav ja ka maitsed on minu jaoks täpselt paigas. Kui kook üksi tundub pisut liiga magus, siis granadilli hapukus tasakaalustab selle lihtsalt suurepäraselt ära.
Kui granadilli käepärast ei ole, siis sobiks selle asemel kasutada ka näiteks astelpaju või vaarikaid. Loodetavasti üht neist ikka sügavkülmas leidub (kuigi mul endal kahjuks on kõik need varud juba ammu nahka pistetud).
Munakollaseid sai retseptis kasutatud rohkem ainult sellepärast, et makroonide tegemisest jäi neid üle ja toidu raiskamine ei meeldi mulle kohe üldse. Ja tõele au andes jääb kook siis, kui munakollaseid rohkem kasutada, pisut kreemisem, aga olen hiljem korduvalt seda retsepti ka tervete munadega katsetanud ning tulemus on samuti väga mõnus, seega ärge munavalgeid minema kindlasti visake. Aga kui teile juhuslikult praetud munavalged maitsevad (mulle kusjuures maitsevad ja praetud munakollane võib minust vabalt puutumata jääda) või on plaan näiteks Pavlovat küpsetada, siis on munakollaste kasutamine vägagi teretulnud.
Mis selle koogi veel eriliseks teeb on põhi. Kui tavaliselt tehakse juustukoogi põhjad põhiliselt küpsistest, siis mulle tundus spelta täisterajahu palju parem valik ning sutsu tervislikum ka, kuigi ka selle põhja retseptis on kasutatud nii võid kui ka suhkrut. Aga no tegemist on ka koogiga ja mõnikord on sellised suhkruga küpsetised ka vägagi omal kohal. Eriti koos tassi piparmünditeega. Head nautimist!
- 100 g spelta täisterajahu
- 30 g suhkrut
- 50 g võid
- 0,25 tl soola
- 400 g toorjuustu (toasoojalt)
- 600 g vaniljemaitselist kohupiimapastat
- 100 g suhkrut
- 4 muna + 4 munakollast (või 6 tervet muna)
- 4 granadilli
- Kata 20 cm diameetriga lahtikäib koogivorm küpsetuspaberiga ning pane ahi 180 kraadini eelkuumenema.
- Sega omavahel speltajahu, suhkur ja sool ning haki peenekt juurde või.
- Näpi kõik omavahel peeneks puruks ning vajuta see ühtlaselt koogivormi põhja.
- Küpseta põhja umbes 10 minutit.
- Samalajal sega omavahel kokku täidis. Sellesk vahusta kõigepealt toorjuustu suhkruga, kuni suhkur on enam-vähem lahustunud.
- Lisa kohupiimapasta ning vahusta kõik segamini.
- Seejärel lisa munad (kui viitsid, siis ükshaaval ja vahusta kõik korralikult igakord segamini, kui mitte, siis lisa munad lihtsalt kahes jaos - ma teen nii ja pole hullu midagi) ning munakollased ja vahusta seni, kuni segu on täiesti ühtlane.
- Vahepeal võta välja eelküpsetatud põhi ning keera ahju temperatuur 160 peale ning säti ahju põhja ahjuvorm, mis on veega täidetud, et ahjus niiskemat keskkonda luua.
- Kalla täidis koogivormi ning küpseta seda umbes 60 minutit. Kui kook on küpsemisaja lõppedes veel pisut võbelev, siis see ongi see, mida me tahame!
- Kui tunnike möödas, siis keera ahi kinni, jäta ahjuuks praokile ning lase koogil seal tunnike veel puhata.
- Seejärel jahuta täielikult ning ideaalis lase üleöö seista.
- Enne sööma hakkamist poolita granadillid ning kraabi lusikaga nende sisu otse koogile.
- Loomulikult võid granadilli asemel kasutada ka kõikvõimalikke muid vilju. Kuna kook on suhteliselt magus, siis eelista hapumaid marju-puuvilju - vaarikad võiksid näiteks hästi sobida!
Maria
15. veebr. 2018
Küsimus täidise kohta. Kirjas on: vahusta kõigepealt toorjuust suhkruga, kuni suhkur on enam-vähem lahustunud. Aga retseptis pole kirjas kui palju suhkrut täidises olema peaks?
kadri
15. veebr. 2018
Heh! See suhkru kogus on tõesti mkirja panemata jäänud – aitäh kiire märkamise eest. 100 grammi suhkrut on täidises – kohe kirjutan retsepti juurde 🙂
Marika
15. veebr. 2018
Tere.Kui suhkru asemel steviat ja või asemel gheed(selitatud võid)kasutada saab ka tervislikum.